Anasayfa Genel Dişteki sigara lekesini çıkarma yöntemleri, Dişlerde sigara lekesi nasıl çıkar

Dişteki sigara lekesini çıkarma yöntemleri, Dişlerde sigara lekesi nasıl çıkar

by kacgun

Dişlerdeki sigara ve nikotin lekeleri ciddiş bir görünüm rahatsızlığı ve ağız hastalığıdır.Sigara kullanan kişiler hem ağız kokusu hem de diş lekesinden kurtulmak için daha çok özen göstermek zorundadır.

Daha fazla dişlerini fırçalamalı ve daha fazla gargara yapmalıdırlar. Yapılmadığı taktirde dişler üzerinde istenmeyen lekeler oluşacaktır. Bu lekeleri temizleyebilmek için sigara içenler için özel üretilen diş macunları vardır. Bu macunların özelliği aşındırıcı özellikleri daha fazla olmasıdır. Bunlar pasta cila yapar gibi dişleri temizlerler. Bu macunlar sürekli kullanıldığı takdirde diş üzerindeki mine tabakasını çizecek ve mine tabakasını aşındıracaktır. Bunun sonucunda çok daha hassas dişler oluşacaktır. Bu tip ürünleri sürekli kullanılması doğru değildir. Sigara içenler normal diş macunu kullanmalılar sadece arada sırada özel sigara macunlarından kullanmalıdırlar. Anadişin yerini hiç bir yapay dişin tutmadığını vurgulayan Konya Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Baştabibi Tayip Turan Ekinalan, diş sağlığını korumak için seçilmesi gereken ideal fırçanın, orta sertlikte ve geniş yüzeyli fırçalar olduğunu, bazen dişleri hiç fırçalamamanın, uygun olmayan diş fırçası ile fırçalamaktan daha iyi olduğunu söyledi.

UYGUN DİŞ FIRÇASI KULLANIN
Sigara kullanan ya da dişlerinin yapısı gereği üzerinde bazı lekeler oluşan kişilerin, diş üzerindeki lekeleri sert fırça ile çıkarmak istediklerini ifade eden Ekinalan, şunları söyledi: “Bu durum oldukça sert olan diş minesine belki zarar vermez, ancak diş etlerinde çekilmeye neden olarak, diş eti altında bulunan daha yumuşak sement tabakasını çürütür. Bu nedenle nikotin ve benzeri lekeleri çıkarmak için kullanılan sert fırçalar diş çürüklerine neden olabilir.”
DOĞRU FIRÇALAMAK ÖNEMLİ
Dişlerinin kişilere göre farklı dirençler göstermesi nedeniyle herkesin süt beyaz renginde dişlere sahip olmasının mümkün olmadığını vurgulayan Ekinalan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Diş çürükleri genellikle ulaşılması zor olan, dil çevresindeki alt azı dişlerde görülür. Diş aralarında kalan yemek artıkları 37 derecedeki ağız ısısında parçalanıp bazı gazlar ve kimyasal maddeler oluşturur. Bu da çürümelere yol açar. Yapılması gereken şey, mekanik olarak diş aralarında kalan yemek artıklarını günde 3 kez fırçalanarak temizlemektir. Yoksa dişlerin daha güzel görünmesi için sadece ön yüzeylerini gelişi güzel fırçalamak diş çürümelerini önlemediği gibi, ciddi diş eti rahatsızlıklarına, dolayısıyla da daha fazla çürüğe neden olur.”

ARA YÜZ FIRÇALARINI DA UNUTMAYIN
Yemekten sonra diş aralarında kalan artıkların temizlenmesini sağlamak için piyasada satılan özel fırçaların kullanılması gerektiğini kaydeden Ekinalan, dişler arasında kalan inatçı yemek artıkları için küçük koni şeklindeki ara yüz fırçalarının kullanılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Dişlerde Sigara Lekesi Çıkarma Yolları

dişlerdeki sigara lekeleri nasıl çıkar dişlerdeki sigara lekesi nasıl çıkar

 Diş Lekesi Nasıl Temizlenir? Diş Lekeleri Oluşumu

Güzel ve bakımlı dişlere sahip biriyseniz; kendinizden emin gülümseye­rek etrafınıza pozitif enerji göndere­bilirsiniz. Dişlerinizde estetik görü­nümü olumsuz etkileyen lekeler bulunuyorsa, sizi psikolo­jik olarak da etkileyebile­ceğini unutmayın.

Diş Lekeleri Neden Oluşur?
Diş lekeleri neden oluşur, tedavi işlemleri nasıl yapılır, diş lekelerine ne­den olan besinler nelerdir? Soruların detay­lı yanıtları burada…

Diş Lekesi Nedir?
Yediğimiz ve içtiğimiz besin artık­larından, hastalık tedavisi sürecinde kullanılan antibiyotikler­den oluşabilen lekelerdir. Kişinin estetik görünümünü bozar ve psikolojik olarak rahatsız eder.

Diş Lekelerine Neden Olan Gıdalar Nelerdir?
Diş lekelerine neden olan besinler; diş rengin­de değişikliğe, diş minesinin zarar görmesine neden olur­lar.

Soda ve Kola: İçerdikleri yoğun asit se­bebi ile diş minesinde leke yapar­lar.

Şarap: Kırmızı şarap; yoğun ren­gi, beyaz şarap ise içeriğindeki yoğun asit nede­niyle dişlerde lekelenmelere yol a­çar.

Kahve ve Çay: Ülkemizde alışkanlık haline gel­miş içeceklerden kahve ve çay aşırı tüketim sonucunda kafein ve do­ğal renklendiriciler nedeni ile dişlerde leke bıra­kır.

Havuç suyu ve vişne suyu gibi içinde “kromojenic” içerik­li gıdalarda diş lekelerine sebep olur.

Hazır Gıdalar: Ener­ji içecekleri ve hazır gıdalarda bulunan gıda bo­yaları da leke oluşumunu hızlandı­rır.

Diş Lekelerinin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Estetik görünümü olumsuz etkileyen diş lekeleri kısa sürede, pratik uygu­lamalarla tedavi edilebilir. En çok ter­cih edilen tedavi yöntemleri; diş beyazlatma ve yaprak porselen uygulamasıdır.

Diş Beyazlatma İşlemi:
Diş lekelerinde en çok uygu­lanan tedavi diş beyazlatma işlemi­dir. Bu işlemde iki farklı beyazlatma yönte­mi vardır. Birinci yöntem ev tipi beyazlatma yöntemi­dir. Diş Hekimi tarafından dişlerinizin üze­rine takmanız için ağız ölçünüze uygun kalıplar hazırlatılır. Bu kalıbın içe­risine Amerikan FDA onaylı bir ilaç konularak ve beyazlatılacak dişlerin üstüne yerleştiri­lir. Günde ortalama 4–6 saat takılması gerekir. İkinci ise muayenehane­de uyguladığımız beyazlatma işlemidir. Dişler­deki gözeneklerin temizlenmesinde “Hidrojen peroksit” yani oksi­jenli su veya türevi “ Karbamid peroksitli jeller kullanılıyor. Bu madde­ler 45 dakika süreyle lazer ışığı verilerek aktive edilip beyazlama gerçekleşiyor. Bu uygulama­da dişeti ve dokular özel koruyucularla korun­duğundan zarar görmemekte­dir. Kişinin diş minesinin rengine bağlı olarak beyazlama oranı değişmektedir.

Yaprak Porselen Uygulaması:
Renklenmelerde, bleaching (diş beyazlatma) gibi metot­larla sonuç alınmayan ile­ri derecedeki antibiyotik, flor lekelerinde kalıtsal yapı ve renk bozukluklarında son derece etkilidir. Laminate venerler in­ce porselen yapraklardır. Materya­lin ışık geçirgenliğinden dola­yı oldukça doğal bir görünüm sağlayan porselen venerler kişi­nin dişlerinde sadece 0,15 ile 0,30 mm aşındır­mayla dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılırlar. Bu sayede bireyler dişlerinde beğen­medikleri şekil ve rahatsız oldukları renkleşmelerden kurtulabilir­ler.

Diş lekelerinden nasıl kurtuluruz?

Yediğimiz besinler sebebiyle dişlerimizde oluşan lekeler hem estetik açıdan hemde diş sağlığımız açısından sorun yaratmaktadır. Diş lekelerinden kurtulmak istiyorsanız uzmanların önerilerinden yardım alabilirsiniz.

Dişteki lekeler genellikle basit bir temizlik ile giderilebilir. Diş doktorları tarafından uygulanan diş taşı temizliği sonrasında polisaj denilen bir işlem uygulanır. Polisaj işlemi dişlerin üzerine özel bir macun uygulayarak bir lastik yardımıyla dişleri daha beyaz hale getirme işlemidir.Polisaj işlemi sonrasında dişlerdeki lekeler çıkmıyorsa ya çürük vardır ya da diş lekesi derine işlemiştir. Dişin içine işlemiş lekeleri temizlemenin yolu da diş beyazlatmadır.

Dişte leke oluşumunu engelleyen birçok diş macunu bulunmaktadır. Bu diş macunları düzenli kullanıldıklarında olumlu sonuç vermektedir.
Özellikle sigara içen kişilerin dişlerinde görülen sararmayı önleyici özellik taşıyan ürünler oldukça etkilidir. Ama temel prensip mutlaka öğünlerden sonra dişleri fırçalamaktır. Özellikle kahve gibi kafein içeren içecekler dişler üzerinde leke bırakır.
Diş macunu seçerken florürlü ve dişi koruyucu maddeler olanları seçmek gereklidir. Dişi aşındırıcı öğeler içeren diş macunları kesinlikle kullanılmamalıdır. Diş ipi kullanmak da çok önemlidir.
Dişin arasında kalan parçacıklar dişin çürümesine ve kalıcı renk değişimlerine neden olabilir. Milliyet’in haberine göre, küçük yaştan itibaren uygun diş ipi kullanmak ve diş etlerini acıtmamaya özen göstermek yararlı olacaktır.

Yorum Yaz