Bebeklerde kaka renkleri ve anlamları
Anasayfa Genel Bebeklerde kaka renkleri ve anlamları

Bebeklerde kaka renkleri ve anlamları

Bebeklerde Kaka Türleri ve Anlamları | Çocuklu Dünya

Bebek Kakası

Bebek kakasının rengi bebeğin yaşına, yediklerine ve sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir.

Ay Ay Bebeğin Kakası Nasıl Olmalı?

1,5-6 aylık bebekte emilim ve sindirim artar, bu da kaka sıklığında biraz azalma, renkte biraz koyulaşmaya sebep olur. Anne sütü alan bebek de kıvamın su oranı biraz azalmıştır, renk yine sarımsı ancak biraz daha kahve rengine dönük, bronzdur, hardal çekirdeği gibi dışkının içerisinde küçük taneler bulunması normaldir. Koku biraz kötüleşir. Formül mama kullananda kaka rengi açık kahveye dönük, yeşilimsidir. Koku eskisine nazaran biraz daha keskin ve rahatsız edicidir.

6-12 aylık bebekte kaka rengi bebeğinize verdiğiniz besine göre değişiklik gösterir, daha yoğundur ve çok koku yapar.

1-3 yaş arası bebekler de kaka kıvamı biraz daha sertleşir ve yetişkinlerinkine benzer ve oldukça kötü kokar.

Yeni Doğan Kakası (yeni doğan bebek kaka sıklığı ve sürekli kaka yapması)

1-6 haftalık bebeğin bağırsaklardaki emilim yeteri kadar iyi değildir. Bu nedenle dışkı genelde sıvı kıvamlıdır. Anne sütü alanlarda 8-10 defaya kadar çıkabilir kıvamı sıvıdır, formül mama alan bebekle günde 3-4 kez kaka yapar, yoğunluğu ve rengi ve kokusu daha fazladır.

Bebek Günde Kaç Kez Kaka Yapar?

Bebeğin 8 günde 1 kaka yapması da 1 günde 10 kez kaka yapması da normaldir. Dikkat edilmesi gereken kaka sıklığından ziyade bebeğinin genel durumudur. Bebek büyüdükçe bu miktar azalır. Özellikle ek gıdaya geçiş döneminde günde bir veya 2 günde bire döner. Anne sütü ile beslenen bebek haftada bir kaka yapıyorsa, ama bu kaka son derece yumuşak ve yaparken bebeğini zorlamıyor kabızlıktan bahsedemeyiz.

1,5-6 aylık bebekte anne sütü alıyor ise kaka sıklığı yine 3-4’tür, formül mama kullananda kaka sıklığı yine 2-4’tür.

6-12 aylık bebekte kaka günde 1- 3 defa yapsalar da bazen 2 günde bir yaptıkları da görülür. 1-3 yaş arası bebekler de günlük kaka sayısı 1-3 civarında olabilirken bazen günde 1, hatta 2 günde 1 de olabilir.

Bebek Kaka Renkleri

Bebeğin ilk kakası yeşile çalan siyah renktedir ve bunun adı mekonyum’dur, bebek bunu 24 saatte atar. Sonra koyu yeşile çalan sarı renkte geçici dışkı başlar ve 3-4 gün sürer, doğum sırasında yutulan kandan dolayı bu kaka sümüklü ve kanlı olabilir.

Anne sütü alan bebek kakası altın sarısı veya hardal renginde olur. Mama alan bebek kakası rengi açık sarıdan sarımsı kahverengine, açık kahverengine ve kahverengimsi yeşile farklılık gösterebilir. Demirle güçlendirilmiş bir formül mama ile besleneb veya demir ilacı kullanan bebekte; dışkı rengi yeşil, yeşilimsi, koyu kahverengi veya siyah olabilir. Bağırsak ve mikrobik iltihapları, bazı gıdalara karşı hassasiyet, diş çıkarma nedeniyle aşırı miktarda tükürük üretimi, yeşil kakaya neden olabilir.

Bebeklerde Beyaz Kaka

Bebeklerde gri -beyaz kaka da görülebiliyor. Bu durum bebekte safra kesesi veya karaciğer hastalıkları ve sindirim sorunları olabileceğini gösterir

Bebeklerde Sulu/Sıvı Kaka

Bebekte günde 8-10 defa cıvık, suluk kaka varsa ve bu duruma eşlik eden ateş, kusma, gaz , pişik gibi durumlar varsa o zaman barsak enfeksiyonuna bağlı ishal olmuş demektir.

İshal Bebek Kakası

Kakanın sulu-cıvık, normalden farklı renkte, sık sık ve bol olmasıdır. Kaka sayısı 10-12 üzerine çıktı ise, kırmızı-köpüklü-sümüklü olmaya başladı ise, bebeğin emmesi azaldı ise , gazı oldu ise, huzursuzlandı ve cildi kuru ise bu ishaldir ve en çok bebeklik döneminde ishal nedeni rota virüstür.

Sarılık Olan Bebeğin Kakası Ne Renk Olur

Sarılıklı bebeklerin kakaları gününe göre uygun kaka rengi olur. Ancak ciddi sarılık durumlarından biri olan kolestatik sarılık da kaka rengi beyaz olur.

Bebek Kakasında Kan

Kanlı bebek kakası genelde gıda alerjilerinin göstergesidir hem kan hem de mukus varsa, bu durum genelde viral, mikrobik ya da bakteriyel kaynaklıdır, anüsünde çatlaklar kakada kan görülmesine neden olabilir.

Anne Sütü Alan Bebek Kakası

Anne sütü alan bebeğin kakası altın sarısı veya hardal rengidir. Bazen sulu ve gevşek bazen de partiküllü olabilir.

Bebeklerde kaka rengi ve anlamları

Bebek kıpkırmızı kanlı kaka yapıyorsa…

Polip gibi yapısal anomaliler ağrısız kanamalara yol açabilir. Bebek huzursuz olmaz ancak kanlı kıpkırmızı bir kaka yapar.

Nadiren de olsa bebeklerdeki enfeksiyon hastalıkları bağırsaktaki küçük kanamalara ve buna bağlı olarak kaka renginin koyulaşmasına yol açabilirler.

Bebeğinizi aşamalı olarak katı gıdaya geçirmişseniz

Nadir görülmekle birlikte bebeğin yediği kiraz, çilek gibi kırmızı meyveler hiç sindirilmeden popodan atılırken, bu kan zannedilebilir. Bu nedenle bebeğinizin son 24 saat içinde ne yediğini düşünmeniz gerekebilir.

Bebeklerde Kaka Türleri Ve Anlamları Nedir

BEBEKLERDE DIŞKI RENGİ NELERE BAĞLIDIR

BEBEKTE İLK DIŞKI

SONRAKİ DIŞKILAR

KAKA RENKLERİ NEYİ ANLATIR

Bebek Kakası Türleri ve Anlamları

Tebeşir Rengi (Beyaz) Kaka

Katran Karası (Siyah) Kaka

Parlak Yeşil Köpüklü Kaka

Mekonyum ve Siyah Kaka

Anne Sütüyle Beslenen Bebek

Devam Sütü (Formula) ile Beslenen Bebek

Katı Gıdaya Geçince

Sindirilmemiş Gıda

Kabız

İshal

Yeşil Kaka

Mukuslu Kaka

Kanlı Kaka

Beyaz Kaka

Mutlaka Doktora Danışmanız Gereken Kaka Sorunları

 

Yorum Yaz