Anasayfa HESAPLAMALAR Leonhard Euler neyi icat etti? başarıları ve bilime katkıları nelerdir?

Leonhard Euler neyi icat etti? başarıları ve bilime katkıları nelerdir?

by kacgun
leonhard euler neyi icat etti basarilari ve bilime katkilari nelerdirler

 

15 Nisan 1707 Basel, İsviçre doğmuş ve 18 Eylül 1783 Rusyada ölmüştür. Aslen İsviçreli olan Leonhard Euler matematikçi ve fizikçidir.
Babasının adı Paul Euler annesi Marguerite Brucker idi. Babası Paul Euler Protistan papazıydı ve oğlu Leonhard kendisi gibi papaz olmasını istiyordu.

Leonhard Euler onsekizinci yüzyılın en önemli ve önde gelen matematikçilerindendir. Leonhard Euler çalışmaların tamamı 70 cildi aşmaktadır. Leonhard Euler yeni kavramlar geliştirmiş, basit aritmetikten sayılar teorisi ve topolojiye kadar farklı alanlarda uzun süre kabul gören birçok teorem ispatlamıştır. Leonhard Euler’in yaptığı çalışmalar esnasında, günümüzde kullanılan modern matematik terminolojisinin yaratıcısı olmuş fonksiyon kavramı ve onun yazımını tanımlamıştır.

Leonhard Euler 1726 yılında Basel Üniversitesi’nden mezun oldu. Eğitimi süresi boyunca Descartes, Newton, van Schooten, Hermann, Taylor, Varignon, Galileo, Wallis ve Jacob Bernoulli gibi pek çok ünlü matematikçinin yaptığı çalışmalara ilgi duymuş ve bazı çalışmaları yeniden yapılandırmıştı.
Paris Akademisinin düzenlediği ödüllü problem yarışmasına 1727 yılında katıldı. O yılın sorusu bir gemi üzerine gemi direklerini yerleştirmenin en iyi yolunun bulunması ile ilgiliydi. O sene kazandığı mansiyon sadece 20 yaşında olan biri için oldukça övgüye değerdi

1727 hyılında Basel’i terkederek St. Petersburg’ a yerleşti ardından 1730 yılında fizik profesörü oldu. 1733 yılında Bernoulli Basel’e döndüğünde Euler matematik kürsüsünde kıdemli akademisyenliğe terfi ettirildi

1734 tarihinde Academy Gymnasium’ dan bir ressamın kızı olan Katharina Gsell ile evlendi Bu evlilikten 13 çocukları oldu ve bunlardan sekiz tanesi çocukluk yıllarında öldü. Euler ikinci evliliğini ilk eşinin üvey kız kardeşi ile yaptı.

Leonhard Euler 1735 yılında Humma hastalığına yakalandı ve 1740 yılında sağ gözü görmemeye başladı. 380’den fazla makale yazdığı Berlin’de 25 yıl kaldıktan sonra hayatının kalanını sürdüreceği St. Petersburg’a geri döndü. 18 Eylül 1783′ de geçirdiği beyin kanaması sonucu öldü.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Kaçıncı aydayız 04 ve 26 Nisan ne günü, bugün dünya ne günü: Cepte Şiir Taşıma Günü (Poem in Your Pocket Day), Çocukları Yürüyüşe Çıkarma Günü (Take Our Daughters and Sons to Work Day), Pretzel Günü (Pretzel Day), Richter Ölçeği Günü (Richter Scale Day),

Son Eklenenler

Çok Okunanlar

Takvim 2024 – KaçGün