Anasayfa TELEVİZYON Cüneyt Arkın gercek adı nedir

Cüneyt Arkın gercek adı nedir

by kacgun

Cüneyt Arkın kimdir ve nerelidir? Gerçek adı ve asıl mesleği ne? Cüneyt Arkın’ın vefat nedeni…

Cüneyt Arkın, 8 Eylül 1937 Eskişehir’in Karaçay ilçesinde dünyaya geldi. Gerçek adı, Fahrettin Cüreklibatır’dır. Aslen Eskişehirli’dir. Babası Hacı Yakup Cüreklibatır, Kurtuluş Savaşı’nda mücadele vermiş bir askerdir.

İlk ve orta öğreniminin ardından Eskişehir Atatürk Lisesinden mezun oldu. Daha sonra İstanbul Tıp Fakültesini başarı ile bitirdi. Asıl mesleği doktorluktur.

Askerliğini yaptığı dönemde, yönetmen Halit Refiğ’in dikkatini çeken Cüneyt Arkın, ilerleyen dönemlerde oyuncu olacaktı. Vatani görevini tamamladıktan sonra Adana’da doktorluk yapmaya başladı.

OYUNCULUK HAYATI

Doktorluk yapmaya devam ettiği dönemde Artist dergisinin yarışmasına katıldı ve birincilik elde etti. Kendisini daha önce de keşfeden Halit Refiğ’in teklifini değerlendiren Cüneyt Arkın, bu işi kabul ederek medya sektörüne adım attı.

İlk oyunculuk deneyimini Gurbet Kuşları isimli filmde yaşadı. Daha ilk oynadığı filmle öne çıkmayı başaran Cüneyt Arkın kısa süre içinde çok sayıda filmde oyunculuk performansı sergiledi. Ülke çapında da sevilen Cüneyt Arkın mesleğe adımından sonraki 2 sene içinde en az 30 film ile izleyici karşısına geçti.

İlk zamanlarda romantik dram filmlerinde boy gösteren usta oyuncu, sonraki dönemlerde aksiyon filmlerinin vazgeçilmez ismi haline geldi. Aksiyon filmlerinde daha iyi oynayabilmek için, akrobasi gibi çeşitli eğitimler aldı.

CÜNEYT ARKIN FİLMLERİ

Cüneyt Arkın bugüne dek yaklaşık 300’den fazla filmde rol aldı. İşte o filmlerden bazıları:

CÜNEYT ARKIN OYNADIĞI DİZİLER

Genel itibariyle sinemada rol alan Cüneyt Arkın bazı dizilerde de boy gösterdi. İşte o diziler:

ÇOK SAYIDA ÖDÜL ALDI

SPORCU KİMLİĞİ

Oyunculuğu esnasında akrobasi dersleri alan usta oyuncu, karate ve binicilikte de yakından ilgilendi.

Cüneyt Arkın’ın karate ve binicilik konusunda uzmanlığı bulunmaktadır.

SİYASİ HAYATI

Cüneyt Arkın, 1991’de Anavatan Partisi’nden Eskişehir Milletvekili Adayı oldu. Ancak seçimleri kaybetti.

Mesut Yılmaz, 2002 Genel Seçimlerinde, Cüneyt Arkın’a Anavatan Partisi (ANAP) Eskişehir Milletvekili Adayı olmasına yönelik teklifte bulundu. Ancak ünlü oyuncu bu teklifi reddetti.

Aynı yıl içinde İşçi Partisinin düzenlediği organizasyonlara katıldı ve parti içinde yer aldı.

CÜNEYT ARKIN’IN EŞİ

Cüneyt Arkın, 3 kez evlendi. Şimdiki eşi ile iki kez nikah masasına oturdu.

1964’te meslektaşı Doktor Güler Mocan ile yaptı. 2 sene sonra bir kız çocuğu oldu. Daha sonra bu evlilik sona erdi.

Arkın, 1970’te Betül Işıl ile dünya evine girdi. Bu evlilik boşanan ile sonuçlandı. Kısa süre sonra yeniden evlenen çiftin 2 çocuğu oldu. Bu evlilik Cüneyt Arkın’ın ölümüne dek devam etti.

CÜNEYT ARKIN’IN VEFATI

Usta oyuncu Cüneyt arkın 28 Haziran 2022’de, 85 yaşında hayatını kaybetti. Vefat nedeninin ise bir süredir devam eden sağlık problemleri olduğu öğrenildi.

Cüneyt Arkın’ın gerçek adı nedir? Cüneyt Arkın neden ismini değiştirdi?

 

CÜNEYT ARKIN’IN GERÇEK İSMİ NEDİR?

Onun asıl adı Fahrettin Cüreklibatır ve kendisi bir hekim; İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur.

Özel hayatında “Fahrettin Cüreklibatır” adıyla yaşasa da sinemaya geçişte hayatında değişen ilk şey adı olmuştur.

Cüneyt Arkın

Cüneyt Arkın  veya gerçek adıyla Fahrettin Cüreklibatır  (8 Eylül 1937 – 28 Haziran 2022[), Türk sinema oyuncusu, senarist, yapımcı, yönetmen ve doktor.

Eskişehir’in Karaçay köyünde doğdu. Babası Türk Kurtuluş Savaşı’na katılmış Hacı Yakup Cüreklibatır’dır.

Soyadı birleşik bir kelimedir. C/Y dönüşümüyle Cürekli > Yürekli ve ikinci olarak Batur/Batır (bahadır, yiğit) sözcüklerinin birleşmesinden oluşmaktadır. İlk kelime mecazi anlamıyla dikkate alındığında “korkusuz yiğit” manasına sahiptir. Ses dönüşümleri, memleketi olan Eskişehir’deki Kırım-Tatar kökenli toplulukların dillerinden kaynaklanmaktadır.[4]

Lise öğrenimini Eskişehir Atatürk Lisesinde gördü. Buradaki sınıf arkadaşlarından birisi Yılmaz Büyükerşen’di. 1961 yılında İstanbul Tıp Fakültesinden mezun oldu.[5]

Memleketi Eskişehir’de, yedek subay olarak askerliğini yaparken, Göksel Arsoy’un başrol oynadığı Şafak Bekçileri (1963) filminin çekimleri sırasında yönetmen Halit Refiğ’in dikkatini çekti. Askerliğini bitirdikten sonra Adana ve civarında doktorluk yaptı. 1963 yılında Artist dergisinin yarışmasında birinci oldu. Bir süre iş arayan Cüneyt Arkın, 1963’te Halit Refiğ’in teklifiyle sinema oyunculuğuna başladı ve 2 yıl içinde en az 30 film çevirdi.

1964 yılında oynadığı Gurbet Kuşları filminin finalindeki kavga sahnesi, Arkın’ın kariyerinde bir kırılma noktası oldu. Bir süre daha duygusal-romantik jön karakterlerini canlandırdıktan sonra yine Halit Refiğ’in önerisiyle aksiyon filmlerine yöneldi. Bu dönemde İstanbul’a gelen Medrano Sirki’nde altı ay süreyle akrobasi eğitimi aldı. Burada öğrendiklerini Malkoçoğlu ve Battalgazi serilerinde beyaz perdeye aktararak Türk sinemasına daha önce hiç örneği olmayan bir tarz getirdi. Kısa sürede avantür filmlerin en aranan oyuncusu hâline geldi. Romantik filmlerle başladığı sinema yaşantısını hareketli filmlerle sürdürse de birçok farklı türde karaktere can verdi. Kariyeri boyunca westernden komediye, macera filmlerinden toplumsal filmlere kadar değişik türde filmler çekti. Özellikle Maden (1978) ve Vatandaş Rıza (1979) filmleri, Cüneyt Arkın’ın kariyerinde özel bir yer kaplar.

12 Mart dönemi sırasında, 4. Altın Koza Film Festivali’nde (1972) jürinin ilk oylamasında Yılmaz Güney’i Baba filmindeki rolüyle en iyi erkek oyuncu seçilmesine rağmen daha sonra siyasi baskılarla Yılmaz Güney’in yerine, ilk oylamada Yaralı Kurt filmindeki performansıyla ikinci olan Cüneyt Arkın’ı en iyi erkek oyuncu seçti. Bu karara tepki gösteren Arkın ödülü reddetti.

Cüneyt Arkın sinemasına ayrı bir renk getiren, yönetmenliğini Çetin İnanç’ın yaptığı 1982 tarihli Dünyayı Kurtaran Adam zamanla bir kült film hâline geldi. 1980’li yıllarda Ölüm Savaşçısı, Kavga, Sürgündeki Adam ve İki Başlı Dev gibi aksiyon filmlerinden sonra, 1990’lı yıllarda da polisiye dizilere yöneldi.

Cüneyt Arkın, binicilik ve karatede uzman sporcu unvanına sahiptir. Oyunculuğun yanı sıra televizyon izlenceleri sunmuş ve kısa bir süre gazetelerde sağlıkla ilgili köşe yazarlığı da yapmıştır. 2009 yılında omurgasındaki sinir sıkışmasından dolayı yaklaşık üç ay hastanede tedavi gördü.

Cüneyt Arkın ilk evliliğini 1964 yılında kendisi gibi doktor olan sınıf arkadaşı Güler Mocan ile yaptı. 1966 yılında kızları Filiz doğdu. Cüreklibatır’ın yeni gelişen sinema oyuncusu kariyeri nedeniyle evlilik uzun sürmedi.

1968 yılında Cüneyt Arkın olarak sahne adını aldı ve bir çini fabrikası sahibi olan varlıklı bir ailenin kızı Betül Işıl ile tanıştı. İsviçre’de bir üniversite mezunu olan Işıl, o sırada uçuş görevlisi olarak çalışıyordu. Cüneyt Arkın, 1968 yılında boşandıktan bir yıl sonra, 1969’da Betül (Işıl) Cüreklibatır ile nişanlandı, 1970’te evlendiler ve 1971’de boşandılar. Kısa süre sonra yeniden evlendiler ve bu evlilikten de Kaan ve Murat adlarında iki çocuğu oldu. Kızı bir şirkette genel müdürlük yapan Arkın’ın oğullarından Murat da dizilerde oyunculuk yapmaktadır. Bir dönem alkolizm tedavisi görmüş olan Arkın, alkol, uyuşturucu ve gençliğin sorunları konulu sayısız konferans vermiş, bunlarla ilgili teşekkür beratları ve onur ödülleri almıştır.

Cüneyt Arkın, 28 Haziran 2022 tarihinde bir gece önce geçirdiği kalp krizi sonucu kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmiştir.

Türk milliyetçisi kimliğiyle bilinen Cüneyt Arkın 2002 Genel SeçimlerindeAnavatan Partisi’nden Eskişehir milletvekili adayı olması için Mesut Yılmaz tarafından teklif götürüldü.[16]20 Ekim 1991 Genel Seçimlerinde Anavatan Partisi’nden Eskişehir’de 4. sıradan milletvekili adayı olmuş ancak seçilememiştir. Sonraki yıllarda ise İşçi Partisi adına düzenlenen ve bir grup bilim adamı, aydın ve sanatçının katıldığı İşçi Partisi Hükümeti’nde Göreve Hazırız kampanyasına katılarak, yeniden siyaset sahnesinde adını duyurdu.

 

Yorumlar

Kaçıncı aydayız 04 ve 26 Nisan ne günü, bugün dünya ne günü: Cepte Şiir Taşıma Günü (Poem in Your Pocket Day), Çocukları Yürüyüşe Çıkarma Günü (Take Our Daughters and Sons to Work Day), Pretzel Günü (Pretzel Day), Richter Ölçeği Günü (Richter Scale Day),

Son Eklenenler

Çok Okunanlar

Takvim 2024 – KaçGün