Anasayfa Genel C Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir ?

C Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir ?

by kacgun
vitaminler vitaminlerin ozellikleri vitamin cesitleri

C vitamini nedir?

Vücudumuzda üretilemeyen ve mutlaka beslenme düzenimizle elde etmemiz gereken maddeler vitaminler ve minerallerdir. Vücudun ihtiyaç duyduğu seviyede alınan vitaminler, metabolizmadaki pek çok hastalığın önüne geçerek daha sağlıklı bir yaşam sürmemize katkıda bulunmaktadırlar.

Askorbik asit olarak da adlandırılan C vitamininin vücuttaki en önemli çalışması, kolajen yapımında ana maddelerden biri olarak ihtiyaç duyulan bir içerik olmasıdır. Kolajen maddesi de vücutta temel öğeler olan kemikler, cilt yapısı, bağ dokuları, kıkırdak dokusu, kan damarı duvarları, tendon yapıları ve diş yapılarında bulunan ana maddedir.

Bunun dışında vücudun herhangi bir bölgesinde yer alan zarar görmüş dokuların onarılmasında ve sağlıklı bir yapıda bulunmasında temel taşlardan biri C vitaminidir. Eğer vücuda gereken miktarda C vitamini alınmazsa ciddi hastalıklar ve temel eksiklikler meydana gelerek sağlığın bozulması çok muhtemeldir.

C vitamini faydaları nelerdir?

Vücutta bağışıklık sisteminin sağlıklı bir yapıda çalışmasına katkı sağlar.

Kılcal damarların var olan yapısını güçlendirir.

Dokuları bir arada tutma özelliği olan kolajen maddesinin vücutta sentezlenmesini sağlayan ana etmen C vitaminidir.

Metabolizmanın yeterli sayıda antikor üretebilmesine yardımcı olur.

Vücuda girdiğinde soğuk algınlığı ve gribe benzer hastalıkların oluşumunu sağlayan virüslerin mukoza yapısına yapışıp kalmasını ve orada çoğalmasını engelleyebilme etkisi vardır.

Böbrek üstü bezler dediğimiz bölgede kortikosteroid adı verilen hormonların üretilmesi için C vitaminine ihtiyaç duyulmaktadır.

Vücuda alınan farklı vitaminlerin de ayrıştırılıp gerekli bölgelerde kullanılması için gerekli bir vitamindir.

Dış kaynaklardan oluşan yaralanmaların iyileştirilmesi için gereken enzimlerin üretilmesini C vitamini sağlamaktadır.

İçeriğinde bulunan antioksidan özellikle metabolizmada bulunan serbest radikallerle savaşarak koruyucu etki göstermektedir.

Vücuda alınan minerallerden biri olan demirin en iyi şekilde emilimini sağlamaktadır.

Metabolizmanın var olan kan dolaşımını olması gereken seviyelerde tutar.

Diş etlerinin daha güçlü bir yapıda olmasına yardımcı olur.

Yapılan araştırmalar neticesinde de C vitamininin vücutta ülser hastalığını yaratan “helicobacter pylori” isimli bakteriyi, mideye zarar vermesi konusunda engelleyebilmektedir.

C vitamini eksikliği nedir?

C vitamini eksikliği, büyük oranda beslenme düzenindeki eksikliklerden meydana gelmektedir. Günlük beslenme düzenimizde uzun soluklu olarak C vitaminini eksik tuttuğumuz takdirde C vitamini eksikliği ciddi şekilde oluşmaktadır.

Eğer bu durum uzun vadeli olarak yaşanmaya devam ederse vücut sistematik olarak kolajen üretemeyecek hale gelmektedir. Bu durum da dolaylı olarak kolajen eksikliğine dayanamayan dokuların yıkılmaya başlamasına, ayrıca da bozukluk ihtiva eden dokuların da tamir edilememesine neden olmaktadır. 3 ay ve fazlası dönemlerde vücutta eksik kalan C vitamini, “iskorbüt” denilen hastalığın oluşmasına yol açmaktadır.

C vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?
Vücutta en ufak darbede ciddi morlukların görülmesi

Sürekli yorgun hissetme

Bir güçsüzlük hali içerisinde olma

Cilt yüzeyinde kırmızı ve mavi renki morarmaların görülmesi ve aynı renklerde noktalanmaların da oluşması

Dişlerin ani olarak dökülmeye başlaması

Diş etlerinde şişkinliklerin meydana gelmesi

Diş etlerinin renginin solgunlaşması

Diş etlerinde bir anda kanamaların meydana gelmesi

Ani burun kanamalarının meydana gelmesi

Yaralanmaların iyileşme sürelerinin uzaması

Saç tellerinde güçsüzlük ve kırılmaların meydana gelmesi

Cilt yapısının zaman geçtikçe kurulaşması

Kemik yapısında değişimlerin meydana gelmesi

Ani kilo kayıpları

Dışarıdan gelen mikroplara bünyenin çok daha açık olarak çok çabuk enfeksiyon kapılması

Hastalıkların iyileşme sürecinin normal zamandan daha uzun sürmesi

Nefes darlığı problemlerinin meydana gelmesi

Sinirsel problemler yaşandığı için sürekli gergin olma

Vücutta ödem oluşması

Havale geçirme ya da ateşlenme problemi yaşama

C vitamininin eksikliğinde görülen hastalıklar

Sıklıkla tükettiğimizi düşündüğümüz C vitamininin kendince bir hassas noktası vardır. Çünkü günlük beslenmemizde vücudumuz için yeterli olduğunu düşündüğümüz C vitamini, vücutta sürekli olarak aktif kullanıldığı için hemen tüketilebilmekte ve yine miktar olarak yetersiz kalabilmektedir.

Bu durumun uzun süreçlerce böyle gitmesi, önü alınamayacak ciddi rahatsızlıklar yaratabilmektedir. Eğer vücutta C vitamini eksik tutulursa kanser riski, inme riski, kalp hastalıkları, damar hastalıkları ve bir takım enfeksiyon hastalıkları kişi için risk grubu olmaktadır.

Bunun dışında C vitaminin eksik seviyede olması vücudun dışarıdan gelebilecek enfeksiyonlara karşı daha güçsüz bir yapıda olmasına, diş eti kanamalarına ve şişmelerine, eklem bölgelerinde şişkinliklerin meydana gelmesine, kansızlığın meydana gelmesine, yaraların geç iyileşmesine, romatizmal rahatsızlıkların ortaya çıkmasına, kas zayıflığının yaşanmasına ve selülit oluşmasına sebebiyet verebilmektedir.

C vitamini eksikliği nasıl giderilebilir?

Metabolizmada meydana gelen C vitamini eksiklikleri, besin takviyesi olarak C vitamini ürünleri kullanmakla ya da doğal C vitamini içeren besin öğelerine beslenme düzeninde daha sık yer vermekle toparlanabilir.

Bir süre bu şekilde devam eden C vitamini takviyeleri besin takviyesi olarak kullanılan ürünler kesilse de normal C vitamini içeren sebzeler ve meyvelerle beslenmeye devam edildiği takdirde eksiklik tekrarlanmayacaktır. Örneğin; mevsim şartları uygunsa günlük olarak 1 adet orta boylardaki portakalı tüketmek günlük C vitamini ihtiyacınızı rahatlıkla karşılamanıza yetecektir.

Çünkü bütün turunçgillerde bol miktarda C vitamini bulunmaktadır. Eğer turunçgil yenilecek mevsimde değilseniz bunun yerine karpuz, kivi, kavun, çilek, ahududu, yaban mersini, kuş üzümü, domates, ıspanak, brokoli vb. ürünleri tüketmeniz de C vitamini eksikliğinizi gidermenizde çok büyük avantajlar sağlayacaktır.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Kaçıncı aydayız 04 ve 25 Nisan ne günü, bugün dünya ne günü: DNA Günü (DNA Day),

Son Eklenenler

Çok Okunanlar

Takvim 2024 – KaçGün