Anasayfa Genel Kışlatma ve Kışın Arıcılar Ne Yapmalı?

Kışlatma ve Kışın Arıcılar Ne Yapmalı?

by kacgun
nektar ve polen kaynaklari
Mustafa KÖSOĞLU1
1Öğr.Gör., Adnan Menderes Üniversitesi Çine Meslek Yüksekokulu, 9500 Çine-Aydın (mkosoglu@adu.edu.tr)
Hasad Hayvancılık Dergisi, 309, 22-23
Arılar metabolik enerji olarak açığa çıkan vücut ısılarını korumak amacı ile kış salkımı denilen bir küme oluştururlar. Kış salkımı 14 0C ve bu düzeyin altına düştüğü durumlarda oluşur. Salkım oluşturan arıların dışta bulunanları kanatlarını bir örtü gibi birbirlerinin üzerine örterek ısı kaybını önlerler. Havalar ısındıkça salkım genişler ve yeterli sıcaklığa ulaşınca tamamen dağılır. Kış salkımının oluşmasından önce kolonilerimizi kışa hazırlamamız, gelecek yılın verimli geçmesi açısından önemlidir.
Bu dönemde dikkat edilmesi gereken önemli hususlar,
Bölge koşularına uygun genotipten sağlıklı ve verimli genç ana arı,
Kışı geçirebilecek genç arılardan oluşan güçlü populasyon,
Bahara kadar koloni ihtiyacı olan besin maddesi,
( sonbaharda ve erken ilkbaharda yoğun şerbet, baharın gelmesiyle kek verilebilir kış ortasında besleme yapmak doğru olmayıp, ancak besin yetersizliği durum söz konusuysa iklim şartlarının elverdiğinde yoğun şerbet verilebilir.)
Diğer bir husus da hastalık ve zararlılara karşı mücadeledir. Özellikle Varroa karşı en etkin mücadelenin geç sonbahar ve erken ilkbaharda kuluçkanın en az olduğu dönemde yapılması gerektiği unutulmalıdır.
Bunların dışında sonbahar kış bakımında dikkat etmemiz gereken hususlar;
Kolonilerin kışlama sırasında rahatsız edilmemelidirler. Rahatsızlık sonunda salkım düzeni bozulur, bal tüketimi ve CO2 üretimi artar, arı kaybı olur. Kolonini içerde CO2birikimi engellenerek temiz hava sağlanmalıdır. Bunun uçuş deliğinin yaklaşık 10 cm üzerinde bir delik açılarak kovan içersinde uçuş deliği arasında temiz hava bulunması sağlanabilir. Bunun yanında polen tuzağı açık veya dip tahtası tamamen açık(sinekteli-veya ızgara kaplı) olabilir. Bu delik ve dip tahtası koloninin kış kuluçkasını oluşturduğu geç sonbahar ve erken ilkbaharda koloni gelişimi düşünülerek koloninin ani hava değişimlerinden etkilenmemesi için kapatılmalıdır.
Kovanın üzeri sıkıca kapatılarak sıcak havanın burada toplanması sağlanmalı, böylece burada çerçeve üzerinde bal sıcak kalacağından arılar tarafından tüketimi rahat olacaktır. Kontroller sırasında kolonilerin sıkıştırılması ve fazla çerçevelerin alınmalıdır.
Kolonilerin kuzey rüzgarların etkisinde maruz kalmayacak bölgelerde kışlatılması gerekmektedir.
Kovanların su geçirmesinin önlenmesi, nem çekmemesi için sehpa üzerine yerleştirilmeleri ve mümkünse kışlatmanın üstü kapalı aralıklarda yapılması kışlatmanın başarılı olmasına etkendir.
Kışın arıcılar üretim sezonu başlayıncaya kadar sürede önemli zamanları vardır. Bu süreçte yapmaları gerekenleri sıralarsak;
Kullanılmayan mevcut ekipmanların dezenfekte edilerek muhafaza altına alması,
(Dezenfekte işlemi 50 litre suya 1 kilo soda karışımıyla yapılabilir. Kaynatılmış sodalı suyun içinde 10 dakika bekleterek yapabilir pürmüz de kullanabilirisiniz.)
Gelecek yıl için düşündüğü arı ürünleri ile ilgili olarak ekipman( kovan, çerçeve, v.s) eksikliklerinin tamamlamaları, tamir işlerinin yapılması,
Teknik bilgi açısından eksikliklerini tamamlamalı,
Boş peteklerin muhafazasında güvelenmemeleri için gerekli önlemleri almaları,
Petek muhafazasında kuru ve havadar bir yer olmalıdır. Soğukta saklama 7-8 0C altında olmalıdır. Kışı soğuk geçen yörelerde hava sıcaklığın belirttiğimiz derecelerin altında olduğu süre boyunca herhangi bir önlem almaya gerek yoktur. Koyu renkli ve polenli petekler petek güvesine bol miktarda besin maddesi sunduklarından çok kısa sürede güvelenirler. Bu grup çerçevelerin sık sık elden geçilerek ayıklanması gerekmektedir. Peteklerin saklanmasında kükürt gazı kullanımı etkilidir. Odanın her bir m3 hacmi için 50-100 g kükürt yakılması yeterlidir. Uygulama sırasında odada metal eşya bulunmamasına dikkat edilmelidir. Yumurta üzerinde etkili olmadığından petekler kovandan alındıktan 1-2 hafta sonra uygulanmalı ve 2 hafta sonra tekrar edilmelidir. Kükürt alev almadan sadece duman vererek yanması sağlanmalıdır.
Petekler kapalı bir oda içersinde asetik asit veya formik asitle yapılabilir. Uygulamada %60-80’ lik asetik asidi açık yayvan bir kapta(cam- porselen) peteklerin üstüne koyarak odanın her metreküpü için 2 litre asit kullanılır.
Kayıtları gözden geçirerek, arılığındaki yüksek performans gösteren kolonileri belirleyerek arılığında gelecek yılın damızlık kolonisini veya kolonilerini belirlemeli ve nitelikli kolonilerle çalışmalı,
Böylece üretici yeni üretim sezonuna gerek ekipman gerekse teknik bilgi eksikliklerini tamamlayarak girdiğinden üretim sezonunun da başarılı geçmesi olasıdır.
http://www.aricilikmuzesi.net/HaberDetay2.aspx?HaberKategoriId=2&HaberId=132

Yorumlar

Kaçıncı aydayız 04 ve 25 Nisan ne günü, bugün dünya ne günü: DNA Günü (DNA Day),

Son Eklenenler

Çok Okunanlar

Takvim 2024 – KaçGün