Anasayfa Genel Balgam Sökmek Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey!

Balgam Sökmek Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey!

by kacgun
balgam sokmek hakkinda bilmeniz gereken herseygam

Balgam atma,vücutta biriken ve bize zararı olan kimi maddelerindışarı atılmasını sağlayan bir çeşit salgıdır.Balgam boğazda biriktiği için öksürmemize neden olur.

Balgamın atılması öksürük yardımıyla gerçekleşir.Balgamı dışarı daha rahat atmak için balgam söktürücü ilaçlar veya bitkiler yardımıyla balgamı ağızdan dışarı atabilmek daha rahat ve daha kolay olmaktadır.

Balgam söktürücü bitkiler

• Elma kabukları zencefil, tarçın ve karanfil ile kaynatılır. Bir süre dinlendirdikten sonra içilir.  (10 dk.)

• Ihlamur suyu içmeye devam edilir. Çünkü Ihlamur balgam söktürücü özellik taşır.

• Toz halindeki meyan kökü 1 bardak kaynar suya 1 çay kaşığı atılır. Demlendikten sonra içilir.

• Bal bir miktar limon ile sulandırılarak içilir.

• Ada çayı içmeye devam edilir.

• Havuç ve enginar balgam söktürücüdür.

• Antep fıstığı bal ile macun kıvamına getirilerek yenir.

• Çörek otu 1 bardak suda kaynatılarak ılıyınca içilir. ( 1 çorba kaşığı)

• Siyah turp oyulur, oyuğa bir miktar bal konur. Sabaha kadar beklenir. Sabah kalktığınızda turpun oyuğunda biriken ballı sıvı içilir.

Bebekler için uygulanabilecek yöntemler;

• Elma kabuklarının soyulduktan sonra, kabukların bir miktar kaynatılması ile yapılan çay azar azar verilir.

• Ihlamur suyu verilir.

• Adaçayı azar azar verilebilir.

• Havuç suyu içirilebilir.

• Çörek otu 1 bardak suda kaynatılır ve suyu ılıyınca içirilir.

Not:  Bol sıvı almak balgamın atılmasını kolaylaştıracaktır.

Uyarılar;

• 1 yaşından küçük bebeklere bal verilmez,

• 2 yaşından küçük bebeklere zencefil verilmez.

Bebek altı aylıktan küçükse sadece anne sütü verilir. Doktor tavsiyesi dışında başka yöntemlere başvurmak doğru değildir.

Balgam söktürücü ilaçlar aşırı kullanıldığında mide içi mukozasına zarar verir.

BALGAM ÇIKARMA

Trakea ve bronşların iç yüzünü örten mukozadaki salgı bezlerinden, günde yaklaşık olarak 100 mi. kadar ıpukus yapısında bir salgı s algılanmaktadır. Bilindiği gibi solunumyollarının iç yüzünü örten mukozanın epitel hücrelerinde titrek tüyler bulunmaktadır. Bu titrek tüyler, buğday tarlasındaki başakların rüzgarla dalgalanması gibi dalgalanırlar ve üzerlerini ince bir zar gibi örtmekte olan mukus salgısını gırtlağa doğru iterler. Böylece herhangi bir toz ya da başka bir madde solunum yollarına kaçtığında bu mukusa takılır ve titrek tüylerin mukusa kazandırdıklarıakıntı ile gırtlağa doğru taşınırlar. Gırtlağa taşınan mukus daha sonra yutağa (farinks) geçirilir ve buradan ya balgam biçiminde tükürülür ya da yutulur. Hanımlar genellikle balgamlarım yutarlar, erkeklerse tükürmeyi yeğlerler. Gerek mukus salgısı ve gerekse titrek tüyler, solunum yollarının korunma önlemlerinden biridir.

Solunum yollarındaki iltihabi olaylar ve çeşitli tahrişler, değişik özelliklere sahip çeşitli balgamların ortaya çıkmasına neden olurlar. Mükö balgam: Yumurta akı gibi saydam bir balgamdır. Genellikle küçük hava kabarcıkları içeren bu balgam çeşidi iltihabi özellikler taşımaz. Akut bronşit, akut trakeit, bronşial astma ve diğer bazı hastalıklarda görülür. Mukopürülan balgam: Sarı-yeşilimtrak renktedir. Iltihabi öğeler taşır. Kronik bronşit, tüberküloz, akciğer apsesi, akciğer gangreni ve diğer bazı hastalıklarda görülür.

Cerahatli balgam: Kirli sarı renkte ve tümüyle cerahattan oluşan bîr balgam türüdür. Akciğer apsesi veya kangreni, bronşlara fistülize olmuş akciğer zarlarının cerahatli iltihapları [ampiyem] bronşlara fistülize olmuş akciğer lopları arası apseleri, tüberküloz ve diğer bazı ağır cerahatli akciğer hastalıklarında görülür. Pas renginde balgam: Zatürree (pnömoni) olaylarında akciğerlerdeki hava keseciklerine doluşan alyuvarlar burada parçalanırlar ve pas renginde, içi fibrinli yapışkan bir balgam biçiminde atılırlar.

Seröz balgam: Köpüklü, mukussuz, sulu bir balgamdır. Akciğerlerdeki ödem sonucu oluşur ve en sık sol kalp yetmezliğinde görülür. Sol kalp yetmezliğinde akciğerlere göllenen kan, daha sonra burada bir ödeme neden olur. Ödem sıvısı, hava keseciklerine geçer ve buradan balgam biçiminde atılır.Kan göllenmesi sonucu bir miktar alyuvar, ödem sıvısıyla birlikte hava keseciklerine geçer ve burada parçalanır. Parçalanan bu alyuvarlar seröz balgama pembe lekeli bir görünüm kazandırırlar.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Kaçıncı aydayız 04 ve 26 Nisan ne günü, bugün dünya ne günü: Cepte Şiir Taşıma Günü (Poem in Your Pocket Day), Çocukları Yürüyüşe Çıkarma Günü (Take Our Daughters and Sons to Work Day), Pretzel Günü (Pretzel Day), Richter Ölçeği Günü (Richter Scale Day),

Son Eklenenler

Çok Okunanlar

Takvim 2024 – KaçGün