Anasayfa Genel Kombi 45 derece oda sıcaklığı kaç

Kombi 45 derece oda sıcaklığı kaç

by kacgun

Kombi Kaç Derecede Yakılmalı

Kombilerde yaz sıcaklık ayarları farklı, kış sıcaklık ayarları farklıdır. Özellikle de yüksek gelen doğalgaz faturalarını düşürmenin doğrudan kombi ısı ayarı ile bağlantılı olduğunu söylemek mümkün olmaz.

Ancak bu da bir etki sayılmaktadır. Bu sebeple de genel olarak; kombiyi kaç derecede yakmalıyım? Kombi yaz modu kaç derece olmalı? Yoğuşmalı kombi kaç derece olmalı? Gibi birçok sorunuzu bu sayfamız ile yanıtlayacağız.

Kombi Kaç Derecede Yakılmalı?

Bir konut içerisindeki her oda eşit sıcaklıkta olmaz. Isı mühendisleri her odanın sıcaklığının aynı olmamasını önerir. Bu açıdan da odalardaki sıcaklık önerilen sıcaklıkta olursa eğer sağlıklı ve verimli kullanım sağlanmış olur.

Isı mühendislerinin tespitine göre;

Bu değerler önemlidir. Hatta evin ısıtma tesisatı projesi de bu sıcaklık değerleri baz alınarak çizilmektedir. Ayrıca odalara döşenen kaloriferlerin adedi ve boyutu da yine bu kural çerçevesinde ayarlanmaktadır.

Kullanıcılar için bir salon, yatak odası, oturma odası veya mutfak sıcaklığı 20°C yerine 20°C üstü istenilebilir. Ancak bu durumda tüketimin arttığı unutulmamalıdır. Oda sıcaklığında her bir ısı %6 oranında fazladan doğalgaz tüketimi demektir.

Bunları Biliyor muydunuz? Salonun 20°C olmasını istiyorsanız kombiyi ortalama 60°C civarında kullanmanız gerekir. Tabi bu durum dairedeki petek sayısı, petek ebadı ile kombi marka model veya çeşidine göre farklı olabilmektedir.

Kombi Yaz Modu Kaç Derece Olmalı?

Yaz modu dediğimiz yalnızca sıcak su modudur. Bu ısı ayarı şebeke suyu sıcaklığına göre değişmektedir. Yazın genellikle şebeke suyu da normal sıcaklığın biraz üstünde olduğu için yazın kombiyi sıcak su konumunda yaklaşık 40-45°C civarında kullanmak idealdir. Bu ısı size yüksek geliyorsa düşürebilir, düşük geliyorsa yükseltebilirsiniz. Bu durum biraz da kullanıcı talebine bağlıdır.

Yoğuşmalı Kombi Kaç Derece Olmalı?

Kombi Kaç Derecede Yakılmalı? sorusu şu sıralar yoğuşmalı kombilerde daha çok merak edilmektedir. Yoğuşmalı kombilerde çalışma sistemi farklıdır. Yoğuşmalı kombiler yanma esnasında baca gazı içindeki su buharı ısısını kaybetmeksizin yoğuşmaktadır. Cihaz içindeki yoğuşma gideriyle de doğrudan dışarı atmaktadır.

Bu sebeple yoğuşmalı kombilerde önemli olan yoğuşmadır. Yoğuşmanın gerçekleşmesi adına da mutlaka 50-55°C civarında kullanılması, daha düşük ısıda kullanılmaması önerilir.

Kombi Kaç Derecede Yakılmalı konusunda yine de merak ettiğiniz sorular var ise çağrı merkezimize çekinmeden ulaşabilirsiniz.

Konfor ve Ekonomi İçin Kombiler Kaç Derecede Çalıştırılmalıdır?

Konfor ve Ekonomi İçin Kombiler Kaç Derecede Çalıştırılmalıdır?

Kombiler kaç derecede çalıştırılmalıdır? Kombilerin sıcaklık ayarı hem konfor şartları açısından, hem de enerji ekonomisi açısından önem arz eder. Isı mühendisliğine göre konfor şartları bakımından bir evin farklı mekanlarının farklı sıcaklıklarda olması gerekir. Bu değerler antre, hol, koridor için 15°C, oturma ve yatak odaları ile mutfaklar için 20°C, banyo için 24°C’dir (Bkz. Makina Mühendisleri Odası Yayınları-Kalorifer Tesisatı Kitabı Yayın No: 352).

Evin ısıtma tesisatı projesi bu sıcaklık değerlerine göre yapılır ve buna göre radyatör boyu belirlenir. Doğru projelendirilen ve her mahal için doğru radyatör seçimi yapılmış bir evde kombinin, evin salonunu 20°C sıcaklıkta tutması hedeflenir. Salon 20°C’ye ulaştığında, diğer odaların da projelendirilen sıcaklık değerlerine ulaşması gerekir. Bununla birlikte bazı kullanıcılar için bu konfor sıcaklığı 22°C veya hatta 24°C’ye de çıkabilir. Ancak unutulmamalıdır ki her 1°C oda sıcaklık artışı, yaklaşık % 6 fazla yakıt tüketimi anlamına gelmektedir. Buna rağmen kullanıcı için konfor daha önemliyse talep ettiği sıcaklık o kullanıcının konfor sıcaklığıdır.

Kombiler Kaç Derecede Çalıştırılmalıdır?

Kombi kullanıcıları için soru şudur; salonu 20°C sıcaklıkta tutmak için kombinin kalorifer suyu (kazan suyu) sıcaklığı ne olmalıdır?

Enerji ekonomisi açısından bakıldığında bu sorunun cevabı “olabilecek en düşük sıcaklık”tır. Aynı güçte kombisi olan ve aynı büyüklükte iki farklı dairenin birinde radyatör boyut veya kapasiteleri diğerinden daha küçük ise bu durumda ilk daire 60°C kombi kalorifer suyu sıcaklığı ile evi 20°C sıcaklığa ulaştırırken, daha küçük boyutlu veya görünümü aynı olmakla birlikte daha düşük ısıl kapasiteye sahip ucuz bir radyatör kullanılan evde ancak 65°C veya 70°C ile ev ısıtılabilecektir. Bu da, daha fazla doğal gaz tüketimi ve sonuçta daha yüksek doğal gaz faturası anlamına gelir.

Kombilerin evi 20°C’de tutması için, hava soğuduğunda kombinin ısıtma sıcaklığının arttırılması, hava ısındığında ise düşürülmesi gerekmektedir. Eğer, kullanıcılar kendilerini her koşulda garantiye almak için kombiyi yüksek sıcaklıkta çalıştırırlarsa bu durumda daha ılık sıcaklıklarda kombi kalorifer suyu gereksiz olarak fazla ısıtılacak, ortam sıcaklığı 20°C’ın üzerine çıkacak ve böylece enerji kaybı yaşanacaktır. Kombi sıcaklığı düşük olursa, çok soğuk havalarda kombi gerekeli ısıyı üretemeyeceği için evde konfor sıcaklığı sağlanamayacaktır. Bu problemi ortadan kaldırmak için kullanıcılara iki farklı tavsiyemiz olacaktır.

Termostatik Vana ve Oda Termostatı Kullanımı

İlki termostatik radyatör vanası kullanmak. Termostatik radyatör vanası, her odanın sıcaklığının kaç derece olması isteniyorsa ona denk gelen değere ayarlanarak, radyatör o sıcaklığa eriştiğinde sıcak su girişini kapatarak o mahalin gereksiz yere aşırı ısınmasını önler.

Termostatik Vana Montajı

Diğer çözüm ise salona konulacak bir oda termostatı ile, kombiyi hedeflenen ev sıcaklığına göre otomatik olarak çalıştırmaktır. Örneğin salonun 20°C olması isteniyorsa oda termostatı 20°C’ye ayarlanır. Kombi, oda 20°C’ye ulaştığında “on-off” çalışan bir oda termostatı tarafından kapatılır, modülasyon yapma özelliği olan bir oda termostatı varsa bu durumda oda termostatı kombiyi kapatmaz ama alev boyunu kısar, yani kapasitesini düşürür.

Bu çalışma sistemi daha uygundur. Çünkü “on-off” yani dur-kalk şeklinde çalışan kombi veya herhangi bir cihaz, her kalkışta çok daha fazla enerji harcar. Bu nedenle kombi, mümkünse hiç kapatılmadan sadece alev boyunun kısılmasıyla gerektiği zaman düşük kapasitede, alev boyunun yükselmesiyle de gerektiği zaman yüksek kapasitede çalışmalıdır. Bunun için kombi mümkün olan en yüksek alev modülasyonu aralığında çalışacak bir model olarak seçilmelidir. Kullanıcılara önereceğimiz en ideal otomatik kontrol yöntemi ise eğer kombileri dış hava sıcaklık sensörü bağlanabiliyorsa, dış hava sıcaklık sensörü bağlatılması, bunun yanında zaman programlı bir oda termostatı konulması ve ilave olarak radyatörlere termostatik vana takılmasıdır.

Böylece kombi dış hava sıcaklığına bağlı olarak su sıcaklığını otomatik olarak düşürür veya yükseltir. Yani hava ısındığında kombiyi kısmak, soğuduğunda açmak artık gereksiz olur. Programlı oda termostatı evi istenilen gün ve zaman aralıklarında istenilen sıcaklıklarda tutar. Termostatik radyatör vanaları ise odaların ayrı ayrı istenilen sıcaklılara geldiğinde radyatörlerin kapatılmasını, oda sıcaklığı düştüğünde ise açılmasını sağlar.

Yoğuşmalı Kombiler

Evin konfor sıcaklığını sağlayacak en düşük sıcaklıkta çalıştırılması esasıyla en ekonomik çalışan ve en az gaz faturası getiren kombi tipleri yoğuşmalı kombilerdir. Tam yoğuşmalı kombiler 50°C ve altındaki kombi sıcaklıklarında baca gazındaki gizli ısıyı yoğuşturup konvensiyonel (geleneksel) kombilere göre % 20-30 oranında, 50°C üzerinde ise % 5-9 aralığında daha yüksek verime ulaşırlar.

Yoğuşmalı Kombi

Kısaca çok daha az yakıt tüketimi için yoğuşmalı kombi önerilir. Ancak yoğuşmalı kombilerin yoğuşma yapması için yukarıda bahsettiğimiz gibi su sıcaklığının yaklaşık olarak 50°C üzerine çıkmaması gerekir. Bir evi örneğin 70°C kalorifer suyu sıcaklığı üreten konvensiyonel bir kombi ile ısıtmak için gereken radyatör miktarı ile, 50°C kalorifer suyu sıcaklığında ısıtmak için gereken miktar farklı olacağından radyatör seçiminde bu dikkate alınarak yoğuşmalı kombi kullanımında sürekli yoğuşma yani sürekli en yüksek verim, en az tüketim için daha geniş veya daha uzun radyatör kullanılmalıdır. Bu konuda ürün alınırken yetkili satıcılara danışılmalıdır.

Uyurken kombi kalorifer suyu sıcaklığı kaç derece olmalı?

Ekonomi sıcaklığının, konfor sıcaklığının altında, yaklaşık 15- 18°C civarlarında olması normaldir. Eğer ısıtılan evin ısı izolasyonu iyiyse, gece yatarken kombi tamamen kapatılsa dahi evin sıcaklığı sabaha kadar ekonomi sıcaklık değerine düşmeyecektir. Ancak ısı izolasyonu olmayan ya da yetersiz olan evlerde kombi gün sonunda kapatılırsa, ev gece boyunca çok ısı kaybedecek, hem sabah soğuk bir eve kalkılmış olunacak, hem de bu durumda evi tekrar konfor sıcaklığına getirmek için çok fazla yakıt harcanacaktır.

Sonuç olarak önerimiz, kombilerin gece tamamen kapatılmamasıdır. Gece, kombisi tamamen kapatılan bir evin, gündüz istenilen konfor sıcaklığına gelmesi için harcanacak enerji, gece, evin ekonomi sıcaklığında tutulması için harcanacak enerjiden daha çok olacaktır. Yapılması gereken, yatarken kombinin kısılması ya da en ideali, programlı bir oda termostatı alınarak her şeyin onun kontrolüne bırakılması, böylece hem konforlu, hem de ekonomik çalıştırmanın sağlanmasıdır.

Kaynak: Erkan MUTLU, Alarko Carrier Isıtma Ürün Müdürü

Yoğuşmalı Kombi Tasarruflu Nasıl Kullanılır ?

Yoğuşmalı Kombi Kaç Derece Sıcaklıklarda En Verimli Kullanılır ?

Yoğuşmalı Kombiler, normal hermetik kombilere ve bacalı tip kombilere göre ortalama %20 civarında ekstra tasarruf sağlarlar. Bu tasarruf miktarı kombilerin çalışma sıcaklığına da bağlı olarak değişebilmektedir. Yoğuşmalı Kombilerin kalorifer başlangıç çalışma sıcaklığı 30 – 35 derecedir. Bu kalorifer sıcaklık derecesi markadan markaya değişebilmektedir. En üst ayarlanabilecek kombi sıcaklık derecesi ise genellikle 80 derecedir. Kombileri mümkün olduğu kadar minimum düşük derecelerde kullanılırsa daha fazla tasarruf elde edilir. En verimli yoğuşmalı kombilerin çalışma sıcaklık dereceleri 30 ile 50 derece sıcaklıklarda elde edilir. 50 derece üstündeki kalorifer derecesi ayarlandığında tasarruf miktarı düşmeye başlar.

Örneğin normal hermetik kombilere göre %20 tasarruf sağlanacakken eğer kullanım derecesini 60 – 70 derecelere çıkartılırsa tasarruf miktarı %10 lara kadar düşebilmektedir.Yüksek derecelerde kombi çalıştığında verimli yanma olmaz yani doğalgazın bir miktarı yanmadan kombi baca gazından çiğ olarak atılır buda doğalgazda daha fazla sarfiyata, doğalgaz faturasının artmasına sebep olur. Arabalardan örnek verirsek; 90 km hızla giden araçlarda yakıt miktarı düşüktür hız arttığında yani 120-130 km hızlarda ço daha fazla yakıt yakmaya başlar. Kombilerde de  durum buna benzer yoğuşmalı kombilerinen verimli kullanım derecesi 30-50 derece aralığında kullanılması ile sağlanabilir.

Yoğuşmalı Kombinin Derecesini 50 dereceye kadar çıkartıyorsunuz fakat yinede ısınamıyorsanız ne yapmak lazım?

Bölgenizdeki hava koşullarında zaman zaman anormal sıcaklıklar görülebilmektedir. Örneğin sibirya soğukları geldiğinde evin ısınması için kalorifer derecesini 50 derecenin üstüne çıkartılması gerekebilir. Bu hava şartlarında kalorifer derecesi ısınmak için 50 derecenin üstüne çıkartılması son derece normaldir. Burada bilinmesi gereken 50 derecenin üstündeki ayarlanan derecelerde kombinin tasarruf miktarı düşecektir. Dikkat edilmesi gereken durum eğer istisnai bir durum yok ve hava şartları normal seviyelerde  kombiyi 50 dereceye ayarladığınız halde eviniz ısınmıyorsa o zaman kalorifer tesisatınızda, radyatör seçiminizde bir problem vardır. Radyatör seçimi tekardan gözden geçirilerek yani radyatör ilavesi yapılarak veya mevcut radyatörlerin ölçüleri,boyları büyütülerek bu sorun çözülebilir.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Kaçıncı aydayız 04 ve 27 Nisan ne günü, bugün dünya ne günü: İğne Deliği Kamerası Günü (World Pinhole Photography Day),

Son Eklenenler

Çok Okunanlar

Takvim 2024 – KaçGün