Anasayfa Genel 19 ocak dünya patlamış mısır günü

19 ocak dünya patlamış mısır günü

by kacgun

Dünya Patlamış Mısır Günü’nde sinema keyfini evinizde yaşayabilirsiniz!

Her sene tam 19 Ocak’ta kutlanan Patlamış Mısır Günü, ya da orijinal adıyla ‘Popcorn Day’ adından da anlaşılacağı üzere, neredeyse herkesin severek tükettiği patlamış mısırın kutlandığı gün olarak geçer.

Patlamış mısır neredeyse her şeyin yanına gider ve her kutlamanın bir parçasıdır. Çeşitli özel günlerde, aile toplantılarında, sevgili ile baş başa bir akşamda veya arkadaşlarla toplanınca tüketilen, hem yapımı kolay, hem de tadı oldukça güzel bir yiyecek olduğundan, patlamış mısırın yeri bizler için bir ayrıdır. Peki tüm bu özel günler bir yana dursun, patlamış mısır denince asıl aklınıza hangi aktivite geliyor? Elbette sinemaya gitmek ve film izlemek! Ancak iş hayatının yoğun temposu yüzünden yorulan veya basitçe sinemaya gitmek istemeyip evinin sıcacık ortamında, kendi rahatlığında film izlemek isteyen sinema severler genellikle evde oturmayı ve kendi sinemasını yaratmayı sever.

Ocak 19 : Patlamış Mısır Günü. Kendi Lezzetinizi Kendiniz Deneyin
Özellikle sinema seyrederken hatta evde televizyon keyfi yaparken yemeye alıştığımız ve sevdiğimiz patlamış mısır.. Ve ona olan bu bağımlılığımızı ispat etmek için adına adanmış olan patlamış mısır günü. 19 Ocak aslında Amerika’ da ulusal olarak patlamış mısır günü olarak kutlanmaya başlamış olsa da eğlenceli bir gün olmasından dolayı tüm dünyaya yayılmıştır.

Eskiden sinemalarda torbalanmış biçimde satılırdı. Son yıllarda patlatma makinelerindeki gelişme ile orada patlatıp satılmaya başladı. Evlerde televizyon izleyicisi mısırı pek tercih etememekte ama marketlerden darı biçiminde mısır alıp evde kendiniz de çok rahat bir şekilde patlatabilirsiniz.

patlamis-misir-gunu-1

Mısırın Tarihçesi
Kâşif Kristof Kolomb’un 500 yıl önce Amerika kıtasını keşfetmesi sonrasında mısırın da seyahati başladı. Mısır Amerika’nın keşfinden sonra Avrupa ’ya gelmiş olan bir bitkidir.

Tarihte ilk mısırı kimin patlattığına dair pek bir bilgi yok. Ama kızılderililerin patlamış mısır yediği ve amulet olarak boyunlarına taktıklarından bahsediliyor. Amerika’nın keşfinden itibaren patlamış mısır beyazlarca da tüketilmeye başlandı. Bununla beraber New Mexico’daki bir yarasa mağarasında 4000 yıllık patlamış mısır fosilleri de görülmüş.

Mısırın patlaması için mısırın içindeki nem oranının yüzde 12’inin altına düşmemesi gerekmektedir. Bu sebeple her mısır cinsi patlamaz. İlk mısır patlatma aletleri 1880’lerde yapılmıştı ama bunların elektrikli olanları 1907’de yılında üretilmeye başlandı.

1952’de tarım mühendisleri patlama oranı yüksek ve patlayınca daha çok açılan melez bir tür geliştirince patlamış mısır sektöründe bu tür egemen oldu.

Farklı Lezzetler
Patlamış mısıra istediğiniz tadı kazandırmak çok kolay

Neredeyse herkesin severek yediği mısır ile çeşit çeşit lezzetler yapabilirsiniz. Kimisi ağır ama lezzetli, kimisi hafif ve masum şeklinde farklı birçok patlamış mısır yapabilirsiniz. Yarım su bardağı mısıra, yağ ve tuz ekledikten sonra;

ÇİKOLATALI: 1 su bardağı kavrulmuş fındık ve bir bardak Çikolata sosu ekleyip
KEKİKLİ: 1 tatlı kaşığı rendelenmiş limon kabuğu ve bir kaşık kekik ekleyip
ACILI : 1 tatlı kaşığı dereotu, 1 tatlı kaşığı sarımsak tozu, 2 yemek kaşığı acı sos ekleyip
PEYNİRLİ : 2-3 tatlı kaşığı biberiye, 1 tatlı kaşığı sarımsak tozu, 1/2 su bardağı parmesan peyniri ekleyip
TATLI : 1 su bardağı beyaz çikolata, 1,5 yemek kaşığı reçel (Aroma tercihi size kalmış), 1 yemek kaşığı fıstık ezmesi ekleyip
EĞLENCELİ : 3 su bardağı marshmallow,1/2 tatlı kaşığı vanilya, 2 tatlı kaşığı mısır nişastası ekleyip
RENKLİ : 1-2 yemek kaşığı damla çikolata, Birkaç damla gıda boyası(renk tercihi size kalmış) ekleyip
VANİLYALI : 2 adet hurma, 2 tatlı kaşığı vanilya, 3-5 adet badem ekleyip
BAHARATLI : 1/2 tatlı kaşığı sarımsak tozu, 1 tatlı kaşığı paprika tozu, 1 tatlı kaşığı soğan tozu, 1/2 tatlı kaşığı karabiber, 1/2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber ekleyip
ELMALI : 1/2 tatlı kaşığı elma suyu, 1 tatlı kaşığı tarçın, 2 su bardağı mini marshmallow, 1 su bardağı karamel sos ekleyip
farklı lezzetler elde edebilirsiniz. Bunların hepsi denenmiş lezzetlerdir. Keyfinize göre herhangi başka tarifler de deneyip yorum olarak bizimle paylaşabilirsiniz.

Güzel Anılar için Zemin
Çocukluğumuzun anılarında patlamış mısır önemli bir yer tutar. Uzun kış gecelerinde patlatması da yemesi de eğlencelidir. Patlarken çıkarttığı sesler ve patlayan mısırların tencere içindeki çılgın hareketi (eğer cam bir kapaktan bakabiliyorsak) herkesin büyük bir ilgiyle izlemesini adeta hipnotize olmasını sağlamaktadır.

Nasıl Kutlanır
Yukarıda da verdiğimiz tariflerden birisini deneyip arkadaşlarınızla sohbet edebilir veya bir sinema akşamına dönüştürebilirsiniz birlikteliğinizi.

Dünya Patlamış Mısır Günü’ne özel mısır patlatma ipuçları
Patlamış mısır kadar güzel ne var? Doğru pişirildiğinde çok lezzetli ve keyif verici aynı zamanda da çok düşük kalorili olan bu atıştırmalık o kadar seviliyor ki 19 Ocak Dünya Patlamış Mısır Günü olarak kutlanıyor. Biz de bugünü nefis patlamış mısırlar eşliğinde geçirmek isteyenler için nefis ipuçları hazırladık. Mısır patlatmanın püf noktaları nelerdir? Mısır patlatırken nelere dikkat edilmeli? Hangi mısır daha iyi patlar? Hangi tencereler mısır patlatmak için uygun? Hangi yağlar tercih edilmeli? İşte çıtır çıtır patlamış mısır keyfi için bilmeniz gereken her şey…
Evde mısır patlatmak isteyenlerin kullanabileceği çok farklı teknikler mevcut. Bunlardan ilki mikrodalga fırınlar. Dilerseniz mikrodalgada kullanılmak üzere hazırlanmış olan kağıt torbalardaki mısırları kullanabilirsiniz. Özel poşette satılan mısırların yağı ve tuzu önceden ayarlandığı için bu yöntem oldukça pratik. Tabii mısırlarınızı mikrodalgaya uygun bir kaseye koyduktan sonra da patlatabilirsiniz. Birkaç dakika içinde patlayan mısırların üzerine dilediğiniz kadar yağ ve tuz ekleyebilirsiniz.

Normal fırını orta sıcaklığa ayarlayıp üzeri folyoyla kapatılmış ısıya dayanıklı bir kap ile de kolayda patlamış mısır keyfi yaşayabilirsiniz.

Son dönemlerin popüler cihazlarından olan elektrikli patlamış mısır makineleri ile de patlamış mısır yapabilirsiniz. Mısır çekirdeklerini patlatan otomatik bir karıştırıcı yardımı ile çalışan bu makinelerle zahmetsizce mısır patlatmak mümkün. Üstelik yağ ve tuz kullanmanıza gerek kalmıyor çünkü mısırlar sıcak hava etkisiyle pişiyor. Sıcak havayla yağsız kızartma yapan tencereler de mısır patlatmak için uygun. Burada da yine yağsız, sağlıklı mısırlar elde edebilirsiniz.

Tabii mangal, ateş ya da soba üzerinde de enfes mısırlar patlatabilirsiniz. Özellikle mangal ateşi ile yapılan mısırların daha lezzetli ve farklı bir tada sahip olduğu gerçek. Dayanıklı bir kap içine koyduğunuz mısırları birkaç dakika sonra afiyetle yiyebilirsiniz.

Dünya Patlamış Mısır Gününe özel mısır patlatma ipuçları
Öte yandan evde genellikle tencereler, tavalar ya da düdüklü tencereler kullanılıyor mısır patlatmak için. Biz de klasikçiler için minimum fireyle maksimum sonuç almayı sağlayacak bir patlamış mısır tarifi hazırladık.

Öncelikle ihtiyacınız olanlar derin ve ince tabanlı bir tencere, 4 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay bardağı da mısır.

Derin, ince tabanlı bir tencereyi orta ısıda açtığınız ocağın üstüne koyun. Tencerenizin teflon veya çelik olması fark etmez. Ama tencerenizin tabanı ince değilse önce yüksek ısı ile tencerenin ısınmasını sağlamalı daha sonra orta ateşe alıp devam etmelisiniz.

Ocaktaki tencerenin içine yağı ve mısırları koyun. Bu adım çok önemli; mısırları ve yağı iyice karıştırın. Yağ kullanırken istediğiniz yağı kullanabilirsiniz. Ama tereyağı kullanırsanız mısırlarınız kararır. Yine de “Tereyağı kullanmak istiyorum” derseniz saf, arıtılmış olanları kullanarak kararmayı önleyebilirsiniz. En iyi sonuç için zeytinyağı veya ayçiçeği tercih etmelisiniz. Mısır tercih ederken de önceliğiniz cin mısır ya da Arjantin mısırı olursa daha iyi bir sonuç alırsınız.

Dünya Patlamış Mısır Gününe özel mısır patlatma ipuçları
Mısırlar şişmeye başladığında, rengi değişmeye başlayacak bu evreye kadar tencerenin kapağını açık tutun. Tuzunu ekleyerek tencerenin kapağını kapatın ve ocağın altını biraz daha açın. Tencereyi arada bir sallayarak karıştırın. Mısırların patlama sesi kesilene kadar kesinlikle kapağı açmayın. Mısırların hareketi bitip sesleri kesilince ocaktan alın. Mısırları derin bir kaba dökerek hemen servis edebilirsiniz.

Elbette herkes yağlı tuzlu klasik mısır sevecek diye bir kural da yok. Mısırlarınızı birkaç damla gıra boyasıyla rengarenk bir forma sokabilir, acı sosla kaplayabilir, üstlerine tarçın serpebilir veya parmesan peyniri rendeleyebilirsiniz. Ya da aşağıda yer alan tarifimizdeki gibi karamelli patlamış mısır da yapabilirsiniz. Şimdiden elinize sağlık ve afiyet olsun…

Yorum Yaz