Anasayfa Genel 6-7-8-9 aylık bebek neler yer, ek besin olarak hangi yiyecekler verilir

6-7-8-9 aylık bebek neler yer, ek besin olarak hangi yiyecekler verilir

by kacgun
erkek ve kiz bebeklerde boy kilo tablosuilo

6-7-8-9 aylık bebek neler yer, ek besin olarak hangi yiyecekler verilir

6-9 ay arasında, anne sütü bebeğin temel besin kaynağı olmaya devam etmektedir.

Anne sütü ile beslenen bebeklere 6. ayda ek besinler başlanır.

Ek besinler çocuğun ısırma, çiğneme becerilerinin gelişmesine yardımcı olur. Çiğneme, ağız ve dil hareketlerinde koordinasyon gerektiren bir süreçtir.

Ek besinlere geçişte, özellikle katı besinlerin verilmeye başlandığı dönemde bebekler dilleri ile besinleri itebilir. Bebeklerin refleks olarak yaptıkları bu hareket genellikle 4.-7. ayda düzelir.

Bebeklerin emmeden, ağızlarını kapalı tutarak, çiğneme ve yutmadan oluşan yemek yeme davranışını öğrenmeleri zaman alır. Bu aşamada dil oluk görevini bırakarak öne ve yana döndürme gibi karmaşık hareketleri yapmasını öğrenir. Bebeklerin 6-7. aylar arasında katı besinlerle tanıştırılmaları bu davranışın kazanılması açısından önemlidir.

Bu dönemde yemek ve içmek faaliyeti etrafı çok kirleten bir eylemdir. Birçok bebek yiyecekleri kendi elleri ile dokunmak ve ağızlarına sokup, çıkarmak isterler. Çocuk gelişiminin normal bir parçası olan bu hareketlere izin verilmesi bebeklerin el ve ağız hareketlerinin olgunlaşmasına yardım eder.

Ek besinler verilirken önce püre kıvamında verilirken daha sonra ezilmiş, ardından ufak parçalara bölünmüş biçimde verilerek bebeğin farklı yapıdaki besinleri alması sağlanmalıdır. Uzun süre püre kıvamında besinler alan bebeklerde, katı besinlere geçişte zorluklar yaşanır.

Bu aylarda meyve  püresi, sebze çorbası veya sebze püresi, muhallebi, yoğurt, peynir, pekmez ,bebe bisküvisi , yumurta bebek beslenmesinde önde gelen ek besinlerdir.

Eğer 6. aya kadar sadece anne sütü verdiyseniz ek besinlere başlarken sırasıyla yoğurt,meyve püresi, sebze püresinden başlayınız ve azar azar vererek artırınız.

Nasıl vermelisiniz

Yoğurt: Tatlı yoğurt olmalıdır. Günlük taze yoğurt veriniz. Bir tatlı kaşığından başlayınız. 7-10 gün sürede bir su bardağına kadar çıkınız. Böylece öğünün birini yoğurt öğünü yapmış olursunuz.

Meyve püresi: Öncelikle elma, muz ve şeftali başlanır. Başlangıçta bir tatlı kaşığı meyve püresi olarak verin. Mikser yerine cam rende kullanınız. Böylece vitaminleri kaybolmaz. Portakal,mandalina, limon gibi meyveler çocuklarda başlangıçta karın ağrısı yapabilir. Bunun için diğer meyveleri altı aydan sonra vermek daha uygun olur.

Meyvelerin Hazırlanması:

Elma: Elma yıkanır, soyulur, cam rendede ve ya makinede püre haline getirilir. Çift kat tülbentten geçirilir. Su veya püre olarak bebeğe verilir.

Şeftali: Yıkanır, kabuğu soyulur, çatalla püre haline getirilir. Tülbentle suyu sıkılır. Su veya püre olarak verilir.

Portakal: Yıkanır, soyulur, sıkılarak suyu verilir.

Muz: Çatalla püre haline getirilir. Elma suyu ile biraz sulandırılabilir.

Sebze püresi hazırlanması:

Sebzeler taze ve olgun olmalı. Sırası ile patates, havuç ve pirinç ile başlanılabilir.

Birinci gün; patates püresi ile başlamak pratiktir. Orta boy bir patates iyice yıkanır. Kabuğu soyulur. Az miktarda(iki fincan)su  ile haşlanır. Suyu süzülür. Bu suya bir çay kaşığı irmik ilave edilerek irmikler pişene kadar kaynatılır.Bebeğe 1 tatlı kaşığı verilir.

İkinci gün; patates ile birlikte havuç da kaynatılır. Suyu süzülür. Bu suyun içine iki çay kaşığı irmik ilave edilir . İrmikler pişene kadar kaynatılır. Bebeğe verilir( Bir çorba kaşığı kadar ).

Üçüncü gün; kabak, bezelye eklenir. Suyu süzülür. İki çay kaşığı irmik ilave edilir. İrmikler pişene kadar kaynatılır. Bir çorba kaşığı kadar verilir.

Dördüncü gün; irmiğe pirinç veya şehriye eklenir. Bu şekilde bebeğe yedirilir.

Üç hafta sonra şu şekilde hazırlayabilirsiniz;

Patates            yarım küçük

Havuç              yarım küçük

Pirinç               silme bir tatlı kaşığı

Yağ                 silme bir tatlı kaşığı

Su                   2 su bardağı

Hazırlanışı:

Sebzeler ve pirinç iyice yıkanır.

Sebzelerin kabukları soyulur, küçük parçalar halinde (küp şeklinde) doğranır. Küçük bir tencere (tercihen çelik) içine su konur. Diğer tüm malzemeler ilave edilir.Tencerenin ağzı iyice kapatılır. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.

Sebzelerin hem irmikle pişirdiğiniz suyunu hem de pişirdiğiniz sebzeleri süzgeçten geçirerek püre halinde verebilirsiniz.

1-2 hafta sonra püreye 1 köfte kadar dana kıyma, mevsimlik sebzeler, daha sonra bulgur, mercimek eklenir. Et köfte şeklinde ayrı da verilebilir.

Yoğurt, meyve püresi ve sebze çorbası verildikten sonra kahvaltıya başlanabilir.

Yumurta : 6. ayda kahvaltıda başlanır.Önce sarısından nohut kadar başlanılır. 15 gün içinde bir yumurta sarısına ulaşılır. Yumurta, içerdiği yüksek kolesterolden dolayı haftada dört adetten fazla verilmemelidir.

Kahvaltı: 150 ml süt içinde  başlangıçta 1 çay kaşığı beyaz peynir,1 çay kaşığı pekmez,3-4 bebe bisküvisi,nohut kadar yumurta sarısı,1 çay kaşığı tereyağı karıştırılır. Bebeğe kaşıkla yedirilir.

6-9 aylık bebeklerde öğünün biri: içine iki bebek bisküvisi eklenmiş  meyve püresi olarak ayarlanılır.

Diğer bir öğün sebze çorbası veya sebze püresi olarak verilir. Sebze püresinin içine bir çorba kaşığı kadar bir kaç kez çekilmiş kıyma koyabilirsiniz. Kıymaya alternatif olarak sebze pürelerinin içine baharatsız ızgara köfte veya iyice tiftiklenmiş tavuk eti koyabilirsiniz.

  1. aydan sonra sebze çorbalarına kuru fasulye, nohut, mercimek koyabilirsiniz. Kuru fasulye, nohut ve mercimek önce iyice pişirilir. Gaz yapmaması için kabukları ayıklanır ve sebze çorbasına ilave edilir.

  2. aydan itibaren sebze çorbasının içine evde pişirilmiş olan dolmanın içi, ezilmiş makarna ve pilav konulabilir.

Tahıl çorbaları; Acısız tarhana çorbası, mercimek çorbası, 7. aydan sonra verilebilir.

    1. aylarda  balık, tavuk eti, kırmızı et verilir. Bu aylarda öğünün biri yoğurt olarak verilebilir.

Yatarken bir öğün muhallebi verilebilir.

Muhallebinin hazırlanışı: Bir çorba kaşığı kadar pirinç ununa bir su bardağı sütün yarısı eklenir iyice ezilir, sonra kalan yarım bardak süt eklenir, karıştırılır. Kısık ateşte pişirilir. Kaynama noktasına gelince 5 dk. daha kısık ateşte pişirilir. Bir  tatlı kaşığı şeker konularak karıştırılır. Başlangıçta az kıvamlı hazırlanan muhallebi pirinç unu artırılarak 20. günde kaşıkla yenilenebilecek kıvama getirilir.

Karaciğer Püresinin Hazırlanışı: Dana veya kuzu karaciğeri güzelce yıkanır. Üzerindeki zar çıkarılır. Haşlanır, rendelenir veya makinede püre haline getirilir. Bu şekilde sebze püresine karıştırılır.

Köfte hazırlanışı: Yağsız dana kıymasına çok az ekmek ufağı katılarak hazırlanır. Yağsız tavada veya ızgarada pişirilir. Sebze püresine konulur.

Balık veya Tavuk Hazırlanışı: Tavuk eti makineden geçirilerek hazırlanır. Kılçıklı balıkların iyi ayıklanması gereklidir.

İlk iki yılda anne sütü  kesilmemelidir. Mümkün olduğunca verilmelidir.

http://www.bebekdoktoru.org

İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Kaçıncı aydayız 04 ve 25 Nisan ne günü, bugün dünya ne günü: DNA Günü (DNA Day),

Son Eklenenler

Çok Okunanlar

Takvim 2024 – KaçGün