Anasayfa TELEVİZYON Konut kredisi ekspertiz değerinin yüzde kaçı

Konut kredisi ekspertiz değerinin yüzde kaçı

by kacgun

konut kredisi evin yüzde kaçını veriyor

Bankalar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kararı gereğince bankalar konut ekspertiz değerinin maksimum %80’ine kadar kredilendirme yapabilir. Kalan yüzde 20’lik kısmın tüketici tarafından nakit veya ihtiyaç kredisi kullanarak ödenmesi gerekir.

BDDK kararı gereğince bankalar konut ekspertiz değerinin maksimum %80’ine kadar kredilendirme yapabilir. Kalan yüzde 20’lik kısmın tüketici tarafından nakit ödenmesi gerekir. Peşinatı olmayan tüketiciler kalan yüzde 20’lik kısım için ihtiyaç kredisi kullanabilir.

Satın alınacak konutun fiyatı alıcı ve satıcı arasındaki anlaşma ile belirlenir. Kredilendirme aşamasında ise esas olan değer, gayrimenkul değerleme uzmanınca hazırlanan ekspertiz raporundaki değerdir. Örnek olarak alıcı-satıcı arasında 100 bin TL olarak anlaşmaya varılan evin değeri eksper tarafından 125 bin TL olarak belirlenebilir. Bu durumda banka evin tamamımı kredilendirmiş olur. ( 125.000 x 0,80= 100.000 TL) Tüketici istediği…

Konut Kredisi Rehberi

Başvuru Süreci

Konut Kredisi sü​reci nasıl işler?

Kimlik, adres, gelir belgesi ve satın almak istediğiniz konutun tapu fotokopisi ile hemen başvuru sürecinizi başlatabilirsiniz.
Kredi başvuru formunu doldurarak, gerekli evraklar ile birlikte başvuruda bulunabilirsiniz.

Konut kredisi başvurularında, satın alınacak konutun durumuna ve müşterinin tercihine göre süreç farklılaşabilir:

Satın almak istediğiniz konutun önce yasal durum değerini öğrenmek, kredi kullanımına ya da konutun satın alınmasına engel olacak bir kısıtlılık olup olmadığı vb. konularda bilgi edinebilmek için, ekspertiz başvurunuzu kredi başvurunuzdan önce de yapabilirsiniz.

Görevlendireceğimiz bağımsız eksper, konutun ekspertiz değerini, tapu ve iskânla ilgili durumunu belirler. Bu süreç maksimum 3 işgünüdür. Ekspertiz sonucuna göre kullanılabilecek kredi tutarı netleşir. Müşterimiz kredi sözleşmesini ve ödeme planını imzalar ve son olarak ipotek işlemlerine geçilir.

Kredi kullanımından önce bilmeniz gerekenler:

Kredi taksit ödemelerinizi yaparken dikkat etmeniz gerekenler:

Kredi Kullanılabilecek Konutlar ve Özellikleri

Kredi kullanabileceğiniz konut, şehir içinde ya da dışında kat mülkiyeti ya da kat irtifakı tapusu olan mesken, konut, daire, BAK, kargir apt, kargir ev, avlulu ev, dubleks- tripleks mesken, çatı arası piyesli mesken vb.” olabilir. Ancak konutun tamamlanmış ya da bankamız eksperi tarafından inşaat seviyesinin minimum %70 oranında tamamlanmış olduğunun belirlenmesi, ve yapı kullanma izin belgesinin (iskân) alınmış olması gerekir. Satın alınacak konutta yaş sınırı yoktur.

Satın alacağım konutun konut kredisine uygun olup olmadığını nasıl anlayabilirim?

“Kat Mülkiyet” veya “Kat İrtifak” Tapusu olan ve “tapunun niteliği(vasfı)” veya “edinme sebebi” kısmında; “mesken, konut, daire, BAK, kargir apt, kargir ev, avlulu ev, dubleks- tripleks mesken, çatı arası piyesli mesken vb. “ifadelerin yer alması halinde konut kredisi olarak değerlendirme yapılabilir.
Arsa tapusuna istinaden konut kredisi kullandırılmamaktadır. Ancak arsa üzerinde bina olması ve tapuya ilave olarak yapı kullanım izin belgesi veya yapı ruhsatının olması durumunda binanın tamamının satın alınıyor olması ve tamamına ipotek konulması koşuluyla söz konusu kredi başvuruları değerlendirilebilir.

Yapımı devam eden konutlar için kredi kullanılabilir mi?

Sadece tamamlanmış konutlar için Konut kredisi kullandırılmaktadır. Bununla beraber eksper raporunda inşaat seviyesi %70’in üzerinde(konutun kaba inşaatının yanı sıra dış cephesinin tamamen bitmiş olması gerekmektedir) olarak belirtilen kat irtifak tapusu oluşmuş konutlar için kredi değerlendirmeye alınmaktadır.

Satın alacağım konutun yalnızca kat irtifak tapusu var ancak yapı kullanım izin belgesi yok/iskanı yok, kredi kullanabilir miyim?

Evet. Bağımsız eksperimiz tarafından ekspertizi yapılan ve değer biçilen konutlar için kredilendirme yapılabilmektedir.

Ortak mülkiyet için Konut kredisi kullanılabilir mi?

Kullanabilir. Teminat olarak konutun tamamına ipotek konulacak olup, Dilekçe ve resmi senede tüm maliklerin ipotek veren olarak imzaları alınacaktır.​

Tapusu olmayan konutlar için Konut kredisi kullanılabilir mi?

Tapusu olmayan konutlar için kredi kullandırılması mümkün değildir.
Ancak; Kooperatiften satın alınacak ve halen kat irtifak tapusu oluşmamış konutlar için kooperatiften alınacak üyelik devrine ilişkin belge ve satış vaadi sözleşmesine istinaden yukarıda belirtilen özelliklere sahip başka bir konutun ipotek alınması koşulu ile kredi kullandırılması da mümkündür.
Ancak kooperatif üyelerinin ferdileşme amacıyla (kooperatifin üyeler adına tapu tescili yaptırması) kooperatife kalan borçların finansmanı için talep edilen kredi konut kredisi olarak değil ev geliştirme kredisi olarak kullandırılabilir.

Satın alacağım evin tapusu hacizli. Kredi kullanabilir miyim?

Tapu üzerinde herhangi bir takyidat (haciz, ipotek, yıkım kararı, intifa hakkı vb. şerhler) olması halinde takyidatlar kaldırılmadan kredi kullandırılamaz.

Bankalar Konut Kredisinin Yüzde Kaçını Veriyor?

Bir konut için kredi çekerken evin tamamı için kredi çekemezsiniz. Bir konut için çekebileceğiniz kredi miktarı BDDK tarafından belirlenmektedir. Bu yazımızda 2021 yılı için konut kredisi evin değerinin yüzde kaçını veriyor sorusunun cevabını en doğru şekilde aşağıda açıkladık. Evin yüzde kaçına kredi çıkar sorunun cevabını verdiğimiz bu yazımızda bilmeniz gereken çok önemli diğer hususların da cevabını aktardık.

Konut Kredisi Evin Değerinin Yüzde Kaçını Veriyor?

Bankalar konut kredisi evin değerinin yüzde kaçını veriyor konusunda BDDK’nın 2021 yılı için belirlemiş olduğu değer şu şekildedir:

Bir konutun expertiz tarafından belirlenen değerinin yüzde 80’ine kadar oranda kredi çıkabilir. Bu durumda konutun değerinin yüzde 20’lik kısmını ise başka bir şekilde ödemek durumundasınız.

Yüzde 20’lik dilimi normal şartlar içinde peşin olarak ödeme şartınız vardır. Ancak krediyi veren bankalar genellikle yüzde 20’lik tutarın ne şekilde ödendiğin peşine düşmez. Bu tutarı isterseniz tüketici kredisi çekerek isterseniz de konutu satan kişi yada kurum ile karşılıklı anlaşarak ödeme yapabilirsiniz.

Örnek Evin Yüzde Kaçına Kredi Çıkar Hesaplaması

Evin yüzde kaçına kredi çıkar konusunda şu şekilde bir örnek hesaplama yapalım:

Satılan bir konutun değeri expertiz sonucunda 300.000,00 TL (üçyüz bin TL) olarak belirlenmiştir. Bu durumda bu konut için maksimum 240.000,00 TL (ikiyüz kırkbin TL) kredi çekebilirsiniz.

Evin Tamamına Kredi Çıkar mı?

Hayır. BDDK’nın bu konuda belirlemiş olduğu kredi limitleri bellidir ve hiçbir banka bu oranı aşamaz.

Eve Eksper Geldikten Kaç Gün Sonra Kredi Çıkar?

Eksper satın almak istediğiniz eve geldikten sonra bir rapor tanzim edecektir. Bu raporda evin satın alınmasının mahsurlu olup olmadığını, hukuksal yönden bir sorun olup olmadığını belirleyecektir. Aynı zamanda konutun parasal değerini ortaya koyacaktır.

Hemen hemen bütün bankalar için bu süre 3 yada 4 gün sürer. Pandemi sürecinden dolayı bu süre 5 güne kadar nadiren de olsa çıkabilir.

Konut Kredisi Nasıl Kullanılır?

Konut kredisi kullanılırken aylık bütçe hesaplanmalı ve kredi içi ödenecek aylık taksit bir kenara ayrılmalıdır. Ödemedeki herhangi bir aksaklıkta bankanın ipotek koyduğu evi alma olasılığı vardır. Ev kredilerinde vadeler genellikle 5 ya da 10 yıl arasında değişmektedir. Vadeler uzun olduğu için herkes kendine en uygun vade seçeneğini tercih edebilir.

Kredi çekerken ev ile ilgili tüm masraflar dikkate alınmalıdır. Evin maliyeti göz önüne alınarak çekilecek kredi tutarı tespit edilse de verilecek kredi miktarına banka ekspertizleri karar vermektedir.

Konut Fiyatının Ne Kadarı İçin Konut Kredisi Çekilmelidir?

Bankalar konut kredisi verirken evin fiyatının tamamını vermezler. Krediyi çekebilmeniz için belli bir miktar peşinat ödemeniz gerekir.

Konut kredisi evin değerinin yüzde kaçını veriyor? Banka, eksperin belirlediği değerin yüzde 80’i için kredi verir. Kalan yüzde 20’lik kısım alıcı tarafından peşin olarak ödenmelidir. Peşinat ne kadar çok olursa ödenecek kredi miktarı da o kadar az olur.

Bazı bankalar konut kredilerinde yüksek faiz oranları uygulamaktadırlar. Ev almayı düşünenler faizlerin yüksek olması nedeniyle evin değerinin tamamına kredi veren bankaları araştırmakta ya da evin değerini daha yüksek gösteren eksper arayışına girmektedirler. Eksperler bankalardan bağımsız şirketler tarafından görevlendirildiklerinden hiçbir şekilde fiyatı farklı gösteremezler. Satıcı ile alıcı aralarında anlaşıp fiyatı yüksek tutsalar bile gelecek eksper konutta kullanılan malzemeden konutun bulunduğu yere kadar her şeyi detaylıca inceleyip fiyat vereceğinden, bu konuda bir usulsüzlük yapılması söz konusu değildir.

Yeni konut kredisi faiz oranları içinde Ziraat Bankası, uyguladığı düşük faizlerle ev almak isteyenlere kolaylık sağlıyor.

Konut Kredisi Kaç Günde Çıkar?

Konut kredisinin onaylanması bankadan bankaya farklılık göstermektedir. Bankalar konut kredisi işlemlerinde mümkün olduğunca hızlı davranmakta ve müşterilerine olumlu ya da olumsuz olarak dönüş yapmaktadırlar.
Konut kredisi süreci 3 aşamada tamamlanır. Bunlar;

Konut kredisi başvurusunu banka kabul ettikten sonra 1 ya da 2 gün içinde bir eksper belirler ve satın alınacak evi incelemesi için görevlendirir. Eksper konut için değer tespiti yapar ve konutun krediye uygunluğunu araştırır. Bu işlemler şehirden şehre değişmekle birlikte genellikle 3 gün sürmektedir. Kredi onaylanma sürecinin son aşamasında eksper raporu bankaya sunulur ve banka kredi için onay verir ya da vermez. Bazı bankalar ev krediye uygunsa ipotek etmek yerine kefil isteyebilir. Bu durumda kefilin de gelir durumu araştırılı ve karar öyle verilir. Tüm bu işlemler en fazla 5 ya da 6 gün sürmektedir.

Faizsiz Konut Kredisi Kaç Günde Onaylanır?

Faizsiz konut kredisi şehit aileleri, savaş ve vazife malulleri, dul ve yetimlerin kullanılmasına izin verilen bir kredi türüdür. Faizsiz konut kredisinin onaylanması için öncelikle hak sahipliliğinin belgelenmesi gerekir. Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumu’na gidilerek hak sahipliği belgesi için dilekçe yazılır. Belgenin hazırlanması ve adrese postalanması birkaç haftayı bulabiliyor. Hak sahipliği belgesi çıkarıldıktan sonra bankaya başvuru yapılır ve kredi onayı alınır. Kredinin onaylanması, normal konut kredilerinde olduğu gibidir. Tüm bu süreçler yaklaşık bir ay ile 40 gün arasında tamamlanmaktadır.

Yorum Yaz