Anasayfa » Futbol » Hentbol kaç kişiyle oynanır

Hentbol kaç kişiyle oynanır

Hentbol, altısı saha içinde, biri kalede olmak üzere yedi oyuncuyla oynanan bir takım sporudur. Oyun süresi otuz dakikalık iki devreden oluşur. İlk yıllarında futbol stadyumlarında 11 kişilik takımlar halinde çim üzerinde oynanan hentbol, 1950’lerden sonra yaygın bir salon sporu haline dönüşmüştür.

Danimarkalı beden öğretmeni Holger Nielsen 1848’de Ortrup’daki okulunda kuralları ve metotları belirlenmiş ve adına “Handball spiel” dediği bir oyunun oynanmasına izin vermiştir.1915-1917 yılları arasında Berlinli spor okulu müdürü olan Max Heiser bu oyunun gerçek yapısını düşünen ve kuran ilk kişi oldu.

Defanstaki takım, hücum eden takımı ceza sahasının önünde kalelerine yaklaştırmamaya çalışır. D şeklindeki 6 m uzaklıktaki ceza sahasına kaleci dışındaki oyuncuların girmesi yasaktır. Savunma sırasında, defans oyuncuları belirli ölçüde rakip oyunculara temasta bulunabilirler. Aşırı faullü temaslarda oyuncu iki dakikalık oyundan çıkma cezası ile cezalandırılır ve ceza alan oyuncunun yerine oyuncu giremez. Cezası biten oyuncu yerine başka oyuncu girebilir. Hentbol sahası 40 metre uzunluğunda ve 20 m genişliğinde dikdörtgen bir alandır. Kaleye 9 m uzaklıkta kesik çizgiler serbest atış çizgisidir. Bu çizgi ile kale sahası çizgisi arasındaki fauller bu çizgiden kullanılır ve kullanılırken hücum oyuncuları bu alanın dışında durmak zorundadır.Penaltı kararı kale sahasında atış halindeki oyuncuya yapılan faullerde ve kale atışını kale sahası içinde engelleyen savunma oyuncusu varsa kullanılır. Penaltı atışları kalenin tam 7 m karşısından yapılır. Bu atışlara 7 m atışı da denir. Her takım sahaya 14 oyuncu ile çıkar. Maç başlarken oyun alanı içinde, bir takımdan 6′ sı oyuncu, biri kaleci olmak üzere toplam 7 oyuncu bulunur. Kenarda 7 yedek oyuncu oturur. Oyun süresi içerisinde çizgi ile belirlenen bölümde, kendi aralarında her an istedikleri kadar oyuncu değiştirilebilirler. Oyunda amaç, rakip kaleye gol atmaktır. Eğer bir oyuncu kurallar içinde topu rakip kaleye atar ve sokabilirse bu “gol” olarak kabul edilir. Takımlar, birbirlerinin kalelerine topu atıp gole çevirmeye çalışırken, gol olmaması için de savunma ile kendi kalelerini korurlar. Hentbolda oyuncular topu elle tutabilir, yumruklayabilir ya da atabilir. Topa vücudun dizden aşağı herhangi bir bölümüyle dokunmak yasaktır. Sadece kaleci kalesini vücudunun tümüyle koruyabilir. Oyuncu, topu elinde en fazla 3 saniye tutabilir ve topla sadece 3 adım atabilir. İki devre sonunda en çok gol kaydeden takım galip gelir. Gol sayıları eşitse karşılaşma beraberlikle son bulur. Galibiyette 2 puan, beraberlikte 1 puan alınırken, yenilgide puan alınmaz.

Oyun para atışı ile başlar. Para atışını kazanan takım oyuna top ile mi başlamak istediğini yoksa önce hangi kalede savunma yapmak istediğini seçer. Topun çevresi bayanlar müsabakalarında 54-56 iken erkeklerde 58–60 cm.dir. Topun ağırlığı erkeklerde 425 ile 475 gr bayanlarda ise 325 ile 400 gramı geçmemesi gerekir. Oyuncular topu sürerken iki kez tutabilirler ancak tuttuktan sonra üç saniye içinde ellerinden çıkarmak zorundalar ve topla en fazla üç adım atabilirler. Oyun iki hakemle yönetilir. Günümüzde oynanan modern hentbolun temelleri 1920′lerde Almanya, Danimarka ve İsveç’te oynanan el topuna dayanır. 1936 ve 1952 Olimpiyatlarında gösteri amacıyla yer alan hentbol, 1972 Olimpiyatlarında resmî olarak yer almıştır.

Günümüzde hentbol özellikle Avrupa kıtasında büyük ilgi çekmektedir. İspanya’da ASOBAL Liga, Almanya’da Handball Bundesliga, İsveç’te Handbol ElitSerien, Danimarka’da TDC Ligaen sporun en üst düzeyde oynandığı yerel ligler olarak nitelendirilmektedir.

Hentbol Takımı Kaç Kişiden Oluşur? Hentbol Kaç Kişi İle Oynanır?

Bir Hentbol takımı en fazla 14 oyuncudan oluşur. Aynı anda oyun alanında 7’den fazla oyuncu bulundurulamaz. Diğerleri yedek oyunculardır.

Kaleci her zaman saha oyuncusu olabilir aynı şekilde, bir saha oyuncusu da her zaman kaleci olabilir. Eğer bir takım kalecisiz oynuyorsa, aynı anda sahada en fazla 7 saha oyuncusu bulunmasına izin verilir.

Bir takım müsabakanın başında sahada en az 5 oyuncu bulundurmalıdır.

Uzatma devreleri dahil takımlar müsabaka süresince oyuncu sayılarını 14’e tamamlayabilirler.

Takımlardan birinin oyuncu sayısı 5’in altına düşse bile müsabaka devam edebilir. Müsabakanın tatil edilip edilmeyeceği ve gerekli görülmesi durumunda, ne zaman tatil edileceği hakemlerin kararına bağlıdır.

Not: IHF, kıta ve ulusal federasyonlar kendi sorumluluk alanları içinde oyuncu sayısıyla ilgili farklı uygulamalarda bulunabilirler. Ancak, toplam oyuncu sayısı 16 kişiyi geçemez.

Müsabaka süresince bir takım yedek bankında en fazla 4 idareci bulundurabilir. İdareciler müsabaka sırasında değistirilemezler. İdarecilerden biri takım sorumlusu olarak belirlenmelidir. Gerektiğinde sadece takım sorumlusu masa ve saha hakemleri ile konuşma hakkına sahiptir.

Yedek oyuncular masa hakemlerine haber vermeksizin, değişecek oyuncunun oyun alanını tamamen terk etmiş olması koşulu ile, her an ve sayıca sınırlama olmaksızın oyuna girebilirler.

Oyuna girecek ve oyundan çıkacak oyuncular kendi takımlarının oyuncu değişim çizgisini Bu durum kaleci değişimi için de geçerlidir.

Yedek oyuncular masa hakemlerine haber vermeksizin, değişecek oyuncunun oyun alanını tamamen terk etmiş olması koşulu ile, her an ve sayıca sınırlama olmaksızın oyuna girebilirler.

Hatalı oyuncu değişiminde, hatayı yapan oyuncuya 2 dk. zaman cezası verilmelidir. Aynı takımdan ve aynı anda birden fazla değişme hatası yapılırsa, sadece hatayı ilk yapan oyuncu cezalandırılır.Müsabaka rakip takımın kullanacağı serbest atışla yeniden başlatılır.

Fazladan bir oyuncu oyun alanına girerse veya yedek bir oyuncu değişme alanından oyuna müdahale ederse 2 dakika zaman cezası verilir. Böyle bir durumda takım, fazladan oyuna giren oyuncu dışında, oyun alanındaki bir başka oyuncusunu da 2 dakika süre ile oyundan alır.

2 dakika zaman cezası devam eden bir oyuncu oyun alanına girerse ikinci kez zaman cezası verilir. Bu durumdaki oyuncunun cezası son olarak aldığı ceza ile başlatılır ve ilk cezanın kalan bölümü için bir başka oyuncu oyun alanından alınmalıdır.

Her iki durumda da oyun, rakip takımın kullanacağı serbest atışla yeniden başlatılır.

Hentbolda Bir Takım Kaç Kişiden Oluşur?

Hentbolda Bir Takım Kaç Kişiden Oluşur?

Hentbolda Bir Takım Kaç Kişiden Oluşur?

Günümüzde insanların en büyük hobilerinden biri spor faaliyetlerini izlemektir.

Günümüzde insanların en büyük hobilerinden biri spor faaliyetlerini izlemektir. Dünyada en çok takip edilen spor faaliyetlerinin başında futbol ve basketbol gelmektedir. Bunun yanında az bir seyirci kesimin takip ettiği hentbol, futbol ve basketbolun bir karışımı olarak, takım oyununa dayanan bir spor türüdür. Türkçeye el topu olarak geçen hentbol, 150 ülkede resmi olarak oynanıp, izlenen bir faaliyettir. Özellikle son zamanlarda seyirci sayısı yükselen bu spor, 7 kişilik bir kadroyla oynanır. 2 devreden oluşan müsabakada, her devre 30 dakikalık zaman dilimine bölünür. Amaç karşı rakibinin kalesine elle gol atmak olan bu spor, çok gollü geçer. Bu müsabakalar yeşil sahalar yerine, kapalı spor salonlarında faaliyet gösterir. Sadece kalecilerin ayak kullanabildiği hentbolda, geri kalan oyuncular topa ayakla müdahale edemez.

Hentbolda Bir Takım Kaç Kişiden Oluşur?

Hentbol ilk olarak Almanya, Danimarka ve İsveç gibi ülkelerde 1920’li yıllarda oynan el topunun geliştirilmiş, hali olarak karşımıza çıkar. İlk oynandığı zamanlar 11 kişi ile oynan bu oyun, daha sonra 7 kişiye düşürülmüştür. Yani günümüzde bir hentbol takımı 7 oyuncusu ile sahaya çıkar ve bunlardan biri kalecidir. Eski yıllarda büyük futbol sahalarında oynandığı için, 11 kişi ile oynan bu spor türü, kapalı salonlara geçilince, 7 kişi ile oynanmaya başlandı.

Hentbolda Bir Oyuncu Topu Tutarak Kaç Adım Atabilir?

Diğer tüm spor müsabakaları gibi hentbolda kurallarla belirlenir. Bu hentbolun günümüzde bir düzene göre oynanmasına sağlar. Daha çok pas oyununa dayanan bu spor faaliyeti, kaleye gol atabilecek en uygun sporcuyu bulmak için arayışlar yapar. Bazı durumlarda elinde topu tutmak 3 saniyeyle sınırlanmış olup, topu tuttuktan sonra sadece 3 adım atılır.

Hentbol Kuralları Nelerdir?

Hentbol fiziksel gücün ön planda olup, yükse tempolu bir oyun olmakla beraber kurallarla belirlenmiştir. En temel kuralı topu elle tutmaktır, ayakla müdahale eden oyuncu 2 dakika saha dışında kalır. Takımlar sahada 7 kişinden oluşup, sadece kaleciler ayak kullanır. Topun elde tutulma süresi 3 saniye ve adım atabilme sınırı 3 adımdır. Hentbol 2 devre usulü oynanıp, her devre 30 dakikadır, bu kadınlarda 25 dakika olarak belirlenmiştir. Hentbolda değişiklik sınırı yoktur, maç boyunca istenilen kadar değişiklik yapılır. Kazanan takım 2, beraberlik 1 ve mağlubiyet 0 puan demektir. Hentbol sahasının boyu 40 metre olurken, enine uzunluğu 20 metredir.

Hentbol İçin Gerekli Malzemeler Hangileri?

Hentbol oynamak için önce güzel bir saha bulunmalı, daha sonra gerekli araç ve gereçler alınmalı. Öncelikle bu sporda rahat olmak önemli bu yüzden, hentbol forması ve şortu kullanılmalıdır. Hentbol ayakkabısı, koşu ayakkabı veya halı saha ayakkabısı ilk etapta işinizi görür. Konç diye tabir ettiğimiz, kalın çoraplar giyilmeli, güzel bir hentbol topu ve isteğe bağlı havlu, bileklik alarak oynaya bilirsiniz.

Hentbol Antrenörlük Belgesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Hentbolda antrenörlük için kademe kademe gidilmesi gerekiyor. İlk kademe için 18 yaşında olmak, liseyi bitirmek veya 3 sene hentbol liglerinde mücadele etmek gerekiyor. İkinci kademe içinse 2 yıl boyunca ilk kademede çalışmak gerekiyor. Üçüncü kademe ise yine aynı kriter geçerli olup en az 3 antrenör kursuna katılmak gerekli. Dördüncü kademe ise, aynı kurallar geçerli olup, bir hentbol eseri yayınlanmış olması gerekli. Son kademede ise, 4. Kademede 2 yıl çalışıp, en az 4 eğitim kursuna katılıp, spor alanında 2 eser yayınlamak gerekiyor.

Hentbol Maçları Ne Kadar Sürer?

Hentbol son zamanlarda hem ülkemiz hem de dünyada sevilerek takip edilmeye başladı. Yüksek ve çekişmeli maçlara sahne olan müsabakalar, futbol ve basketbola güzel bir alternatif olabilmekte. Kapalı bir spor salonun oynan bu oyun 2 devre şeklinde geçer ve her bir devre 30 dakika sürüp, maçın tamamı 1 saatte tamamlanır.

Hentbol Maaşları Ne Kadardır?

Yavaş yavaş seyirci kitlesini artıran hentbol sporu, gelir pastasını da büyütmeye başladı. Futbol kadar olmasa da, hentbolcu bazı yıldız oyuncular iyi maaşlar almakta. Bu yıldız oyuncuların maaşları zaman zaman yılda 30 milyonu aşmaktadır. Tabi ki bu her sporcu için bu maalesef geçerli değil, bazı sporcular aylık 5 bin ve 10 bin TL kadar para kazanmaktadır.

Hentbol Beraberlikte Ne Olur?

Hentbol liglerinde puanlar galibiyet, mağlubiyet ve beraberliğe göre düzenlenir. Galibiyet alan takımların hanesine 2 puan yazılırken, mağlubiyetlerde 0 puan yani puan alınmaz. 3. Sonuç olarak, karşımıza çıkan beraberlikte de iki takımada 1’er puan verilir. Takımlar rakiplerine üstünlük kurup, şampiyon olmak için çok fazla galibiyet almaya çalışır.

Hentbolda Sadece Kalecinin Girebildiği Alana Ne Denir?

Hentbol oyununda sahada 7 oyuncu bulunmak bir kural olup, 6 oyuncu 1 kaleci şeklinde dağılım yapılır. Bu oyunda sadece kalecilerin farklı özellikleri vardır. Kale sahası içerisinde sadece kaleciler, topu ayağı ile ya da vücudu ile kontrol edebilir. Başka oyuncular topa ayakla dokunamaz.

 

Yorum Yaz