1 tabak taze fasulye kaç kalori
Anasayfa Genel 1 tabak taze fasulye kaç kalori

1 tabak taze fasulye kaç kalori

Zeytinyağlı Taze Fasulye

Zeytinyağlı taze fasulyenin 100 gramında 49 kalori bulunmaktadır. 1 porsiyon (150 gr) zeytinyağlı taze fasulye 73 kaloridir. Zeytinyağlı taze fasulyenin 100 gramı 6.72 gram karbonhidrat, 1.79 gram protein, 1.3 gram yağ, 1.71 gram lif içermektedir.

Zengin bir protein, vitamin ve mineral yapısına sahip taze fasulye, oldukça besleyici bir sebze. İçeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Lif açısından zengin olan sebze sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı oluyor. Böylelikle kabızlık sorununa iyi geliyor. Taze fasulye A, B9, B5, C vitaminleri ile demir, magnezyum, potasyum ve kalsiyum minerallerini içeriyor. Kalın bağırsak kanseri riskini azalttığı konusunda da görüşler bulunuyor. Türkiye’de yaygın olarak yetiştirilen ve farklı pişirme yöntemleriyle tercih edilen bu sağlıklı besinin haftada birkaç kez tüketilmesinde fayda var.

Taze fasulyenin faydaları nelerdir?

Fasulye taze ve kuru olarak yenebilen çok yararlı bir besin. Taze fasulye yaz aylarında bolca tüketiliyor. Düşük kalorili olması nedeniyle kilo vermeye çalışanların diyet programında sıklıkla yer alıyor. Lifli yapısıyla sindirimi kolaylaştırıyor ve kilo vermeye yardımcı oluyor. Enerji veren yapısıyla vücudu güçlendiren bu lezzetli sebzeyi tüketerek beden ve zihin yorgunluğundan kurtulabilirsiniz. Vücut gelişimini destekleyen ve kemikleri güçlendiren sebze, romatizma ve siyatik ağrılara iyi gelebiliyor. Böbrekleri güçlendirerek böbrek kumu ve taşlarını dökmeye yardım ettiği konusunda görüşler var. Kandaki şeker miktarını düşürme özelliğiyle de şeker hastalarına önerilen bir sebze.

Taze fasulye yaşlanma etkilerine karşı koyabilen yapısıyla vücudu onarma ve yenileme özelliği gösteriyor. Ayrıca vücudu güçlendiriyor, pankreas bezinin doğru çalışmasına ve kalp ritminin düzenli olmasına yardımcı oluyor. Kalp sağlığı için de öneriliyor. Karaciğer yetmezliği yaşayanlar için faydalı bir özellik gösterebiliyor. Zehirlenme olayı yaşayanlar hemen taze fasulye yemeği yerlerse iyileşme süreçleri hızlanabiliyor. Çünkü taze fasulye toksinlerin vücuttan atılmasında etkili özellik gösteriyor. Kalp ritmini ve kan basıncını kontrol eden potasyum mineralini içeren sebze oldukça faydalı.

Taze fasulyenin tarihçesi

Kuru tanelerinin yanı sıra yeşil taze sebze şekliyle de çok tüketilen fasulye, ekim alanları ve üretimi açısından dünyada en çok yetiştirilen besin maddesi diyebiliriz. Fasulyenin kökeni hakkında farklı görüşler var. Bazı araştırmacılar kökeni için Avustralya ve Afrika derken bazıları da Hindistan olduğunu iddia ediyor. Son olarak kökeninin Amerika olduğu belirtilmiş ve bu görüş kabul edilmiş. Günümüzdeki kültür fasulyesinin en doğal hali tam olarak bilinmese de Meksika ve Orta Amerika’daki tek veya çok yıllık sarılıcı formlarından geldiği düşünülüyor. Bu günkü formunun mutasyon sonucu oluştuğu tahmin ediliyor. Amerika’nın keşfinden sonra İspanyollar tarafından Avrupa’ya getirilen fasulye buradan da Asya’ya götürülüyor. Fasulye hem yeşilken toplanarak hem de taneleri kurutularak tüketilen ve çok sevilen bir besin. Türkiye’de fasulye tarımı diğer yemeklik baklagillerden sonra başlamış olup tahminen 200 yıldan beri kültürü yapılan bir baklagil.

Taze fasulye nasıl yetiştirilir?

Türkiye’de birçok bölgede yetiştirilen taze fasulye, toprak özellikleri ve ısı konusunda biraz hassas olan bir sebze. Bu özellikler dikkate alındığında kolayca yetişiyor. Taze fasulye ekimine mart ayının sonunda başlanıyor ve en geç mayısın ortalarına kadar ekim işlemi tamamlanıyor. Bu bitki rüzgârdan korunan sıcak bölgeleri seviyor. Ekim yapılacak toprağın sonbaharda organik madde karıştırılmış iyi drenajlı toprak olması önemli diyebiliriz. Böylece yüksek verim almak mümkün oluyor. Fasulye tohumları uygun ısıdaki toprağa ılık ve yağışsız bir havada ekiliyor. Soğuk toprağa yapılan ekim verimli olmuyor. Fasulye tohumları 3 – 4 cm derine ekilerek üstü kapatılıyor ve toprak hafifçe nemlendiriliyor. Yaklaşık bir hafta sonra çimlenme başlıyor. Bu aşamada suya pek ihtiyaç duymuyor. İlk çimlenmeden 15 gün sonra toprağın çapalanması gerekiyor. Bu işlem zaman zaman tekrarlanıyor. Bitki çiçek açtığı ve ürün hasadı yapıldığı zamanlarda sık sık sulanması gerekiyor. Taze fasulye, sırık fasulyesi ve yer fasulyesi olarak ikiye ayrılıyor. Sırık fasulye uzamaya başlayınca yanına bir sırık dikiliyor ve ip yardımıyla sırığa sardırılıyor. Bu şekilde büyüyen fasulye kolayca toplanıyor. Fasulyeler üç veya dört günde bir toplanırsa daha taze ve lezzetli oluyor. Fakat iyice büyüdükten sonra toplanırsa kılçıklanmaya ve taneleri büyümeye başlıyor.

Taze fasulye hangi mevsimde yenir?

İlkbaharda ekimi yapılan taze fasulyenin hasat mevsimi, yaz aylarının başlangıcına denk geliyor. Yetişeceği bölgenin iklim özelliklerine göre en geç mayıs ayının sonuna kadar ekilen bitki yaz mevsimi boyunca yenebiliyor. Haziran, temmuz ve ağustos ayları taze ve lezzetli olarak tüketileceği aylar. Seralarda yetiştirilen taze fasulyeyi kış ve bahar aylarında da kolayca bulabilirsiniz.

Taze fasulye seçerken nelere dikkat edilmeli?

Yeşil fasulyenin kılçıksız ve taze olanının makbul olduğunu söyleyebiliriz. Kolayca kırılıyorsa ve kenarlarında kılçık yoksa o fasulyeyi alabilirsiniz. Taze fasulye alırken iyisini ve karta kaçmamış olanını tercih ederseniz lezzetli yemekler yapabilirsiniz. Yeşil fasulye seçerken öncelikle rengine dikkat etmelisiniz. Fasulye belirgin bir yeşil renge sahip olmalı. Açık yeşil ya da sarıya dönmeye başlayan renkte olanları almamalısınız. Çünkü bunlar tazeliğini kaybetmiş ya da hasadı geç kalmış ürünler oluyor. Uzunluğu 10 cm’yi geçen fasulyeler de genellikle bu konumda. Yeşil fasulyeyi elinize aldığında diriliğini hissetmeniz ve kırdığınızda da “çıt” diye bir ses duymanız gerekiyor. Fasulyenin taneleri de size bilgi veriyor. Taneleri çok büyük olan fasulye kartlaşmaya yüz tutmuş ve tazeliğini yitirmiş diyebiliriz. Eni dar olan yeşil fasulyeler çoğunlukla kılçıksız olmakla beraber geniş olanlar daha kılçıklı bir yapıya sahip oluyor. En çok tercih edilen 4 çeşit fasulye var. Bunlar kısa ve iri taneli olan boncuk fasulye, sarımsı renge sahip ve eni geniş olan Ayşekadın fasulye, uzun boylu ve çekirdeksiz olan sırık (çalı) fasulye, kısa boylu ince ve çekirdeksiz olan şeker fasulye olarak isimlendiriliyor.

Taze fasulye nasıl saklanır?

Mevsiminde taze olarak tüketilen yeşil fasulye, normal kullanım sürecinde buzdolabında bir hafta gibi süreyle muhafaza ediliyor. Uzun vadede ise şoklama yöntemi uygulanarak buzdolabı poşetleri içine konuluyor ve dondurucuya atılıyor. Bir diğer saklama şekli de konservesinin yapılması. Konserve haline getirilen taze fasulye cam kavanozlar içerisinde saklanabiliyor. Bazı yörelerde ise kurutularak saklanıyor.

Taze fasulye nasıl pişirilir?

Türk mutfağında taze fasulyeden yapılan çok sayıda yemek var. Zeytinyağlı, etli ve kıymalı olarak pişirilen taze fasulyenin tanelerinden de çorba yapılıyor. Bunun yanı sıra türlülerin içerisine konuluyor, haşlanarak salatası yapılıyor ve turşusu kuruluyor. Sarımsaklı yoğurtla yapılan salatası oldukça lezzetli oluyor. Bilinen pişirme yöntemlerinin dışında taze fasulye ile yapabileceğiniz birçok farklı yemek tarifi bulabilirsiniz. Yöresel pişirme biçimlerine uygun tarifler kullanarak fasulye yemeği yapabilir ve sofralarınıza farklı tatlar katabilirsiniz. Fırında pişirilen taze fasulye graten de bu lezzetlerden bir tanesi. Bol domates, soğan, sarımsakla pişirilen ve soğuk olarak servis edilen zeytinyağlı taze fasulye, yaz aylarının en çok tercih edilen yemeklerinden biri. Kuşbaşı et veya kıymayla hazırlanan yemeğinin tadı da nefis oluyor.

Taze fasulye nelerle iyi gider?

Türk mutfağının sevilen yemeklerinden olan ve çeşitli biçimlerde pişirilen taze fasulye, birçok yemekle birlikte yenebiliyor. Taze sarımsakla birlikte tüketildiğinde lezzeti daha da artıyor. Etli ya da zeytinyağlı yapılan yemeğinin yanında pirinç pilavı veya bulgur pilavı servis edilebiliyor. Bir diğer seçenek ise makarna. Mercimek, yayla ya da sebze çorbasıyla da uyumlu olduğunu söyleyebiliriz. Taze fasulyenin yanında salata veya isteğe bağlı olarak cacık servis edebilirsiniz. Domates, biber ve soğanla hazırlanan çoban salata ya da sarımsak ve bol naneyle yapılan cacık, taze fasulye pilav ikilisine çok yakışacak lezzetler arasında. Izgarada pişirilen veya kızartılan tavuk kanatlarını da zeytinyağlı taze fasulye ile servis edebilirsiniz. Kuru köfte ve patates kızartması ise bir başka seçenek olabiliyor.

Taze fasulye yerine ne kullanılabilir?

Taze fasulye vitamin, mineral ve lif zengini olup aynı zamanda çok da lezzetli bir besin. Ülkemizde yaygın olarak tüketilen ve sevilen bu sebzenin lezzetine eşdeğer alternatif bir sebze yok diyebiliriz. Lezzet olarak sevmiyorsanız taze fasulye yerine içerdiği vitamin ve mineralleri karşılayan farklı besinleri tüketebilirsiniz. Bunlardan bir tanesi de insan sağlığına çok faydalı olan deniz börülcesi. İçeriğinde flavonoidin gibi çok önemli bir antioksidan barındıran deniz börülcesi, taze fasulye gibi mineraller açısından oldukça zengin. Sodyum, iyot, magnezyum ve demir mineralini taşıyan deniz börülcesi A, B12 ve C vitamini ile bol miktarda lif içeriyor. Hafif ekşimsi tadı ile oldukça lezzetli olan bitkinin tehlikeli olabilecek tek yanı fazla tuzlu olması. Tatlı suda bir süre beklettikten sonra tüketmek daha sağlıklı oluyor.

Taze Fasulye Kaç Kalori? Besin Değeri

Taze Fasulye Yemeği Kaç Kalori?

Taze fasulye kaç kalori, zeytinyağlısını çokça tükettiğimiz taze fasulye yemeği kaç kalori? Semt pazarlarından manavlara, market reyonlarından seyyar satıcılara pek çok yerde bol bol bulunan taze fasulye az-orta bütçeli ekonomik bir yemek aynı zamanda.

Her bütçeye uygun oluşunun yanı sıra, belki de en önemli tarafı oldukça da besleyici olması. Çok az yağ ile kısa sürede pişirildiğinde düşük kalorili, lif ve vitamin kaynağı bir yemek alternatifi oluşturan taze fasulye, özellikle zeytinyağlı hazırlandığında ise diyet menüleri için pekala uygun bir öğün oluşturacaktır.

Lif içeriği sayesinde uzun süren tokluk hissini beraberinde getireceği gibi sindirim sistemini düzenler, sonrasında mideyi rahatsız etmez ve çabuk acıkmayı da önler. Kabızlık ve hazımsızlık gibi sorunlar yaşadığınız günlerde taze fasulye yemeği iyi bir fikir olacaktır.

Demir eksikliği ve buna bağlı olarak halsizlik, yorgunluk gibi durumlarda vücuda enerji verir; çünkü yüksek oranda demir içerir. Kalp sağlığı açısından tereddüt edilmeden tüketilebilir; yağsız et veya yalnızca zeytinyağı ile hazırlamaya özen gösterdiğiniz sürece tabii ki. Kolesterol ve şeker hastaları da bu lezzetli yemeği menülerine ekleyebilirler.

Peki, diyet ve kilo kontrolü sürecinde olanlar için taze fasulye kaç kalori, 1 porsiyon taze fasulye kaç kalori? Kıymalı veya zeytinyağlı taze fasulye kaç kalori? Birlikte inceleyelim:

Taze Fasulye Kaç Kalori?

Vitamin ve lif açısından zengin taze fasulye diyet menüleri için uygun bir alternatiftir. Kısıtlı beslenme sürecinde vücudunuz için gereken vitaminleri alabileceğiniz besleyici bir sebze olarak taze fasulye kaç kalori?

Taze Fasulye Besin Değeri

Yazın en çok yemeği yapılan sebzelerinden olan taze fasulye, tok tutucu yanı, zeytinyağlı tarifleri ile çok sevilir. Etli, kıymalı tarifleri ile protein oranı daha da artan taze fasulyenin çiğ haliyle besin değerini inceleyelim. Özellikle diyet yapanların ilgisini çekecek, 100 gram taze fasulye besin değeri şöyledir:

Yeşil Fasulye Salatası

Taze Fasulye Yemeği Kaç Kalori?

Farklı damak tatlarına uyum sağlayabilecek şekilde etli veya ılık-zeytinyağlı olarak hazırlanabilen taze fasulye yemeği her bütçeye uygun, kolay ulaşılabilir ve besleyici bir sebze olması ile özellikle yaz aylarında sık sık pişirilen bir yemek olmakla birlikte; mevsimindeyken haşlanarak veya ayıklanıp dondurularak derin dondurucuda saklayabileceğiniz imkanları sunar.

Peki taze fasulye yemeği kaç kalori? Bu soruyu zeytinyağlı ve kıymalı olmak üzere 2 farklı başlık altında cevaplayalım:

Zeytinyağlı Taze Fasulye Kaç Kalori?

Yaz sıcaklarında iyi gidecek hafif ılık ya da tercihen soğuk, etsiz pişirilmiş, az zeytinyağlı taze fasulye yemeği diyet yaparken doyurucu aynı zamanda sağlıklı yemek tarifleri arayanlar için birebir. Hem ferahlatan, mideye ağır gelmeyen hafif lezzeti hem de düşük kalorisiyle hazmı kolay zeytinyağlı taze fasulye kalori değerleri şu şekildedir:

Tarif için: Zeytinyağlı Taze Fasulye

Kıymalı Taze Fasulye Kaç Kalori?

Ana yemek deyince akıllara kıymalı, dumanı üzerinde, domatesli salçalı soslu sulu yemekler geliyor haliyle. Türk mutfağının en sevilen sulu ev yemeklerinden kıymalı taze fasulye, vitamin, mineral ve protein açısından zengin bir içeriğe sahiptir. Doyurucu ve tok tutan, bağışıklık sistemini güçlendiren kıymalı taze fasulye yemeği kaç kalori?

En Leziz 5 Farklı – Videolu Taze Fasulye Yemeği

1) Binlerce Kişinin Defterinde! Taze Fasulye Yemeği Yapımı

Tencerede pişen sulu yemekler denildiğinde en sevilenler ve sık pişirilenler arasında yer alan taze fasulye yemeği yapımı, videolu anlatımıyla çok kolay olacak! İlk deneyenlerin bile kesin sonuçlar elde ettiği bu tarif binlerce kişinin defterinde 😉 Denemeye ne dersiniz?

2) Yumurtalı Taze Fasulye Yemeği

Enfes bir yeşil fasulye tarifi var sırada! Kuru soğan, yumurta biber salçası ve taze fasulye, aynı zamanda iştah kabartıcı bu tarif pişerken bile sabırsızlandıracak türden!

3) Çok Besleyici Taze Fasulye Kavurması

Bir zeytinyağlı bir de kuşbaşı etli zeytinyağı yemeği tarifinden sonra sıra geldi fasulye kavurması yemeğine! Yumurta ile kavrulan pek çok yemeği severek tüketiyoruz. Buna pırasa, ıspanak gibi farklı şifalı bitkiler de dahil. Peki, taze fasulyenin yumurtayla kavrulması nasıl olur? Enfes bir sonuç elde edebileceğiniz videolu anlatım sizleri bekliyor!

Yumurtalı Taze Fasulye Kavurması

4) Kışa Taze Fasulye Yemeği Konservesi Tarifi (Videolu)

Kış ayları için önceden hazırlayıp uzun süreler muhafaza edebileceğiniz taze fasulye yemeği konserveleri, yoğun iş temposu içinde yemek yapmaya vaktiniz kalmadığında hayat kolaylaştıran bir alternatif olacak! Püf noktaları ve videolu anlatımı sayesinde kolaylıkla hazırlayabilir, enfes sonuçlar elde edebilirsiniz!

5) Dondurucuda Kışlık Taze Fasulye Videosu

Yazın bol bol pişirilen taze fasulye yemeğine kış soğuklarında hasret kalmayın, bu lezzeti dört mevsim yaşayabilin diye Nefis Yemek Tarifleri kış hazırlıkları mutfağı ufak bir sürprizle karşınızda! Kışlık taze fasulye hazırlamanın ihtiyacınız olan tüm püf noktaları ve detayları videolu anlatımıyla bu tarifte, kaçırmayın.

Taze Fasulye Yanında Ne Gider? Kolay ve Lezzetli 10 Yardımcı Tarif

Taze Fasulye Besin Değerleri: Kaç Kalori?

100 gramında

44 kcal

1 Porsiyon (150 g)

44 kcal

Taze Fasulye Kaç Kalori Zayıflatır mı Diyetisyenler Anlatıyor

Taze Fasulye Kaç Kalori Zayıflatır mı? Diyetisyenler Anlatıyor

En sevilen sebze yemeklerinden biri de taze fasulyedir. Yeşil fasulye olarak da isimlendirilen bu yemeğin maliyeti ucuz, yapılışı kolay fakat lezzeti fazladır. Taze fasulye az yağ içerir ve lif bakımından iyi bir kaynaktır. Bu nedenle kilo vermek isteyenlerin beslenme programında gönül rahatlığıyla yer verebileceği faydalı bir yemektir. Zayıflamak istiyorsanız diyetinizde yeşil fasulyeyi de ihmal etmemelisiniz. Düşük kalorili bu lezzetli yemek sayesinde vitamin ve mineral ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Taze fasulyeyi çiğ halde salatalarınıza ekleyebileceğiniz gibi, taze fasulye çorbası ve yemeği yaparak da sofralarınızı taçlandırabilirsiniz.

Taze Fasulye Kaç Kaloridir?

Taze fasulye kilo verdirir mi? sorusunu yanıtlayan Diyetisyen Ferin Batman, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulunmuştur:

Taze fasulye çok az kalori içerir. Pişmemiş taze fasulyenin 100 gramında 31 kalori bulunur. Taze fasulye doymuş yağ barındırmaz. Lif yönünden zengindir. Sindirim sistemini düzenler, kabızlığa iyi gelir.

Diyetisyen İnci Beyza Yürekli 5-6 yemek kaşığı yani 1 tabak pişmiş taze fasulyede ortalama 100 kalori bulunduğunu ifade etmektedir.

Taze (Yeşil) Fasulyenin Zayıflamaya Faydaları Nelerdir?

Diyetisyen Özge Toy; “Bir Porsiyon (8 kaşık) zeytinyağlı taze fasulyede 100=-150 kalori vardır.” Diyerek taze fasulyenin düşük kalorili olduğuna dikkat çekmiştir.

Diyetisyen Özge Toy, sözlerine devamla şu bilgileri vermiştir:

“Taze fasulyenin potasyum oranı yüksektir. Karaciğer yağlanması olanların bol miktarda potasyum içeren gıdalarla beslenmesi önerilir. Ayrıca taze fasulye lif deposudur. Bu nedenle kan şekerini kontrollü olarak yükseltir, bağırsakları düzene sokar. Karetonoidler ve flavonoidler ihtiva eden bu sebze antioksidan özelliğe sahiptir. Vücut direncini artırır.”

Yeşil fasulye son derece düşük kalorilidir. Diyet listelerinde taze fasulyeye de yer verilmesi önemlidir.

Taze fasulyenin lif içeriği, tok hissetmeyi sağlar ve zayıflamaya yardım eder. Düşük kalorili olduğu halde gayet besleyici ve doyurucu olan taze fasulye, sağlıklı bir öğün için idealdir.

Besleyici lifler sayesinde bağırsakları temizleyen bu lezzetli sebzenin kabızlığa karşı koruduğu bilinmektedir. Kilo vermeyi kolaylaştıran taze fasulye diyet yapanlar ve formunu korumak isteyenler için harika bir tercihtir.

Taze fasulyedeki maddelerin bazıları yağ yakımını hızlandırır. Yeşil fasulye diyabet hastaları tarafından da güvenle tüketilebilir. Zira kan şekerini dengeler ve ani dalgalanmaların önüne geçer.

Diyet Taze Fasulye Tarifi

Malzemeler

Taze fasulyeler yıkanır. Ayıklanıp bıçakla dilimlenir. Patatesler soyulur ve küp şeklinde doğranır. Soğan da ufak ufak doğranıp yağda kavrulur. Salça ilave edilir ve o da kavrulur. Patatesler ve fasulyeler tencereye eklenip kavurmaya devam edilir. Tuzu ve biberi atılıp su koyularak pişirilir. Ellerinize sağlık.

 

 

Yorum Yaz