Anasayfa Genel Nedensiz baş, karın, boyun ve kas ağrıları

Nedensiz baş, karın, boyun ve kas ağrıları

by kacgun
nedensiz agrilarin tetikleyicisi manyetik kirlilik

Nedensiz ağrıların tetikleyicisi: Manyetik kirlilik

Nedeni bilinmeyen ızdırap olarak adlandırılan fibromiyalji, dayanılmaz ağrılarla seyrediyor. Hastalığa eşlik eden, yanından hiç ayrılmayan bir ‘arkadaşı’ var: Stres ve depresyon. Kadınları seven sorun için Prof. Göksoy, ‘Beden elektromanyetik kirliliğe ağrılarla tepki veriyor’ dedi.

Fiziksel muayene ile tahlillerle birçok hastalık belirlenebiliyor. Fakat laboratuvar testleriyle tanısı konulamayan modern çağ hastalığı var ki, tıpta ‘fibromiyalji’ olarak anılıyor. Sürekli ağrı ve yorgunluk hissi uyandıran bu hastalık, genelikle 25 ile 60 yaş arası kadınları vuruyor.

Arınma şart

Prof. Dr. Turgut Göksoy, modern yaşamda maruz kalınan elektromanyetik kirliliğin vücutta yoğun ağrılara neden olduğuna, fibromiyalji hastalarının özellikle “elektromanyetik arınma” uygula-maları gerektiğine dikkat çekti.

Binalar da gıdalar da hasta ediyor

Pendik Bölge Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turgut Göksoy, bu hastalıkla ilgili önemli bilgileri paylaştı. Sık baş ağrısı, boyun ve omuz ağrısı ve kaslarda gerginlik belirtilerinin görüldüğü hastalık, “nedeni bilinmeyen ağrı ızdırabı” olarak birçok kişinin yaşam kalitesini etkiliyor. Prof. Göksoy, modern toplumda daha da artan fibromiyaljiyi elektromanyetik kirlilik ortamının tetiklediğini savundu ve şöyle dedi: “Yoğun bir elektromanyetik kirlenme var. TV çanak antenleri, bilgisayarlar, mikrodalga fırın gibi elektromanyetik akım üreten bir sürü kirletici unsur… Artık günümüz insanı hasta edici binalar ve hasta edici gıdalarla iç içe. Beden bunlara çoğunlukla ağrılarla tepki veriyor.”

Hastalar uyuyamıyor

Fibromiyaljinin vücudun geniş alanlarına saldıran bir hastalık olduğunu belirten Göksoy, ağrının omurga etrafında kendini gösterdiğini, vurguladı. Göksoy “Yorgunluk, uyuşukluk, hafıza problemleri görülür. Özellikle elektromanyetik kirlenme, fibromiyaljide önemli tetikleyici unsur” diye konuştu. Göksoy bazı önerilerde bulundu:

Düzenli yürüyün

Düzenli yürüyüş fibromiyalji tedavisi için en iyi yollardan biridir.

Nefes egzersizi ve yoga yapın

Yoga her alanda yapılan bir aktivite. Size stresin kaynağının farkına varmayı öğretir. Beden gevşeyip rahatladıkça ağrılar bedeni terk eder. Ayrıca nefesi fark etmenize sağlayan egzersizler yapın, bilinçli olarak nefes almayı öğrenin

Egzersizi ihmal etmeyin

Ağrıların ve yorgunluğun çözümü için fiziksel aktiviteyi ihmal etmeyin.

Sıcak banyo yapın

Sıcak su kasları gevşetir, ağrıyı azaltır. Haftada bir saunaya gidin.

Kafeinden kaçının

Kafein zihinsel ve fiziksel stresi artırır . Merkezi sinir sistemi hücrelerini uyarır. Öfke ve uykusuzluğa neden olabilir.

Diğer hastalarla konuşun

Benzer hastalığı olan arkadaşlarınızla bir araya gelin, bilgi alışverişinde bulunun.

Bu önlemler ağrıları azaltır

Kul­lan­ma­dı­ğı­nız elek­trik­li alet­le­ri ka­pa­lı tu­tun. Elek­tro­man­ye­tik alan üre­ten ha­lo­jen ve flo­re­san lam­ba­la­rı­nı oku­ma lam­ba­sı ola­rak kul­lan­ma­yın. Ya­tak oda­sın­a cep te­le­fo­nu, TV ve bil­gi­sa­yar sokma­yın. Özel­lik­le ba­şu­cu­nu­zun, her­han­gi elek­tro­man­ye­tik alan kay­na­ğı­na uzak ol­ma­sı­na özen gös­te­rin. TV ve bil­gi­sa­yar ar­ka­la­rın­da elek­tro­man­ye­tik (EM) alan da­ha bü­yük­tür. Ya­ta­ğı­nı­zı ev­de EM ya­yan ci­haz­lar­dan uza­ğa yer­leş­ti­rin. Kul­lan­ma­dı­ğı­nız za­man­lar­da ve ge­ce elek­trik­li ci­haz­la­rı priz­den çe­kin. Uyur­ken te­le­fon­la­rı­nı­zı ka­pa­tın. Ye­mek­le­ri­ni­zi mik­ro­dal­ga­da pi­şir­me­yin. Saç ku­rut­ma ma­ki­ne­si kul­lan­ma­yın.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Kaçıncı aydayız 04 ve 27 Nisan ne günü, bugün dünya ne günü: İğne Deliği Kamerası Günü (World Pinhole Photography Day),

Son Eklenenler

Çok Okunanlar

Takvim 2024 – KaçGün