Et kaç saatte bozulur
Anasayfa Genel Et kaç saatte bozulur

Et kaç saatte bozulur

Et ne kadar zamanda bozulur?

Et ne kadar zamanda bozulur? Kurban etini bekletmek etin lezzetli olmasını sağlasa da çok bekletmek, kötü sonuçlar doğurabilir. Peki ama kurban eti ne kadar bekletilmelidir? Kaç gün ya da kaç saat bekletmek iyi olur? Et ne kadar sürede kötü olur? Buzlukta et bozulur mu? Pişmiş et oda sıcaklığında kaç saatte bozulur? İşte merak edilen detaylar…

Kurban etiyle yapılacak olan kavurmayı, ikinci gün yapmak en ideali olacaktır. İlk gün için ciğer kullanılabilir. Eğer dinlendirmeden etleri keser ve dondurucuya koyarsanız, o sertlik, aylar sonra bile çözüldüğünde ette kalacaktır. Bu nedenle kesinlikle etleri dinlendirip, yumuşamasını sağlayın.
Kesim alanından kanlar içinde gelen etlerin mutlaka hava alan bir kapta 4-5 saat veya mümkünse 1 gün dinlendirilip, etin yemeklik parçalanmasından evvel 40 dereceye kadar olan vücut ısısını 14 dereceye kadar azaltmak gerekir. Kurban eti en az 4-5 saat – en uygun 1 gün açık havada bozulmadan bekleyebilir, sonra da buzdolabına kaldırmak uygun görülür.

En ideal şekilde eti 1 gün kadar 4 derece sıcaklıkta hijyenik bir ortamda dinlendirmelisiniz.

Kurban eti dışarıda kaç saatte bozulur ve bozulduğu nasıl anlaşılır?

Kurban eti dışarıda kaç saatte bozulur sorusu, ibadetlerin gerçekleşmesinin ardından pek çok vatandaşın araştırdığı konu olmaya başladı. Kurbanın kesilmesinin ardından belirli bir süre boyunca dinlendirilmesi gerektiğini ifade eden pek çok uzman, bunun kaç saat sürmesi gerektiğine de değindi. Diğer taraftan pek çok vatandaş ise kurban etinin bozulduğu nasıl anlaşılır sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki, kurban etinin bozulduğu nasıl anlaşılır ve kurban eti dışarıda kaç saatte bozulur? İşte, o detaylar…
Kurban eti dışarıda kaç saatte bozulur ve bozulduğu nasıl anlaşılır
Kurban eti dışarıda ve sıcakta belirli bir süre kalması halinde bozulabilmektedir. Etin dışarıda bekletilmesi, sağlık açıdan belirli süre dahilinde önem arz ederken belirli sürenin üzerine çıkılması durumunda ise etin bozulmasına neden olabilmektedir. Peki, kurban eti dışarıda kaç saatte bozulur? İşte, merak edilen o konu hakkında bazı bilgiler<

KURBAN ETİ DIŞARIDA KAÇ SAATTE BOZULUR?

Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Sağdıç, buzdolaplarının yazın, dolabın doluluğuna göre artı 4 ile 10 dereceye değişen sıcaklıklarda çalıştığını aktararak, şunları kaydetti:

“Bu şartlarda etin uzun süre depolanması mümkün değildir ve bozulacaktır. Bu etlerin parçalandıktan sonra, ilerde kullanacağımız uygun porsiyonlara ayarlandıktan sonra evlerimizde çift kapılı buzdolaplarının üst kısımlarının çoğunda bulunan eksi 18 veya eksi 20 derecede saklanması gerekmektedir. Eğer bu şartlar yoksa buzdolabı şartlarında etler bozulacaktır. Kurban kesildikten sonra, etin kalitesi, dayanıklılığı ve lezzeti için ortalama 24 saat soğuk hava deposu veya buzdolabında sıfır derece civarında bekletilmesi gerekmektedir. Yani insanlar kurban etini tüketmek için 1 gün bekletsinler. Hemen tüketilmesi mümkün ama, lezzet oluşmadığı için daha yavan bir et olmaktadır. Ayrıca kesildikten sonra dinlendirilmeden hemen parçalanmış etlerin, kalitesi, gevrekliği ve dayanma süresi de dinlendirilmiş etlere göre düşük olmaktadır.”

ETİN BOZULDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Saklama koşullarına en çok dikkat edilmesi gereken besinlerin başında et bulunur. Etin bozuk olup olmadığını anlamak için rengine bakılması gerekiyor. Taze olan bir etin rengi açık, kırmızı ve parlaktır. Etin renginin mora dönüşmesi, bozulmayı işaret eder. Et üzerinde siyah ya da yeşil noktalar varsa bu etin tamamen bozulduğunu ve küflendiğini gösterir.

Dışarıda kalan et kaç saatte bozulur?

Kurban Bayramında dikkat edilmesi gereken önemli bir konuda kurban etini saklama koşullarıdır. Peki kurban eti nasıl saklanmalı?

Etin bozulmadan ve besin değerini kaybetmeden saklamak için bazı püf noktalara dikkat etmek gerekir. Kurbanlık hayvanın kesilmeden önce mutlaka dinlendirilmesi, aç bırakılmaması ve stresli ortamda tutulmaması gerekir.

Kesilen hayvanın kanının çok iyi şekilde akıtılması gerekir. Kanı iyi akıtılmayan etin muhafaza süresi de kısa olur. Kesim işleminin ardından derinin kış kısmı ete kesinlikle değmemelidir. Değdiği taktirde yüzeydeki tüm mikroorganizmalar ete bulaşarak kısa sürede bozulmasına neden olur.

Et, oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat tutulmalıdır. Daha fazla bekleyen ette şişme ve morarma meydana gelerek kısa sürede bozulabilir.

Etten yapılan kıyma ise oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat içinde bozulur. Bunları önlemek için etin güzelce doğranarak buzdolabı ve buzluğa atılması gerekir.

Yorum Yaz