Anasayfa Genel Suyun canlılar için önemi 5 madde

Suyun canlılar için önemi 5 madde

by kacgun

Suyun Önemi

2010 yılında, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), Suya Yönelik Diyet Referans Değerleri hakkındaki Bilimsel Görüşünü yayınlamıştır; bu da bize, erkeklerin ve kadınların yaşlarına bağlı olarak, günde kaç kez suyu içmesi gerektiği konusunda açık önerilerde bulunmaktadır. Bu Görüş aynı zamanda günlük su alımına ilişkin ulusal kuralların yayınlanmasının önünü açmıştır.

Bunu biliyor muydunuz? İnsan vücudu suyu depolayamaz. Her gün sürekli olarak nefes alıp vererek, terleyerek,  idrar ve dışkı yolu ile su kaybediyoruz. Su, bir yetişkinin vücut ağırlığının ortalama % 60’ını, kemiklerin % 31’ini, akciğerin % 83’ünü oluşturuyor. Kayıp sıvıların zamanında doldurulması ve vücudumuzun doğru bir şekilde nemlendirilmesini sağlamak, sağlık için ve iyi işleyen bir vücut için gereklidir.

Suyun Önemi

Su, insan yaşamında hayati bir önem taşımaktadır. Sadece yaşam için gerekli bir nesne değil aslında yaşamın kendisidir su. Yeryüzünde ilk yaşamın başladığı yerdir ve bizi çevreleyen tabiat ana ve canlıların yaşamı için ikamesi olmayan çok değerli bir elementtir. Suyun bolluğu halinde değeri tam anlaşılamaz iken yokluğu halinde ölümle eş anlamlıdır.

Gerçekten de, insan vücudu büyük oranda sudan oluşmaktadır. Vücudumuzdaki su oranı yaşam sürecimiz boyunca değişim göstermektedir. Yeni doğan bir bebekte vücut ağırlığının %75’i sudan oluşmakta iken bu oran çocuklarda %70, yetişkinlerde %60 ve yaşlılarda %50 şeklindedir. Yetişkin bir insan bir kısmı yiyeceklerden karşılanmak üzere günde 2-3 litre suya ihtiyaç duyar.

Suyun insan vücudunda çok önemli işlevleri vardır. Bunlardan başlıcaları şöyledir:

a )Su biyolojik bir çözücüdür ve bu çözücü rolüyle vitaminlerin ve minerallerin hem vücutta taşınmasını, hem de çözülmesini sağlar,
b) Su vücut sıcaklığının düzenlenmesinde çok önemli bir rol oynar,
c) Derinin nemlenmesinde, toksinlerin atılmasında ve vücudun temizlenmesinde temel bir görev üstlenir,
d) Böbreklerin çalışmasını kolaylaştırır,
e) Kayganlaştırıcı bir madde olması nedeniyle birçok organın gerektiği gibi çalışmasını sağlar.

Vücudumuzda Suyun Rolü- Özetle;

Suyun insan vücudu üzerine etkileri

Vücudun günlük kaybettiği su ihtiyacını karşılamak için uzmanlar normal bir insanın günde 6-8 bardak su içmesi gerektiğini belirtmektedir.  Vücut ağırlığının yüzdesi olarak su kaybının sonuçları şu şekilde olabileceği belirtilmektedir:

Suyun Canlılar İçin Önemi Nedir? Maddeler Halinde Suyun Önemi

Suyun ne kadar önemli olduğunu bilenler her zaman dikkatli olmaktadırlar. Çünkü suyu israf etmeden yeteri kadar kullanmak gerekir. Ayrıca susuzluk yaşanırsa eğer canlılariçin önemli sıkıntılar ortaya çıkacaktır. Bu nedenlerden dolayı suyu kullanırken dikkatli olunmalıdır.

Suyun Canlılar İçin Önemi Nedir? 

En önemli besin maddesi olan suyun önemli olduğu sıkça görülmektedir. Ayrıca insan vücudu içinde suyun önemi son derece büyüktür. İnsan yiyecek olmadan bir süre yaşar ancak su olmadan yaşamak çok zordur. Suyun olması ile vücudun doğru bir şekilde işleyişi söz konusu olmaktadır.

İnsanın suyu depolama şansı yoktur. Çünkü terleme ve idrar ile su vücuttan atılmaktadır. Doğal olarak vücudun su kaybettiği sıkça görülmektedir. Bu nedenden dolayı günlük 2-2.5 litre kadar su içmek gerekir. Buna mutlaka dikkat edilmesi gerekir. Sadece insan için değil tüm canlılar için suyun önemli olduğu dikkat çekmektedir. Yani insanlar kadar bitkiler ve hayvanlarda suya ihtiyaç duyar.

Tabi su bol olduğu zaman değeri tam olarak anlaşılmaz. Ancak suyun yokluğu canlılar için ölümle eş değer olarak görülmektedir.

Maddeler Halinde Suyun Önemi

Suyun önemini bilmek kadar doğru kullanmakta çok önemlidir. Hatta yemek yemeye dayanan birçok kişi su içmeye dayanamamaktadır. Yani su olmadığı zaman insanlar ne yapacağını şaşırır. Hayvanlarında su olan yerlerde daha çok yaşamaya çalıştıkları görülmektedir. Sonuç olarak susuz kalmak her canlı için tehlikeli ve hatta ölümcüldür.

Suyun Önemi

SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ

Su canlıların yaşaması için hayati öneme sahiptir.

En küçük canlı organizmadan, en büyük canlı varlığa kadar, bütün biyolojik hayatı ve bütün insan faaliyetlerini ayakta tutan sudur.

Hayatımızı idame ettirebilmemiz için en önemli besin kaynağımız olan su, dolaşım ve sindirim sistemlerinin çalışmasında temel unsur olduğu gibi, vücudumuzdan artık ve zehirli maddelerin atılmasında da mühim bir vazifeyi yerine getirir.

Su hayattır. İnsan organizmasının önemli bir kısmı sudan meydana gelir. Kan dolaşımının olabilmesi, vücudun zararlı maddelerini atabilmesi, iç zarlarının kurumadan görevini yapabilmesi için hep suya ihtiyaç vardır. Bunun için sağlıklı her insanın aşırı terleme ve ishal halleri dışında, günde en az 1.5 litre suya ihtiyacı bulunmaktadır.

Dünyamızın 3/4 ‘ünü Su kaplamaktadır. Vücudumuzun % 60’nı su teşkil etmektedir.

Dünyadaki suların ancak %2.5’i tatlı sudur.Bunun da %70’i buzullarda, toprakta, atmosferde, yeraltı sularında bulunur ve kullanılamaz durumdadır.

DÜNYADA SU YETERLİ DEĞİL!

Nüfusun hızla artması, buna karşılık su kaynaklarının sabit kalması sebebiyle su ihtiyacı her geçen gün artmaktadır.

Dünyada kişi başına su tüketimi yılda ortalama 800 m3 civarındadır. Dünya nüfusunun yaklaşık % 20’sine karşılık gelen 1,4 milyar insan yeterli içme suyundan mahrum olup, 2,3 milyar kişi sağlıklı suya hasrettir.

Buna ek olarak, 2050 yılında su sıkıntısı çeken ülkelerin sayısı 54’e, bu şartlarda yaşamak zorunda kalan insanların sayısı 3,76 milyara yükselecektir. Bu durum 2050 de 9,4 milyar olması beklenen dünya nüfusunun % 40’ının su sıkıntısı çekeceği anlamına gelecektir.

Yeryüzünde her yıl çoğunluğu çocuk olmak üzere 2 milyon insan uygunsuz su kullanımı ve kötü hijyenik şartlar neticesinde ortaya çıkan barsak enfeksiyonlarından hayatını kaybetmektedir.

Ayrıca kronik flor eksikliği ve benzeri pek çok durum da çok ciddi bir problem haline gelmektedir.

Hala Dünyamızın pek çok bölgesinde Hepatit A ve sıtma ciddi bir sağlık problemi olarak önemini korumaktadır.

Kullanılabilir su kalitesini artırmak ve sağlık şartlarının iyileştirilmesi ile bunları engellemek mümkün olacaktır.

Bir ülkenin su zengini sayılabilmesi için, kişi başına düşen yıllık su miktarı en az 8000 – 10.000 m3 arasında olmalıdır ve Türkiye su zengini bir ülke değildir. Türkiye’de kişi başına düşen yıllık su miktarı 1.430 m3’tür.

Yorumlar

Kaçıncı aydayız 04 ve 25 Nisan ne günü, bugün dünya ne günü: DNA Günü (DNA Day),

Son Eklenenler

Çok Okunanlar

Takvim 2024 – KaçGün