Milli yas nedir nereler kapalı olur
Anasayfa MİLLİ GÜNLER Milli yas nedir nereler kapalı olur

Milli yas nedir nereler kapalı olur

Milli yas ilan edilince resmi tatil mi olur? Milli yas olunca ne olur, resmi tatil olacak mı? Milli yas hangi günler olacak?

Kahramanmaraş, 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremle sarsıldı. Deprem Kahramanmaraş’ın yanı sıra Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa, Adıyaman, Gaziantep, Malatya ve Hatay’da can kaybına ve ağır hasara yol açtı. Binin üzerinde insanın ölümüne sebep olan depremlerin ardından yedi gün boyunca milli yas ilan edildi. Peki, Milli yas ilan edilince resmi tatil mi olur? Milli yas olunca ne olur, resmi tatil olacak mı? Milli yas hangi günler olacak? İşte ayrıntılar…

Ulusal yas veya millî yas, bir ülkenin halkının büyük bölümü tarafından yerine getirilen yas tutma ve anma eylemlerinin gerçekleştirildiği gün. Bu günler; o ülkeden veya başka bir yerden önemli bir kişinin veya kişilerin ölümü, cenazesi veya bunların yıl dönümü nedeniyle hükûmetler tarafından ilan edilir. Ayrıca, bir ülkede gerçekleşen doğal afet, facia, kaza, savaş veya terör saldırısı sonrasında da ulusal yas ilan edilebilir. Bayrakların yarıya indirilmesi ve saygı duruşu yaygın olarak gerçekleştirilen bir ritüeldir.

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 10 ilde yıkıma neden olan depremler nedeniyle 7 gün süreyle milli yas ilan edildiğini duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde 12 Şubat 2023 Pazar günü güneşin batışına kadar bayrağımız yarıya çekilecektir.” dedi.

Konuya ilişkin Twitter hesabından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen depremler sebebiyle yedi gün süreyle millî yas ilan edilmiştir. Bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde 12 Şubat 2023 Pazar günü güneşin batışına kadar bayrağımız yarıya çekilecektir.” dedi.

İşte Erdoğan’ın yaptığı paylaşım;

Millî yas günlerinde, bayraklar yarıya iner. Uluslararası devletler arasında bayrakların yarıya indirilmesi millî yasa saygının bir ifadesi olarak kabul edilir.

Milli yas ilan edilince resmi tatil olmamaktadır.

Bir ülke halkının büyük bir çoğunluğu tarafından kabul edilen, kendi ülkesinde veya başka bir ülkede yaşanan önemli derecedeki bir kişinin ölümü, yıl dönümü nedeniyle ilan edilen güne milli ya da ulusal yas denir. Ayrıca doğal afet, facia, kaza, savaş veya terör saldırısı nedeniyle de milli yas ilan edilebilir. Milli yas ilan edilen bir ülkede bayraklar yarıya indirilir. Ülkemizde sadece TBMM ve Anıtkabir önündeki bayraklar yarıya indirilmez.

MİLLİ (ULUSAL) YAS NEDİR?

Bir ülke halkının büyük bir çoğunluğu tarafından kabul edilen, kendi ülkesinde veya başka bir ülkede yaşanan önemli derecedeki bir kişinin ölümü, yıl dönümü nedeniyle ilan edilen güne milli ya da ulusal yas denir. Milli yas ilan edilen bir ülkede bayraklar yarıya indirilir. Ülkemizde sadece TBMM ve Anıtkabir önündeki bayraklar yarıya indirilmez.

Ayrıca doğal afet, facia, kaza, savaş veya terör saldırısı nedeniyle de milli yas ilan edilebilir.

Türk Bayrağı Kanunu’nun uygulanışını düzenleyen Türk Bayrağı Tüzüğü’nde ise sürekli bayrak çekilecek resmi daire ve kuruluşlar “TBMM, Anıtkabir, Polis, jandarma, hudut, gümrük, muhafaza karakolları ile hudut kapıları” olarak belirleniyor.

Cumhurbaşkanlığı, Hükümet kanalları, limanda demirli veya seyir halinde bulunan makineli, büyük ve küçük her çeşit deniz aracıyla devlet işlerinde kullanılan makinesiz deniz araçları” her gün bayrak çekilecek yerler olarak sıralanıyor.

MİLLİ YAS İLAN EDİLİNCE NE OLUR?

Milli yasta o milletin tüm mensupları yas ilan etmiş sayılıp eğlence programları, etkinlikler ve spor müsabakalarına milli yas süresince ara verilir. Ancak milli yas günleri resmi tatil sayılmaz ve milli yas ilan edilen günlerde işe gidilmeye devam edilir.

ULUSAL YAS GÜNLERİNDE BAYRAK NEDEN YARIYA İNDİRİLİR?

Bayrağı yarıya indirme geleneği 17. yüzyılda başlamıştır. Bazı kaynaklara göre bayrak indirmenin temelinde “görünmez bir ölüm bayrağına” yer açmak bulunmaktadır.

Türk bayrağı, 10 Kasım 1938’de sabah saat 9’u 5 geçe ölen Mustafa Kemal Atatürk’ün anısına, her 10 Kasım’da, 09:05 ile gün batımı arasında yarıya indirilir. Diğer zamanlarda hükümet, Türk siyasetinin ana figürleri anısına saygı işareti veya ulusal yas esnasında bayrağın yarıya indirilmesi kararlaştırılabilir.

MİLLİ YAS (ULUSAL YAS) NEDİR?

Ulusal yas veya millî yas, bir ülkenin halkının büyük bölümü tarafından yerine getirilen yas tutma ve anma eylemlerinin gerçekleştirildiği günlerdir.

Bu günler; o ülkeden veya başka bir yerden önemli bir kişinin veya kişilerin ölümü, cenazesi veya bunların yıl dönümü nedeniyle hükûmetler tarafından ilan edilir. Ayrıca, bir ülkede gerçekleşen doğal afet, facia, kaza, savaş veya terör saldırısı sonrasında da ulusal yas ilan edilebilir.

Bayrakların yarıya indirilmesi ve saygı duruşu yaygın olarak gerçekleştirilen bir ritüeldir.

Milli yas (ulusal yas) nedir, milli yas ilan edilince ne olur? En son ulusal yas ne zaman ilan edildi? – 1
ULUSAL YAS GÜNLERİNDE BAYRAK NEDEN YARIYA İNDİRİLİR?

Bayrağı yarıya indirme geleneği 17. yüzyılda başlamıştır. Bazı kaynaklara göre bayrak indirmenin temelinde “görünmez bir ölüm bayrağına” yer açmak bulunmaktadır.

Türk bayrağı, 10 Kasım 1938’de sabah saat 9’u 5 geçe ölen Mustafa Kemal Atatürk’ün anısına, her 10 Kasım’da, 09:05 ile gün batımı arasında yarıya indirilir. Diğer zamanlarda hükümet, Türk siyasetinin ana figürleri anısına saygı işareti veya ulusal yas esnasında bayrağın yarıya indirilmesi kararlaştırılabilir.

Böyle bir karar verildiğinde, tüm hükümet binaları, ofisler, devlet okulları ve askeri üsler bayraklarını yarıya indirmektedir.

Ankara’daki Büyük Millet Meclisi’ndeki bayrak, durum ne olursa olsun asla yarıya indirilmez, Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarının yer aldığı Anıtkabir’deki bayrak ise sadece 10 Kasım’da yarıya indirilir. Yarıya çekilecek bayrak öncelikle tam yüksekliğine yükseltilmeli, daha sonra ise direğin yarısına indirilmelidir.

EN SON ULUSAL YAS NE ZAMAN İLAN EDİLDİ?

2016 Atatürk Havalimanı saldırısı’nda hayatını kaybeden insanlar için 29 Haziran 2016 tarihinde Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bir günlük millî yas ilan edilmişti.

Yorum Yaz