Anasayfa Genel Kolesterol nasıl düşürülür? Trigliserid nedir – Kolesterol düşürücü bitkiler…!

Kolesterol nasıl düşürülür? Trigliserid nedir – Kolesterol düşürücü bitkiler…!

by kacgun
Kolesterol nedir ve kolesterol düşürücü ile ilgili görsel sonucu

Kolesterol nedir ve kolesterol düşürücü bitkiler oldukça merak edilen konular. Kolesterol ve trigliserid arasındaki ilişkiyi uzmanlar uzmanlar açıkladı.
Yaşamımızı çok daha rahat bir şekilde sürdürebilmemiz için kolesterol konusu hakkında daha çok şey bilmemiz gerekmektedir. Son zamanlarda artan sıklıkla araştırılan kolesterol hastalığı hakkında merak edilenlerin sayısı her an artıyor. Kolesterol nedir ve neden olur gibi sorular, hastalık hakkında en çok merak edilen konular olarak göze çarpıyor. Trigliserit olarak da isimlendirilen kolesterol nasıl düşürülür çok merak ediliyor. Kolesterol düşürücü bitkiler hakkında bilgiler de alabileceğiniz haberimizde uzmanların görüşlerine yer verdik. Son zamanlarda adını sıklıkla duymakta olduğumuz kolesterol  nedir diye merak ediyorsanız haberimizi okumaya devam edebilirsiniz. Kolesterol ve trigliserid hakkında merak edilenlerin hepsi uzmanların cevapları ile Ajanshaber.com’da.

KOLESTEROL VE TRİGLİSERİT NEDİR
Kolesterol hastalığına yakalanan kişilerinsayısı son yıllarda büyük bir artış gösterdi. Bu nedenle kolesterol hastalığı hakkında son zamanlarda çok araştırmalar yapılıyor. En çok ölüme neden olan hastalık olan kalp rahatsızlıkları ve damar tıkanıklıkları, kolesterol hastalığına da neden olabilir. Bu hastalıkların oluşmasında damar duvarındaki yapısal bozulmalar ve buna bağlı olarak damarlarda kan akışını engelleyen nefes darlıkları veya damar tıkanmaları rol oynar. Kan kolesterol düzeyi belli oranların üzerine çıktığında kandan damar duvarı içine alınır. Burada biriken kolesterole vücudun oluşturduğu tamir mekanizması da eklenince, damar duvarında kalınlaşma, işlevde bozulma ve sonuçta kan akımının olduğu alanda daralma gerçekleşir. Sonuç olarak, kalp ve beyin başta olmak üzere, vücuttaki diğer organların beslenmesini sağlayan atar damarların organlara sunduğu kan miktarı azalır. Buna bağlı olarak da organlarda zararlar ve işlev kayıplarına rastlanılır.
Tüm bunların olması sırasında kolesterole yardım eden ve vücut sağlığına zarar veren başka faktörler de olabilir. Kişinin yaşı, cinsiyeti, diğer risk faktörlerini taşıyıp taşımaması, genetik hastalık eğilimi gibi faktörler de bu sonuçların doğmasına neden olabilir. Fakat doğruluğu kesinleşmiş olan, kişisel olarak damar hastalığı ile ilişkili risk taşıyan bireylerde uzun süreli kolesterol yüksekliğinin ileride kalp veya beyin damar hastalığına yakalanma ihtimalinin daha fazla olmasıdır. Kalp veya beyin damar hastalığı olan veya hastalık riski taşıyan kişilerde yüksek kolesterol özellikle bazı ilaçlarla düşürüldüğünde, hastalığa yakalanma veya hastalıkla ilişkili yeni bir soruna maruz kalma olasılığı da azalmaktadır.
KOLESTEROL NEDİR
Kolesterol, hayvanların vücut dokularındaki hücre zarlarında bulunan ve kan plazmasıyla taşınan bir tür kimyasal birleşimdir. Kolesterol, özellikle hayvansal gıdalarda bulunur. Hayvanlarda bulunduğundan daha düşük miktarlarda bitkilerde bulunur. İlk defa 18. yüzyılda safra taşlarında kolesterol bulunduğu için bu maddeye katı safra gibi bir anlama gelen Yunanca bir isim konulmuştur. Vücuttaki kolesterolün ufak bir kısmı da gıda kaynaklıdır ve çoğu vücut tarafından sentezlenir. Vücudun her hücresinde bulunur ve vücudun sentezlendiği veya hücre zarlarının daha çok olduğu organ ve dokularda (örneğin karaciğer, omurilik ve beyin) kolesterolün yoğunluğu daha yüksektir. Kolesterol kanda normalden fazla bulunması halinde damarlarda birikerek damar sertleşmesine yol açar. Bazen de safra pigmentleri ile birleşerek safra taşlarının oluşumuna neden olur.
Kolesterol, pek çok biyokimyasal reaksiyonda yer alır. Fakat özellikle lipoproteinlerin kolesterolü taşıma biçimleri ve kandaki kolesterol düzeyleriyle kalp hastalıkları arasındaki bağlantıdan dolayı bilinir. Vücut, kolesterolü kullanarak hormonlar (kortizol, üreme hormonları), D vitamini ve yağları sindiren safra asitlerini üretir. Bu işlemler için kanda çok az miktarda kolesterol bulunması yeterlidir. Ancak kanda çok miktarda kolesterol varsa kan damarlarında birikip sertleşmeye ve daralmaya yol açabilir. Ayrıca damar duvarında biriken tek madde, kolesterol değildir. Akyuvarlar, kan pıhtısı, kalsiyum gibi maddeler de burada birikir. Tıbbi ismi “ateroskleroz” olan bu hastalığa halk arasında damar sertliği, damar kireçlenmesi de denir. Yüksek kan kolesterolünün zararlarından bahsedilirken söz konusu olan “kötü kolesterol”, yani düşük yoğunluklu lipoprotein tarafından taşınan kolesterol düzeyidir. Yüksek yoğunluklu lipoprotein tarafından taşınan kolesterole de “iyi kolesterol” ismi verilir.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Kaçıncı aydayız 04 ve 25 Nisan ne günü, bugün dünya ne günü: DNA Günü (DNA Day),

Son Eklenenler

Çok Okunanlar

Takvim 2024 – KaçGün