Zayıflamak için yapılması gerekenler
Özellikle bahar aylarında çoğu kadının ve erkeğin yaşadığı ortak panik, kış mevsiminde alınan kiloların nasıl geri verileceğidir. Ancak her şeyden önce; yaz ya da kış fark etmeden düşünülmesi gereken ilk şey vücudumuzun sağlıklı bir bünyeye sahip olması için ideal kilosunda olması gerektiğidir. Aldığımız her fazladan kilo, dış görünüş açısından bir takım sıkıntılar yaratabileceği gibi bünye sağlığımızı da kötü etkileyebilmektedir. Zayıflama yoluna baş koyduğumuzda kendimize söylememiz gereken en önemli şeylerden biri; her daim azimli ve kendimize güvenli olduğumuz anın ardından başarının geleceğini unutmamamızdır. Çünkü herkesin bildiği gibi her birey “pazartesi” diyete başlar, “salı” bırakır. Çoğu iradeli kişi fazla kilolarını hemen vermek istediği için acelesinden aslında çok da başarılı gidebileceği bu süreçlerde yarı yoldan dönmüş, azmini ve iradesini kaybetmiştir. Vücut, zaten metabolizma olarak sağlıklı bir şekilde çok hızlı kilo veremez. Hele ki vereceğimiz kilolar sağlığımız içinse asla bu yola başvurulmaz. Bunları baz alarak zayıflama süreçlerimizde hiç bir zaman koyduğumuz hedeften vazgeçmemeli, irademizin kırıldığı noktalarda kendimizi ayağa kaldırmalı ve uyguladığımız bütün diyet programlarını kendi bünyenize uygun ve sağlığınızı ekstradan etkilemeyecek sporlarla perçinlemelisiniz. En sık yapılan hatalardan biri de belli başlı kült noktaları olan diyet programlarını, kişisel zevke göre değiştirerek uygulamaktır. Örneğin; bir kadın uyguladığı diyet süreçlerinde canı çok çikolata çekiyorsa “1 seferden bir şey olmaz” diyerek kendini rahatlatarak o çikolatayı yemekte ya da bir erkek kendi programında o öğün sadece 1 dilim ekmek ve peynir varsa ekmeği 2 dilime çıkartıp peyniri daha az yerim düşüncesine kapılabilmektedir. Bu tip yönelimler sizi olduğunuz süreçlerde sürekli sabit noktalarda tutmakta ve uygulamaya çalıştığınız diyet programlarının tüm geçerliliğini yitirmesine sebep olmaktadır.
Bu yüzden zayıflamak için yapılması gerekenleri şu şekilde ana noktalarıyla tekrar hatırlayabiliriz;
Gün içinde aldığımız kalori miktarı, mutlaka yaktığımız kalori miktarından az olmalıdır.
Kilo verme süreçlerinde mutlaka kendi sağlık durumunuza ve fizyolojik yatkınlığınıza uygun sporlar seçilmeli, sadece diyet yaparak vücudun metabolizmasını hızlandırmadan ya da kas sistemini aktif olarak kullanmadan zayıflamak beklenmemelidir.
Diyetin ilk günlerinden itibaren kendi metabolizmamızın ve vücut endeksimizin farkında olarak kendimize bir takım hedefler koymalı, çok uç noktalarda hedefler belirleyip ulaşamayınca demoralize olmamalıyız.
Çok zorlandığımız süreçlerde sürekli kendimizi en kısa sürede bu dönemin bitip normal seyredilecek döneme kavuşacağımız yönünde telkin etmeli, sizi daha da zorlayacak tüm olumsuz fikir ve ortam koşullarından uzak durulmalıdır.
“Her şey kafada başlar” mantığıyla hareket ederek, zayıflama durumunuzu önce kendi mantalitenizde net bir yere oturtup daha sonra dış kaynaklı görüşleri kendi zayıflama mantığınıza dahil etmelisiniz
En önemlisi asla bir doktora danışmadan, kuru kuruya bulduğunuz herhangi bir diyet programını uygulamamalısınız. Çünkü herkesin metabolizması farklı olacağı için her bünyenin de her açlık durumuna verebileceği tepkimeler aynı olmayacaktır. Örneğin; bir arkadaşınızın 1 hafta sadece lahana suyu içerek yaptığı diyeti siz de uyguladığınızda sizin bünyenizde bir çok vitamin ve mineral eksikliği meydana gelebilir, hatta bu diyet sizi hasta dahi edebilmektedir.
Günlük su tüketimine mutlaka dikkat edilmeli, sadece kilo vermek için değil en başta vücudun ağlıklı bir şekilde kendini idare edebilmesi için mutlaka vücudun günlük ihtiyacı olan su miktarı tüketilmelidir. Ayrıca zayıflama süreçlerinde yeterli miktarda içilen su, kilo vermeye çok yardımcı bir öge olarak da görev almaktadır.
Günlük öğünlerinizi daha küçültüp daha az yağlı, daha az tuzlu ya da daha az şekerli yiyecekler tüketmek, zayıflama sürecinizde size çok büyük artılar sağlayacaktır. Örneğin; dolu bir tabak yağlı makarna yemek yerine, daha küçük bir kasede yağsız tutsuz bulgur pilavı yemek size zayıflamada daha yararlı besinler olacaktır.
Hayatınızdan çikolatayı, şekeri, asitli, içecekleri, abur cuburu ve fast food’u çıkarmanız herhangi bir diyet uygulamasanız dahi kendiliğinizden kilonuzu kontrol altına alabilmenize yardımcı olacaktır.