Anasayfa Genel Mineral İçeren Yiyecekler Nelerdir ?

Mineral İçeren Yiyecekler Nelerdir ?

by kacgun

mineral-iceren-yiyecekler-nelerdir
Mineral içeren besinler hangileridir?
Mineraller, vücudumuzun sağlıklı bir metabolizmaya sahip olması için en çok ihtiyaç duyduğu ögelerden biridir. Vücudumuza mineral alımı pek çok ürünle birlikte gerçekleştirilebilir. Mineraller kendi aralarında pek çok gruba ayrıldıkları için mineral kaynaklarımız çok farklı yiyecek gruplarından çok farklı mineral türleri için sağlanabilir. Hangi yiyeceklerden hangi mineralleri elde edeceğimiz şu şekilde listelenebilir;

Kalsiyum minerali: Kalsiyum vücuda alındığında diş oluşumu, kemik oluşumu, kanın pıhtılaşmasının önüne geçilmesi, enerji oluşumu, kas sağlığı ve kalp hastalıklarının riskinin azaltılması gibi pek çok görevde yer almaktadır. Son derece ihtiyacımız olan kalsiyum mineralini vücudumuzda eksik bıraktığımız noktada kas ağrıları, diş çürümeleri, tırnak güçsüzleşmesi, kemik güçsüzleşmesi, uykusuzluk ve kan kolesterol seviyesinin artması gibi pek çok sorunla karşı karşıya kalmamız olasıdır. Bunu engellemek için normal bir yetişkinin günlük 1000 miligram, çocuk yaştaki bireylerin günlük 600 miligram, hamile ya da yaşlı bireylerin ise günlük 1500 miligram kalsiyum alması gerekmektedir. Bu ihtiyaçlarımızı peynir, yoğurt, süt, yeşil yapraklı sebzeler, nane, balıklar (somon ya da sardalya gibi), tereyağı ve susam tohumu gibi yiyeceklerden karşılamamız mümkündür.

Potasyum minerali : Vücudun günlük ihtiyaç duyduğu potasyum minerali yaklaşık 4 miligramdır. Potasyum minerali insan bünyesinde besinlerin hücreye taşınması işlevini, böbrek üstü bezlerinin düzgün çalışma işlevini, vücutta su dengesinin sağlanması işlevini, kasların gevşetilmesi işlevini ve metabolizmanın hızlandırılması işlevini sürdürmekle yükümlüdür. Eğer ihtiyaç duyulan potasyum vücuda alınmazsa düşük tansiyon problemleri, iştahsızlık problemleri, ishal problemleri, terleme ve yorgunluk problemleri, kabızlık problemleri ve kalp ritmi bozukluğu problemleri ortaya çıkabilmektedir. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu potasyum miktarını alabileceğimiz ürünler; tavuk eti ürünleri, kırmızı et ürünleri, balık ürünleri (sardalya gibi), domates, domates suyu, pırasa, patates, yeşil yapraklı sebzeler, incir, muz ve portakaldır.

Demir minerali : Demir, insan metabolizmasında vücuda alınan kalsiyumun ve bakırın emiliminde çok önemli bir rol oynamaktadır. Bunun dışında kanda bulunan oksijenin vücudun her bölgesine taşınmasını sağlar, hemoglobin oluşturulması için ortam yaratır ve özellikle çocukların sağlıklı zihinsel gelişim geçirmeleri için etkili bir mineraldir. Demir mineralinin bulunduğu besinler; üzüm, avokado, şeftali, kuru kayısı, hurma, kırmızı pancar, ıspanak, brokoli, nohut, mercimek, kırmızı et (böbrek ve ciğer gibi), istiridye, balık, pirinç, patates ve buğdaydır. Bu besinlerden alınan demir mineralinin günlük alınması gereken miktarı erkekler için 10 miligram, kadınlar içinse 16 miligram olmaktadır.

Magnezyum minerali : Magnezyum, vücutta oluşacak olası kalp krizi risklerini ortadan kaldırmakta çok etkili bir mineraldir. Bunun dışında kemiklerin sağlıklı bir şekilde gelişmesi, damar sistemlerinin sağlıklı bir şekilde işlevlerini yerine getirmesi, kas sisteminin sağlıklı bir yapıda olması,sinir sisteminin sağlıklı bir yapıda olması, olası felç risklerinin ortadan kaldırılması ve vücudun ihtiyacı olan enerjiyi üretebilmesi süreçlerinde oldukça etkili olan magnezyum minerali; metabolizmada eksikliği yaşandığı takdirde sinirlilik durumlarının, migrenin, kalp atışlarının hızlanmasının, deri hastalıklarının ortaya çıkmasının ve kas titremelerinin görüldüğü bir mineral çeşididir. Vücudumuza almamız gereken magnezyum mineralini; ıspanak, maydanoz, fasulye, bezelye, brokoli, sarımsak, et ürünleri, süt ürünleri, balık ürünleri, avokado, muz, kayısı, limon, elma, kavun, şeftali, greyfurt, darı, buğday, soya fasulyesi ve susamdan karşılayabilmemiz mümkündür.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Kaçıncı aydayız 04 ve 25 Nisan ne günü, bugün dünya ne günü: DNA Günü (DNA Day),

Son Eklenenler

Çok Okunanlar

Takvim 2024 – KaçGün