Anasayfa Genel AloeVera nedir? Faydaları Nelerdir?

AloeVera nedir? Faydaları Nelerdir?

by kacgun
aloevera nedir faydalari nelerdir

Zambakgiller familyasındandır. 30 cm’ye kadar boylanabilen, duyarlı çokyıllık sukkulent (etli ve sulu) bitkidir. AloeVeranın (Sabırın) gövdesi ya yoktur veya 10-30 cm olabilir, şayet alt yaprakları kesilirse zamanla gövde ortaya çıkar Kılıç biçiminde uca doğru incelip sivrileşen kenarları testere gibi küçük dikenli soluk, yeşil, renkli ve üzerinde daha açık renk bulunan etli yaprakları toprağın üzerinde rozetler oluşturarak yükselir. Yaz mevsiminde açan çiçekleri dik ve sık salkımlar halinde sarı ve bazen kırmızı renkli olur.Tek seyrek olarak tohum bağlayan sarı sabır bitkisinin tohumuyla çoğaltılması çoktur. Bunun yerine rozetin kenarından verdiği yeni sürdün yapraklarının ayrılıp başka yere dikilmesiyle çoğaltılır. Ana yurdu Afrika kıt’ası olan sarı sabır Ülkemizde güney batı ve güney bölgelerinde yabani olarak yetişmekte. Kimi yerlerde ise süs bitkisi kültürü yapılmaktadır. Mart, nisan, veya ağustos aylarında kesilen yapraklarının en az iki yıllık olması gerekir. Kesik kısımları aşağı gelecek şekilde dizilir. Bunlar kazanlara akar. Kaynatılarak kristalleştirilir. Böylece tozu hazırlanmış olur. Serbest yada gikozit halde antiresan türevleri, alorin ve aloomidin adlı maddeler uçucu yağ içerir AloeVera’dan çıkan bu su kosmetik ve ilaç endüstirilerinden kullanılır.Aloe vera bitkisi, Liliaceae (zambakgiller) familyasına aittir ve 400 den fazla türü vardır. Çeşitli alanlarda en çok kullanılan Aloe barbadensis Miller adı verilen çeşididir. Yaprak, iki bölümden meydana gelmiştir.
Antrakinonları içeren kabuk bölümü suyunun uçurulması ile elde edilen ve laksatif olarak kullanılan kısma Aloe denir. Yaprağın iç kısmında bulunan ve parankim hücreler tarafından imal edilen müsilaj görünümlü ranksiz kısma ise Aloe vera Jel adı verilir. Bu iki kısım devamlı şekilde kavram karışıklığına neden olduğu için, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) nün Seçilmiş Tıbbi Bitkiler monografında ayrı bölümler halinde incelenmiştir.

Aloe vera jel inin gerek yüzeyel kullanım, gerekse besin tamamlayıcısı olarak içecek şeklinde hazırlanması, özel yöntemler gerektirmektedir ve ürünler, günümüzün son derece gelişmiş analiz yöntemleri ile kontrol edilmektedir. Bundan amaç, jelde varolduğu bilinen maddelerin ürünün içinde de korunmuş olarak bulunmasıdır.
Faydalari
Aloe jeli denilen sivi, yapraklarin güneste bekletilerek veya isitilmasi ile elde edilir. Koyu kahve renklijelatinimsi parçalar halindedir. Suda kismen, alkolde tamamen çözünür. Agizdan veya yüzeysel olarak kullanilabilir. Aloe konsantre ise Aloe jelinin suyu uzaklastirilip dondurularak kurutulmus sekli olup oral olarak kullanilir. Bir de yine oral olarak kullanilan Aloe Vera latex ürünü elde edilir. Bu aloe’nin suyu buharlastirilip alindiktan sonra yapraklarda kalan kismidir ve daha ziyade antrakinon türevlerini içerir.Yapiskan, aci, sari bir sividir. Vücudumuz için gerekli olan 22 amino asitten 20 tanesialoe vera’da bulunmaktadir. Bu aminoasitlerden 7 si, vücudun üretemedigi,diyet yolu ile temin edilen 8 adet aminoasit grubundandir. Antrakinon grubundan anti – bakteriyel, aneljezik, anti – fungal, anti – viral olan Aloin ve Emodin içerir. Içerigindeki saponisler bakteri, mikrop, mantar ve pamukçuga karsi kuvvetli bir anti – septiktir Bagisiklik sistemini güçlendirici uzun polisakarin zinciri ve anti – viral özellikli Acemannan sayesinde beyaz kan hücrelerini uyararak bagisiklik sistemini düzenler. Iltihaplanmayi önleyeyicietken maddeler olan sterolleri (chosterol, campesterol, lupcol, sitesterol) bulundurur. Özellikle Lupcol anti – septik ve agri kesiciolarak vücutta çalisir. Aloe vera’da aspirinin ana ham maddesine benzer, iltihaplara karsi etkili, agri kesici(analgesic), ates düsürücü ve kani sulandirici etkileri olan salycylic asit bilesigi vardir. Aloe vera’da sindirimi kolaylastiranlipaz ve proteaz enzimleri yani sira iltihaplari yok eden carboxypeptidase enzimini de bulunmaktadir.

Anti – kanser aktivitesi

Kanserli dokularin büyümelerinin engellendigini gösteren bir çok çalisma yapilmis olup bu özelliklerinden tibbi bakis tarzi bölümünde daha detayli olarak bahsedilmektedir.

Anti – virüs aktivitesi

Kizamik, herpes ve HIV e karsi aktivite görülmüstür. Bu etkilerin bir kisminin immün sistemin aktivasyonundan olabilecegi düsüncesi de gündemdedir.

Bu şifalı bitkinin deri üzerine iyileştirici, yumuşatıcı, nemlendirici ve yaşlanmayı önleyici etkisi vardır. Yaşlanmayı önleyici etkisi çok yönlüdür. Çok iyi bir temizleyici olduğu için ölü hücreleri kaldırır ve derinin küçük gözeneklerini temizler. Bir yandan derideki atık ve toksinleri kaldırırken, içerdiği vitamin, mineral ve amino asitlerle deriyi besler ve yeni hücre yapımını arttırır.

Dudakta bulunan uçuktan, genital organ ve ciddi bacak ülserlerine kadar çeşitli yaralarda başarıyla kullanılmıştır. Özellikle antivirüs etkisi nedeniyle uçuklarda 3 gün gibi kısa bir sürede iyileşmeyi sağlar.

Safra yapımını arttırır. Taze yaprakları jelatinoz bir sıvı salgılayarak tahriş olmuş deride iyileştirici etki gösterir.Güneş yanığı gibi hafif deri yanıklarına iyi gelmesi de bu şifalı bitkinin faydaları arasındadır. Egzamaya karşı da kullanılır.

Aloe vera-sarısabırAyrıca sarısabır olarak da anılan bu bitkiden elde edilen özler, kozmetik sanayinde de kullanılarak çeşitli kozmetik ürünlerinin yapımına katkıda bulunmuş ve insanların kullanımına sunulmuştur.

Göz kapaklarındaki şişkinlikleri gidermesi sebebiyle çok uzun yıllardır tedavi amaçlı kullanılır. Sarılık olan kişiler için de fayda sağlar. Şiddetli baş ağrıları için bu bitkinin jelini 5-6 damla gülyağı ile karıştırın. Masaj yapar şekilde başınızı ovun.

Ağız ve burunda çıkan yaralar için de idealdir. Sıvı olarak içilirse kolay balgam çıkarmayı sağlar. Bu sayede nezle ve grip hastalarının iyileşmesine katkıda bulunur. Yine sıvı olarak içilirse zekanın gelişmesine yardım eder

AloeVera Faydaları Nelerdir?

Dahilen kullanımı reng kanamasına artırarak aybaşı dönemini sindirimi kolaylaştırır. safra söktürücüdür.  Müsil’dir Fakat fazla kullanılmamalıdır. kullanım şekli bitkinin yaprakları kesilerek yada çizilerek çıkan öz su kullanımıdır. 1-2 damla kullanmak yeterlidir. Haricen kullanımı güneş yanıkları, yaralar ve böcek sokmalarını iyileştirir. deri iltihapları ve egzama zamanlarda rahatlama sağlar. kuru ciltleri nemlendirir ve rahatlatır. Bitkinin yaprağında çıkan öz su dıştan sürülerek kullanılır.

AloeVera Zararları Nelerdir?

Bilinen çok fazla zararı olmamasına rağmen hamile ve emzikli bayanların dahilen kullanılması sakıncalıdır.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Kaçıncı aydayız 04 ve 26 Nisan ne günü, bugün dünya ne günü: Cepte Şiir Taşıma Günü (Poem in Your Pocket Day), Çocukları Yürüyüşe Çıkarma Günü (Take Our Daughters and Sons to Work Day), Pretzel Günü (Pretzel Day), Richter Ölçeği Günü (Richter Scale Day),

Son Eklenenler

Çok Okunanlar

Takvim 2024 – KaçGün