Anasayfa TELEVİZYON 18 ay askerlik borçlanması kaç gün

18 ay askerlik borçlanması kaç gün

by kacgun

Askerlik borçlanması kime fayda sağlar?

Asgari ücretin artmasıyla birlikte askerlik ve doğum borçlanması maliyetleri de gelecek yıl yüzde 40 oranında artacak. Türkiye’de emeklilik için en yaygın olarak askerlik ve doğum borçlanması yapılıyor. Ancak, on binlerce lira ödenmesine karşın yapılan borçlanma kimi zaman hiçbir fayda sağlamayabiliyor.

ASKERLİK BORÇLANMASI YAPMAK NE KAZANDIRIR?

Meslek lisesi döneminde (20 Eylül 1999) sigorta başlangıcım var. 22 Eylül 2008 tarihi itibarıyla da askerlik sonrası daimi olarak çalışmaya başladım. Ağustos 2007 ile Ağustos 2008 arasındaki dönemde 12 aylık askerlik yaptım. Askerlik borçlanması yapsam bana emeklilik konusunda faydası olur mu? (Ahmet G.)

Askerlik borçlanması, emeklilik için prim günü yetersiz olanların eksik prim günlerini tamamlama imkânı verir. Sigortalı çalışmaya başlamadan önce askerlik yapmış olanlar ise askerlik borçlanması sayesinde sigorta başlangıç tarihlerini, dolayısıyla emeklilik yaşını öne çekebilirler. Bu şekilde somut fayda elde edilmiyorsa askerlik borçlanması yapmak gerekmez. Hatta, kimi durumda askerlik borçlanmasının emekli aylığını artırmak yerine düşürücü etkisi olabileceğini de unutmamak gerekir.

Sigorta başlangıç tarihini öne çekmek de her zaman emeklilik yaşını öne çekmez. Bazı kişilerde ise 1 günlük askerlik borçlanması bile emeklilik yaşını 1 yıl öne çekmeyi sağlayabilir. Bu nedenle askerlik borçlanması yapmaya karar vermeden önce iyi bir araştırma yapılması gerekir.

Genel bilgi verecek olursak, askerlik borçlanmasında şunlara dikkat edilmelidir:

– 8 Eylül 1999 tarihinden önce kademeli yaş uygulandığı için sigortalı çalışmaya başlamadan önce askere gitmiş olanlar askerlik borçlanması ile avantaj elde edebilir. Mutlaka avantaj elde ederler diyemiyorum, çünkü avantaj sağlayıp sağlamayacağı kişiden kişiye değişebilir.

– 8 Eylül 1999 – 30 Nisan 2008 tarihleri arasında askerlik yapmış olanlar askerlik borçlanması ile emeklilik yaşını öne çekemezler.

– 30 Nisan 2008 sonrasında çalışmaya başlayanların emeklilik yaşı 4/a’lı çalışanlarda 7000 prim gününü, 4/b ve 4/c’li çalışanlarda ise 9000 prim gününü doldurdukları tarihe göre değişmektedir. Söz konusu prim günlerini 31 Aralık 2035 tarihine kadar tamamlayan erkekler 60 yaşında emekli olacaklar. Prim gününü doldurma tarihine göre emeklilik yaşı 2 yılda 1 yaş uzayacak. Bu nedenle, 2008 sonrası çalışmaya başlayanlar prim gününü doldurma sorunu ortaya çıktığında askerlik borçlanması yaparlarsa emeklilik yaşının yükselmesini önleyebilirler. Bu kişilerin de borçlanma yapmaları gerekip gerekmediğine emeklilik tarihi yaklaştığında karar vermeleri gerekir.

Sizin durumunuza gelince, askerliği 1999 – 2008 arasında ve sigortalı çalışmaya başladıktan sonra yaptığınız için askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihinizi öne çekmez. Sigortalı çalışmaya 8 Eylül 1999 – 30 Nisan 2008 tarihi arasında başlayan 4/a’lı erkekler 7000 prim gününü hangi tarihte doldurursa doldursunlar 60 yaşında emekli olurlar. Bu nedenle, prim günü eksiğiniz olmazsa askerlik borçlanması yapmanız gerekmez. Sadece emekli aylığını yükseltmek amacıyla askerlik borçlanması yapmak faydadan çok külfet getirir.

Askerlik borçlanması birden fazla yarar sağlar

1 Mayıs 2000 SSK başlangıcım. 1996 yılında askerlik yaptım. Borçlanma yapsam faydaları nelerdir? Bir de şu an çalıştığım yerden ayrılsam kıdem tazminatı hak edebiliyor muyum? Hasan Atıcı

Askerliğinizi ilk defa sigortalı olduğunuz tarihten önce yaptığınızdan, yapacağınız askerlik borçlanması hem emeklilik koşullarınız hem de kendi isteğinizle işten ayrılmanız durumunda kıdem tazminatına hak kazanmanız açısından olmak üzere iki türlü fayda sağlar. Hatta prim gününüz artacağından, aylık bağlama oranlarınız da artar.

1 Mayıs 2000 sigorta başlangıcıyla 4/a (SSK) statüsünden, 7.000 prim günü ve 60 yaş ya da 25 yıl sigortalılık süresi, 4.500 prim günü ve 60 yaş koşullarını sağladığınızda emekli olmaya hak kazanırsınız. Kendi isteğinizle işten ayrılmanız halinde kıdem tazminatına hak kazanabilmeniz için de en az 7.000 prim gününüz olmalı. 7.000 prim gününüz yoksa kıdem tazminatına hak kazanamazsınız.

8 ay askerlik borçlanması yapmanız halinde ise normal emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 5.975 prim günü ve 58 yaş, yaştan emeklilik için 15 yıl sigortalılık süresi, 3.600 prim günü ve 60 yaş koşullarına tabi olursunuz. Hatta 520 gün askerlik borçlanması yapmanız durumunda normal emeklilik yaşınız 57’ye prim günü koşulunuz 5.900 güne iner.

1 Mayıs 2000 sigorta başlangıcıyla kıdem tazminatına hak kazanarak işten ayrılabilmeniz için en az 7000 prim gününüz olması gerekirken; askerlik borçlanması ile sigorta başlangıcınızı 8 Eylül 1999 tarihi öncesine geri çektiğinizde, kıdem tazminatına hak kazanmanız için 3.600 prim gününüz olması yeterli olur. Ayrıca EYT (emeklilikte yaşa takılanlar) kapsamına girersiniz. EYT’liler ile ilgili yasal düzenleme yapılması halinde yasa hükümlerinden yaralanmanız mümkün olur.

Erken emeklilik deyince akla gelen bir yöntem de SGK borçlanmalarıdır. Kadınlar için doğum borçlanması erken emeklilik şansı yaratırken erkeklerde de askerlik borçlanması 18 aya kadar erken emeklilik şansı verebilmektedir. Askerden önce sigorta girişi olmayanların sigorta giriş tarihleri, askerlik borçlanmasındaki gün kadar geriye çekilebilmektedir. Peki, askerlik borçlanması ne kadar geriye çeker? Askerlik borçlanması hakkındaki detaylar…

ASKERLİK BORÇLANMASI NEDİR?

Vatani görevini er ya da erbaş olarak yapanlar o süreyi, yedek subay olarak yapanlar ise hazırlık okulunda geçen süreyi borçlanabiliyor. Bu şekilde o süreler SGK hizmetinden sayılıyor ve geçmişe dönük primler ödenerek erken emeklilik şansı doğabiliyor.

ASKERLİK BORÇLANMASI ŞARTLARI

Askerlik borçlanmasından yararlanabilmek içen şu şartların karşılanması gerekmektedir:

ASKERLİK BORÇLANMASI NASIL YAPILIR?

SGK askerlik borçlanması yapmak isteyen kişi, SGK’ya bir dilekçe yazıp askerlik yaptığını gösteren bir belgeyle başvurur. Kamu çalışanları ise SGK’nın internet sitesindeki ‘askerlik borçlanma başvuru belgesi’ doldurup kamu kurumuna onaylatır.

“Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı’nın Mithatpaşa Caddesi No:20 Sıhhiye/Ankara adresindeki hizmet binasına veya Balgat Arşivi’nin bulunduğu; Ehlibeyt Mahallesi Cevizlidere Caddesi No:20 Balgat/ANKARA”

ASKERLİK BORÇLANMASI NE KADAR?

Askerlik borçlanması yapacak olan kişi her ne kadar prim tutarlarını kendisi belirleyecek olsa da bu rakamların taban ve tavanı bulunmaktadır. Asgari ücretin artması sigorta primlerini de arttırmaktadır. 2021 yılında askerlik borçlanmasının günlük en düşük ücreti 38 lira 15 kuruşken en yüksek ücreti ise 235 lira 44 kuruştur.

Askerlik borçlanması hesaplama şu şekilde yapılmaktadır:

Askerde olduğunuz süreyi gün olarak hesapladıktan sonra en düşük olarak 38 lira 15 kuruşla çarparak askerlik borçlanma tutarınızı bulabilirsiniz.

18 ay askerlik yapan birinin 540 günlük borçlanmasının maliyeti 2021 yılında 20 bin 520 Türk Lirasıdır.

ASKERLİK BORÇLANMASI NE KADAR GERİYE ÇEKER?

Askerlik borçlanması, sigorta başlamadan yapıldığında, sigorta başlangıç tarihini geri çeker. Örneğin 10 ay askerlik yaptıktan sonra sigorta başlangıcınız 01.01.2007 ise, askerlik borçlanması sonrasında sigorta başlangıcınız 01.03.2006 olarak hesaplanacaktır.

ASKERLİK BORÇLANMASI GÖRÜNTÜLEME

Askerlik borçlanması sorgulama işlemi ALO 170 aranarak gerçekleştirilebilir. Telefon hizmetinin dışında internet adresi de bulunmaktadır. www.alo170.gov.tr adresinden giriş yaparak danışmanlarla canlı görüşme yapmanız mümkün.

ASKERLİK BORÇLANMASI TAKSİTLE ÖDENİR Mİ?

Askerlik borçlanması, SGK’nın anlaşmalı bankalarından ya da PTT şubelerinden ödenebildiği gibi SGK’nın internet sitesinden çevrimiçi bir şekilde de ödenebilmektedir. Askerlik borçlanması, borçlanma talebi onaylandıktan 1 ay içerisinde ve tek seferde ödenmelidir. SGK taksitlendirme yapmamaktadır. Askerlik borçlanması için bankalardan kredi çekilebilmektedir.

 

Askerlik Borçlanma Tutarı Hesaplama

Askerlik Borçlanması Nedir?

Er veya erbaş olarak silâh altında veya yedek subay okulunda geçen sürelerin SGK hizmet süresine eklenmesi amacıyla yapılan SGK prim hizmet borçlanması kısaca Askerlik Borçlanması olarak adlandırılmaktadır.

Askerlik borçlanması nasıl hesaplanır?

Askerlik borçlanması başvurusunda bulunacağınız yıl geçerli olan brüt asgari ücretin %32’si en az askerlik borçlanması tutarı olacaktır. Asgari ücretin artışı ile paralel olarak askerlik borçlanması tutarı da her yıl artmaktadır. Örnek: 2020 Yılı Brüt Asgari Ücret : 2.943 TL ve 30 günlük askerlik borçlanması tutarı 941,76 TL’dir. 2020 yılı için bir günlük askerlik borçlanması tutarı 31,39 TL’dir. 550 gün askerlik borçlanması yapan bir kişinin ödemesi gereken tutar yaklaşık 16.259 TL’dir.

Asgari ücretin üstünde bir tutardan askerlik borçlanması yapabilir miyim?

Evet, Askerlik borçlanmasına esas tutarın alt sınırı (tabanı) başvurunun yapıldığı yıl geçerli olan asgari ücret, üst sınırı ise (tavanı) asgari ücretin 7,5 katıdır. 2020 yılı için taban, 2.943 TL, tavan ise 22.072,50 TL’dir. Buna göre 2020 yılı sonuna kadar 1 günlük en düşük askerlik borçlanması tutarı 31,39 TL ve en yüksek askerlik borçlanması tutarı ise 235,44 TL’dir. İlerleyen yıllarda asgari ücrette yapılacak artışa paralel olarak bu tutarlarda artacaktır.

Askerlik Borçlanmasını istediğim ayda yapabilir miyim?

Evet, istediğiniz ayda yapabilirsiniz. Asgari ücret bir önceki yılın aralık ayında asgari ücret tespit komisyonu tarafından belirlenmekte ve yıl boyunca açıklanan asgari ücret geçerli olmaktadır. Askerlik borçlanmasını Ocak-Aralık ayları arasında istediğiniz zaman yapabilirsiniz. Askerlik borçlanması tutarında yıl boyunca herhangi bir değişiklik olmamaktadır.

Askerlik Borçlanma tutarını ne kadar sürede ödemeliyim?

Askerlik borçlanma tutarını tebliğ tarihten itibaren 1 ay içinde ödemeniz gerekir. 1 ay içinde ödeme yapamazsanız başvurunuz iptal olur. İptal olan başvurusu için herhangi bir ceza, gecikme zammı/faiz ödemezsiniz. Sonradan yeniden başvuru yapabilirsiniz.

Askerlik Borçlanma ödemesini iade alabilir miyim?

Askerlik borçlanma tutarını ödedikten sonra iade almanız mümkün değildir. Bu nedenle askerlik borçlanması yapmadan önce ne kadarlık prim gününe ihtiyacınız olduğunu tam olarak netleştirmeniz önemlidir.

Kimler Askerlik Borçlanması Yapmalıdır?

Emekli olmak için sigortalık süresi ve yaş şartını sağlayan, ancak prim günü eksik kalan kişiler askerlik borçlanması yaparak günlerini tamamlayabilirler. Prim gün şartını tamamlamış olan veya aktif çalışma hayatı devam ettiği için yaş ve sigortalılık süresi tamamlanana kadar prim gününü de tamamlayacağını öngören kişilerin askerlik borçlanması yapmasına gerek yoktur (sigorta girişini öne çekme seçeneği yoksa).

Kısmi askerlik borçlanması yapılabilir miyim?

Borçlanma başvurusuna istinaden Kurum tarafından bildirilen askerlik sürelerinizin istediğiniz kadarını borçlanabilirsiniz. Örnek: 550 gün askerlik yaptıysanız isterseniz 1 gün isterseniz 550 gün borçlanma yapabilirsiniz. Kısmi borçlanma için tek yapmanız gereken size bildirilen borçlanma tutarının borçlanmak istediğiniz süreye isabet eden kısmını ödemektir. Kısmi ödeme sonrası ikinci kez askerlik borçlanması yapabilir miyim? Evet, toplam askerlik sürenizin kalan kısmı için sonradan yeni borçlanma talebinde bulunabilirsiniz. Her borçlanma talebi başvurusu ilgili yıl geçerli olan değerler üzerinden hesaplanır.

Askerlik borçlanması yaparak sigorta giriş tarihini eski bir tarihe çekebilir miyim?

Emeklilik hesabı yapılırken ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan gün geçerli olan kanuna bakılır. Örneğin, 8 Eylül 1999 tarihinde ilk kez SGK’lı olan erkek sigortalının emeklilik için yaş şartı 58 iken, bir gün sonra yani 9 Eylül 1999’da ilk kez sigortalı olan erkek sigortalının emeklilik için yaş şartı 60’tır.

İlk kez SGK girişi olmadan önce askere giden bir sigortalının askerlik borçlanması yapması halinde, ilk kez sigortalı olduğu tarih borçlanma süresi kadar geriye gider.

Örneğin, ilk kez 1 Mart 1995 tarihinde sigortalı olan, askerliğini 1994 yılında tamamlayan ve 550 gün askerlik yapan kişi bu sürenin tamamını borçlanırsa ilk işe giriş tarihi 550 gün geriye gidecek ve 28 Ağustos 1993 olacaktır. Emeklilik hesabı yapılırken ilk işe giriş tarihi ilk defa fiilen çalışmaya başladığı tarih olan 1 Mart 1995 değil, askerlik borçlanması sonrası oluşan 28 Ağustos 1993 olacaktır. (Not: Tarihler konuyu anlatmak amacıyla örnek olarak verilmiştir.)

Hava değişiminde geçen süreler için askerlik borçlanması yapabilir miyim?

Hastalık, ceza ve benzeri nedenlerle uzayan askerlik süreleri için borçlanma yapılamayacak. Askerlik borçlanması yapılabilecek hava değişimi süreleri, vatani hizmetin yapıldığı döneme göre şöyle olacak:

1) 17 Temmuz 1927–21 Şubat 2014 tarihleri arasında uzun dönem askerlik yapanların 3 aya kadarki hava değişim süreleri.

2) 22 Şubat 2014–25 Haziran 2019 tarihleri arasında uzun dönem askerlik yapanların 30 güne kadar hava değişim süreleri.

3) 14 Kasım 1980–21 Şubat 2014 tarihleri arasında kısa dönem askerlik yapanların hava değişimi sürelerinin 30 güne kadar kısmı.

4) 22 Şubat 2014–25 Haziran 2019 tarihleri arasında kısa dönem askerlik yapanların hava değişimi sürelerinin 15 güne kadar kısmı.

26 Haziran 2019 tarihinden itibaren askerlik yapanların tabi oldukları askerlik süresinin her ayı için 1 güne kadarki kısmı için borçlanma yapılabilecek. Örneğin 6 ay askerlik yapanlar 6 gün, 12 ay askerlik yapanlar ise sadece 12 günlük hava değişimi süresi için askerlik borçlanması yapabilecekler.

Yeni askerlik sistemine göre 6+6=12 ay askerlik yapanlar nasıl borçlanacak?

Yeni Kanun uyarınca (7179), altı aylık zorunlu askerlik hizmetini tamamlayan erbaş ve erlerden, isteyenler Milli Savunma Bakanlığı’nın da uygun görmesi halinde altı ay daha askerlik yapabiliyorlar.

Bu şekilde askerlik yapanlardan isteyenler ilk 6 aylık zorunlu askerlik dönemi için eskiden olduğu gibi kendileri borçlanma yapabilecekler.

İkinci altı aylık dönemin askerlik borçlanma primleri ise Milli Savunma Bakanlığı’nca brüt asgari ücret üzerinden ödenecek. Kişi MSB tarafından asgari ücret üzerinden yapılan borçlanma ödemesinin üzerinde bir tutarla borçlanma yapmak isterse, aradaki prim farkını kendisi ödeyecek.

 

Yorumlar

Kaçıncı aydayız 04 ve 26 Nisan ne günü, bugün dünya ne günü: Cepte Şiir Taşıma Günü (Poem in Your Pocket Day), Çocukları Yürüyüşe Çıkarma Günü (Take Our Daughters and Sons to Work Day), Pretzel Günü (Pretzel Day), Richter Ölçeği Günü (Richter Scale Day),

Son Eklenenler

Çok Okunanlar

Takvim 2024 – KaçGün